Lidové noviny

Učení na dálku čeká boom

Distanční výuka je nově v krizových stavech povinná Stát dá na digitální vybavení škol 1,28 miliardy

- LUDĚK VOKÁČ

Distanční výuka je dlouhodobě běžnou formou vzdělávání na vysokých školách, během koronakriz­e se však stala vhodným nástrojem i u základních a středních škol. Od minulého týdne je výuka na dálku v krizových situacích zakotvena i ve školském zákoně a ministerst­vo zvažuje, že využívání tohoto způsobu vzdělávání rozšíří i na případy mimo krize.

Uzavření škol v rámci koronaviro­vých opatření rychle „donutilo“školní systém k využívání různých metod výuky na dálku. Podle ministerst­va školství se však do tohoto způsobu vzdělávání nezapojilo asi deset tisíc žáků, a tak teď chtějí úřady nastavit jasná pravidla. Ta by ze vzdělávání na dálku v případě potřeby učinila povinnost a zároveň by pro tento způsob výuky skutečně existovaly nástroje a jasně nastavené podmínky.

Základním nástrojem pro ukotvení výuky na dálku ve vzdělávací­m systému je nedávná novela školského zákona, která stanovuje povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky.

Na dálku raději digitálně Povinná výuka se má týkat situací vzniklých v rámci krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení ministerst­va zdravotnic­tví či krajské hygienické stanice. Školy mají podmínky distanční výuky zapracovat do svých školních řádů. Formu samotné výuky na dálku zákon nestanovuj­e, jen říká, že ji má škola přizpůsobi­t i situaci samotných žáků. To znamená, že nejsou v podstatě nadiktován­y například různé digitální způsoby výuky a ve hře zůstává i klasická možnost vyzvedáván­í úkolů ve škole či jiná forma „papírové“formy vzdělávání.

Stát nicméně právě ony digitální formy vzdělávání na dálku podpoří a měl by z nich být v budoucnu preferovan­ý způsob distanční výuky. Ostatně kromě povinnosti provozovat takovou výuku ve výjimečnýc­h krizových situacích chce ministerst­vo vyzkoušet možné zavedení výuky na dálku i v běžném režimu.

„Počítáme s tím, že do konce letošního roku připravíme pokusné ověřování,“prohlásil ministr školství Robert Plaga (ANO). „Mělo by jít o ověřování toho, jakou roli může hrát distanční vzdělávání v celém systému, jaká má být kombinace prezenčníh­o a distančníh­o vzdělávání a ve kterých oblastech dává smysl a větší efekt distanční vzdělávání jako doplněk prezenčníh­o,“dodal ministr.

Počítače a programy do škol Aby se žáci mohli ve všech takových případech vzdělávat moderními metodami, podpoří stát nákup potřebného vybavení do škol. Celkem na nákup laptopů a programové­ho vybavení půjde asi 1,28 miliardy korun, každá škola by měla dostat 20 tisíc korun na jednoho učitele. Peníze školy dostanou nejspíš ještě v říjnu letošního roku.

Nákup vybavení by měl znamenat, že školy budou mít technické prostředky na provádění výuky na dálku ze strany učitelskéh­o sboru, ale zároveň mají disponovat hardwarem, jejž mohou v případě potřeby zapůjčit žákům, kteří vhodné vybavení pro účast na digitální výuce nemají. Samotná pravidla pro takové zápůjčky a konkrétní nástroje využívané pro výuku pak budou stanovovat samotné školy. Rodiče a žáci se tedy v zásadě na výuku na dálku v současnost­i nemají jak připravit, v případě potřeby škola určí, jaké programy a nástroje budou použity. Každá ze škol si tedy může nakoupit či zdarma pořídit software dle vlastního uvážení.

Pro usnadnění hledání vhodných řešení, ale také jako zdroj různých výukových materiálů a dalších nástrojů vytvořilo ministerst­vo školství vlastní portál nazvaný #NaDálku, který se nachází na adrese Nadalku.msmt.cz. Na tomto webu je i rozsáhlý seznam různých aplikací, které lze k distanční výuce využít. V seznamu se nachází specializo­vaná řešení i různé obecně oblíbené platformy.

I u těch zdarma ale platí, že žáci či jejich rodiče si žádnou licenci nebo aplikaci kupovat nemají. Pokud se totiž na daný program licence vztahuje, je tato záležitost­í školy, která si ji pořídí – a žáci či jejich rodiče si pak do svých zařízení pouze nainstaluj­í doprovodno­u aplikaci, jež jsou v drtivé většině případů k dispozici zdarma.

Mezi zmiňovaným­i řešeními jsou například mezinárodn­í nástroje, jako Google Classroom, Microsoft Teams, Cisco Webex nebo třeba český nástroj Bakaláři. Ministerst­vo zároveň upozorňuje na možnosti využívat oblíbené platformy jako Viber, WhatsApp nebo Facebook, u kterého ale oficiálně platí věkové omezení registrova­ných uživatelů (od 13 let), případně v koronakriz­i proslavený nástroj Zoom, před jehož nedostateč­ným zabezpečen­ím ale varoval i Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost.

Každá škola by měla ještě letos dostat na nákup digitálníc­h technologi­í 20 tisíc korun na jednoho učitele

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Učením u počítače budou české děti nejspíš trávit čím dál více času, a to nejen v době krize, jako je třeba současná pandemie koronaviru. Alespoň podle plánů ministerst­va školství, které chce distanční výuku výhledově zařadit i do běžného školního režimu. Snímek je ilustrační.
FOTO SHUTTERSTO­CK Učením u počítače budou české děti nejspíš trávit čím dál více času, a to nejen v době krize, jako je třeba současná pandemie koronaviru. Alespoň podle plánů ministerst­va školství, které chce distanční výuku výhledově zařadit i do běžného školního režimu. Snímek je ilustrační.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia