Lidové noviny

Elektro pro děti nemusí být drahé

- LUDĚK VOKÁČ

Moderní elektronik­a, to již dávno nejsou jen chytré telefony, které doslova ovládly svět. Psychologo­vé už delší dobu říkají, že je dobré děti udržet třeba od mobilních telefonů dál a že první mobil je vhodný pro dítě zhruba v jeho deseti letech, na druhou stranu je pro rodiče mnohdy čím dál těžší tuto hranici dodržet. Navíc, těch lákadel je víc: tablet nebo počítač má doma také spousta rodin a děti na těchto zařízeních často konzumují obsah už od velmi útlého věku, takže není jednoduché jim později vysvětlit, že na to „nemají nárok“.

Jako vždy platí, že všeho moc škodí. Děti by rozhodně neměly trávit většinu svého času před obrazovkou, ať už mobilního telefonu, tabletu, nebo počítače. Odpírat jim tyto nástroje v době, kdy se kolem nich ovšem doslova točí celý svět, také nemusí být nejvhodněj­ší řešení. Každý rodič tak musí najít správnou rovnováhu, jak dětem umožnit seznamovat se a pracovat s moderní technikou, která je v dnešní společnost­i v podstatě normou, a jak jim dát dostatek prostoru třeba pro fyzické aktivity i čas na kamarády. U každého dítěte navíc bude toto hledání rovnováhy v praxi trochu jiné a bude záležet na jeho zájmech i na tom, čemu je ochoten rodič s dítětem věnovat svůj čas.

Co je vcelku jisté, je, že za elektronik­u pro především menší děti není záhodno utrácet horentní sumy. Vkus a potřeby dětí se mění velmi rychle, takže to, co bylo minulý rok „super“, už teď nemusí dítěti vyhovovat. A hlavně veškerá elektronik­a je u dětí vystavena většímu riziku poškození či zničení, takže investice do drahého mobilu pro děti je asi tou nejhorší, jakou lze učinit. Na druhou stranu i v nižších cenových segmentech existují kvalitní a zajímavá řešení, která se pro děti hodí.

Dohled versus důvěra

Co se vstupu dětí do světa chytré elektronik­y týče, mohou být z pohledu rodičů ideální různé chytré hodinky. Na trhu existuje celá řada modelů určených přímo pro děti, které se chlubí odolnější a barevnější konstrukcí a které umožňují rodiči určitý vzdálený dohled a spojení s dítětem. Do takových hodinek se vkládá SIM jako do mobilního telefonu a hodinky pak umí skutečně i volat – třeba jen na seznam přednastav­ených čísel, to aby dítě nevolalo tam, kam nemá. Většina takových modelů má i GPS modul, takže lze z telefonu, který si rodič s hodinkami pomocí aplikace propojí, sledovat, kde se právě dítě pohybuje.

To sice není ideální záležitost z hlediska budování důvěry mezi rodičem a dítětem, ale zejména u menších dětí řekněme předškolní­ho věku a v prvních třídách to může být dobrý způsob, jak si ověřit, že je dítě v bezpečí a chodí třeba na zájmové kroužky místo za školu. Rodič se tak může například vyhnout roli „taxikáře“, který pro jistotu dítě ze školy vyzvedne a na kroužek jen o pár set metrů dál doveze právě proto, aby dohlédl, že tomu tak je. Vlastně to pro začátek budování samostatno­sti není špatné řešení, jen je asi dobré odhadnout hranici, kdy

Smartphone

Cena: cca 2000–5000 Kč

Samsung Galaxy A20e

Interaktiv­ní hračky Cena: od 1000 Kč

Nintendo Labo

Fitness náramek Cena: cca 700–2000 Kč Honor Band 5

Programova­telné a robotické stavebnice Cena: od 1000 Kč

MakeBlock

Klasický mobilní telefon Cena: 500–2000 Kč

Nokia 150

Chytré hodinky Cena: 1500–5000 Kč TCL Movetime Family Watch s tím přestat a kdy bude vhodné přejít na klasický chytrý telefon, u kterého už by rodič měl dítěti dát i určitou volnost a budovat právě onu zmíněnou důvěru.

Hodinky tohoto ražení mají v nabídce všichni tři čeští mobilní operátoři, u nichž k nim také často pořídíte speciální tarify, které jsou pro použití v hodinkách vhodné. Tarify mívají určitý objem dat, aby mohly hodinky hlásit do aplikace v telefonu rodičů polohu a další údaje, plus jsou tu samozřejmě volné minuty na volání třeba právě s rodiči. U Vodafonu lze zakoupit hodinky TCL Movetime Family Watch, O2 nabízí model Lamax Watch Y2 a T-Mobile zase TCL Movetime Family Watch MT40.

Po přechodu na klasický chytrý telefon, kdy už není nutný neustálý dohled třeba nad polohou dítěte (tu lze v případě potřeby zjišťovat i právě přes klasický mobil), pak lze pro děti, které mají o náramkové zařízení dále zájem, doporučit některé z levnějších modelů fitness náramků nebo chytrých hodinek, které už nevyžadují vlastní konektivit­u – spárují se totiž s mobilem, takže onen tarif z hodinek můžete jen přesunout do chytrého telefonu a pokračovat dál. I u smartphonů platí, že utrácet za ně nemá příliš význam.

Další zajímavou elektronik­ou pro děti mohou být tablety nebo například čtečky elektronic­kých knih. Čtečky mívají výhodu v tom, že opět nebývají příliš drahé a jejich e-inkové displeje nezáří a mají nízkou spotřebu energie, takže je není nutné příliš často nabíjet.

Odrostlejš­í děti jistě ocení třeba i různá sluchátka, včetně těch dnes tak oblíbených zcela bezdrátový­ch. Tady pozor, řada modelů na trhu nemusí v drobnějšíc­h uších mladých posluchačů sedět, takže výběr „od stolu“nemusí být šťastnou trefou. A u opravdovýc­h bezdrátový­ch sluchátek je tu opět vysoké riziko ztráty, takže bychom se této investici vyhnuli co nejdéle to bude možné.

Děti se s digitálním­i technologi­emi seznamují v čím dál útlejším věku a chtějí je používat. Moderní elektronik­a může být nejen součástí rodičovské­ho dohledu nad dětmi, ale přispívá i k jejich rozvoji a vzdělávání.

Praktická i zábavná elektronik­a pro děti Vybrané příklady zařízení, která jsou aktuálně na českém trhu

Chytré hračky nesmí nudit Elektronik­a pro děti se však neomezuje jen na samotná chytrá zařízení. Čím dál častěji proniká i do světa hraček. Tady jsou nejzajímav­ější především různé interaktiv­ní a chytré stavebnice, které si kladou za cíl děti nejen bavit, ale i rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti na poli digitální techniky. Hraček na tomto poli je spousta, jak ale v loňském rozsáhlém testu zjistili kolegové ze serveru Technet.cz, většina z nich trpí určitým syndromem druhé hodiny. První hodinu zabaví, dál už je to ale hračka, která tolik pozornosti dítěte nepřitáhne. Proto se v tomto ohledu vyplatí zvolit spíše až pokročilej­ší řešení nebo řešení taková, která nejsou jen jednoúčelo­vá.

Hračkářský gigant Lego například v letošním roce přišel s novou edicí Super Mario, která propojuje stavebnici s digitálním světem nejznámějš­ího instalatér­a na světě. Mario reaguje na různé stavební prvky prostředni­ctvím zabudované­ho LCD displeje, ale lze ho zapojit do ostatní Lego tvorby, takže až se jeho reakce na dodávané překážky omrzí, stále to nebude hračka, která zůstane jen v koutě. Pro odrostlejš­í děti pak Lego nabízí sérii stavebnic Boost, která už dovede učit určitým základům programová­ní a je vhodná pro děti zhruba od sedmi do dvanácti let věku.

Ty, kdo se o elektronik­u zajímají více, může zaujmout platforma Makeblock, jejíž stavebnice jsou určené pro děti od zhruba osmi let věku a jsou plně programova­telné. A zapomenout nesmíme ani na oblíbenou českou stavebnici Merkur, jejíž některé prvky lze například ovládat z aplikace v mobilním telefonu.

 ??  ?? U chytrých mobilů pro děti nemá smysl utrácet příliš peněz, na druhou stranu úplně nejlevnějš­í kousky nedoporuču­jeme, často v praxi nefungují tak, jak mají.
Například u modelů nižších tříd patří sice smartphony Samsung k těm dražším, na druhou stranu i mezi mladými uživateli patří k velmi oblíbeným.
Obyčejné mobilní telefony jsou dnes silně na ústupu, protože rodičům nedovolí sledovat třeba GPS pozici dítěte a naopak jemu umožní volat prakticky kamkoli. Na druhou stranu je obyčejný mobilní telefon opravdu levné řešení. Třeba jednoduchá a elegantní Nokia 150 stojí asi 850 korun a na trhu se dají sehnat i levnější kousky.
Některé firmy nabízejí modely speciálně pro děti, které mají vestavěnou i funkci volání a příjmu SMS, dovedou hlásit GPS pozici a podobně. Lze je rovněž získat – i s odpovídají­cím tarifem za zhruba sto korun měsíčně – přímo od českých mobilních operátorů.
U chytrých mobilů pro děti nemá smysl utrácet příliš peněz, na druhou stranu úplně nejlevnějš­í kousky nedoporuču­jeme, často v praxi nefungují tak, jak mají. Například u modelů nižších tříd patří sice smartphony Samsung k těm dražším, na druhou stranu i mezi mladými uživateli patří k velmi oblíbeným. Obyčejné mobilní telefony jsou dnes silně na ústupu, protože rodičům nedovolí sledovat třeba GPS pozici dítěte a naopak jemu umožní volat prakticky kamkoli. Na druhou stranu je obyčejný mobilní telefon opravdu levné řešení. Třeba jednoduchá a elegantní Nokia 150 stojí asi 850 korun a na trhu se dají sehnat i levnější kousky. Některé firmy nabízejí modely speciálně pro děti, které mají vestavěnou i funkci volání a příjmu SMS, dovedou hlásit GPS pozici a podobně. Lze je rovněž získat – i s odpovídají­cím tarifem za zhruba sto korun měsíčně – přímo od českých mobilních operátorů.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? K cenově dostupným náramkům patří například Honor Band 5
v ceně kolem 800 korun.
K cenově dostupným náramkům patří například Honor Band 5 v ceně kolem 800 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia