Lidové noviny

Mobil raději vybírejte s dítětem

-

Výběr mobilního telefonu pro dítě není vůbec lehká záležitost. Relativně drahá věc, kterou lze snadno poškodit nebo ztratit je vlastně vždy špatnou investicí. Na druhou stranu děti mají, co se mobilů týče, často své jasné představy a touhy a jejich nenaplnění se nemusí setkat s pochopením. Mobilní telefon tedy určitě vybírejte spíše se svým dítětem než jen pro něj.

Ať už se rozhodujet­e pořídit dítěti jeho první mobilní telefon, nebo hledáte nový přístroj namísto toho, který právě dosloužil, zapojte do výběru i samotnou ratolest. Pokud jste se rozhodli v útlém věku dát dítěti třeba obyčejný mobil, abyste se mu mohli dovolat a ono mohlo volat vám nebo třeba babičce, pak se konzultace mohou omezit například na to, jakou barvu takový přístroj může mít.

Ale třeba při výběru chytrého telefonu pro dítě už opravdu svého potomka zapojte – představy dětí, jaký přístroj potřebují, vás často překvapí. Jistě, mnohdy je nutné takové představy trochu krotit, ale je lepší, když to proběhne formou diskuse, než když dítě postavíte před hotovou věc. Mobil, který od počátku nebude u vašeho potomka v lásce, totiž velmi pravděpodo­bně čeká velmi krátký život.

Riziko ztráty či rozbití mobilního telefonu je u dětí samozřejmě vysoké bez ohledu na to, jaké pouzdro nebo jaký způsob „zabezpečen­í“mobilu zvolíte, a u nechtěného přístroje přirozeně roste. A ano, hrozba, že když mobil dítě rozbije, nový prostě nedostane, může sice trochu zapůsobit, ale ruku na srdce – rodič pak často ustoupí a pořídí mobil nový. Je tedy lepší si takovou anabázi ušetřit a přístroj rovnou vybírat tak, aby svému uživateli vyhovoval. Parametry pro to, jaký telefon je vyhovující, mohou být velmi různé. Někdy bude důležitá módní barva, jindy třeba značka – právě oblibu značek přitom snadno zjistíte po diskusi s dítětem nebo třeba dotazem u jeho kamarádů (Samsungy jsou stálice, oblíbené bývá Xiaomi). Roli ale budou hrát i technické parametry. Ano, špičkové přístroje samozřejmě nemají pro děti smysl, dle našeho názoru je rozumné za chytrý telefon pro dítě utratit do pěti tisíc korun, a to i v případě, že rozhodně nemáte hluboko do kapsy. Ale i v této třídě už jsou chytré telefony, které například mají dobré fotoaparát­y nebo se vyznačují jinou zajímavou funkcí. A o tu si často dítě umí říci.

Důležitá bude i velikost samotného přístroje. Výrobci dnes šponují úhlopříčky, jenže hlavně do rukou menších dětí už takové telefony nepadnou moc dobře, tady se tedy výběr, co se velikosti týče, snažte krotit s ohledem na věk a vzrůst dítěte.

„Představy dětí, jaký přístroj potřebují, vás často překvapí“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia