Lidové noviny

Maďaři drží své lázně nad vodou

-

Virus nevirus, Maďaři drží svoje lázně nad vodou. Snaha maďarské vlády o podporu domácího cestovního ruchu přináší během pandemie ovoce – Maďaři letos vyměnili dovolenou v zahraničí za svou domovinu.

V rozlehlých lázních Bükfürdő ve městě Bük nedaleko rakouských hranic s dodržování­m dvoumetrov­ých rozestupů není problém. I když k tomu v celém lázeňském areálu nabádají cedule, vyhrazené jsou také prostory pro rodiny, kde se pravidla mírní. Hlava na hlavě ale není nikde a roušky se zde nenosí.

Oblíbené lázeňské areály v Maďarsku, jež dříve plnili především cizinci, jsou nyní využívány hlavně domácími hosty. „V posledních měsících stoupl počet Maďarů, kteří jezdí do tuzemských lázní. Asi 50 procent hostů jsou teď místní,“potvrdila LN ředitelka agentury MojeMaďars­ko Dorotka Nikolicza.

Aby místní utráceli peníze za dovolenou doma, už několik let podporuje tamní vláda, Maďaři toho však začali hojně využívat až letos. „Zaměstnanc­i dostávají bonusovou kartu, kam přispívají firmy, sami zaměstnava­telé dostanou úlevy na daních,“vysvětlila Nikolicza. Bonus mohou Maďaři utratit za ubytování, v restaurací­ch anebo právě v lázních; bonusovou kartou v nich letos zaplatilo 80 procent rekreantů.

Ve chvíli, kdy maďarské ekonomice uštědřila jarní protipande­mická opatření těžkou ránu, se právě díky této formě podpory místní lázně drží na nohou docela obstojně. „Oblíbené lázně v Sárváru a městě Bük si vůbec nestěžoval­y, díky Maďarům mají celé léto plné stavy,“dodala Nikolicza.

Nedostatek zahraniční­ch hostů je i tak znát. „Pro maďarský turistický ruch jsou Češi životně důležití. Za běžné situace bývají na třetím místě, ale do západního Maďarska jich jezdí nejvíce ze všech zahraniční­ch návštěvník­ů,“říká Nikolicza. Například loni v Maďarsku přenocoval téměř milion Čechů. Zemi ale hojně vyhledávaj­í také Němci, Rusové, Britové či Poláci.

I letos ale v lázeňském městečku Bük čas od času zazní čeština. Během července zavítalo na dovolenou do Maďarska zhruba 33 tisíc Čechů, z nichž většina vyhledala právě léčivé termální lázně. „Zájem o Maďarsko byl vždycky velký, letos v létě zůstává přinejmenš­ím stejný,“sdělila LN Jitka Jará, majitelka cestovní kanceláře Victoria. „Češi Maďarsko letos volí i místo jiných destinací, do nichž se není jednoduché za současné situace dostat,“dodala Jará.

Navíc, letos na dovolené v Maďarsku i ušetříte. „Lázně i hotely nastavily akce, slevy pro děti nebo třeba dvě plus jednu noc zdarma,“upozorňuje Nikolicza. Například celodenní vstupné do lázní Bükfürdő vyjde v přepočtu zhruba na 400 korun.

Víícceeččt­teěntíeins­anímků na

 ?? FOTO MAFRA – ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ ?? Úbytek cizinců je znát, přestože maďarské lázně letos díky vládou dotovaným pobytům plní zhruba z poloviny domácí hosté. Na snímku je část lázeňského komplexu ve městě Bük.
FOTO MAFRA – ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ Úbytek cizinců je znát, přestože maďarské lázně letos díky vládou dotovaným pobytům plní zhruba z poloviny domácí hosté. Na snímku je část lázeňského komplexu ve městě Bük.
 ??  ?? ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ
Od zvláštní zpravodajk­y LN v Maďarsku
ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ Od zvláštní zpravodajk­y LN v Maďarsku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia