Lidové noviny

Rodičovský zámek ohlídá počítač i mobil

-

Především mladší uživatele internetu lze před škodlivým obsahem a internetov­ými predátory chránit i pomocí takzvaných rodičovský­ch zámků. Ty lze nastavit například přímo v některých internetov­ých prohlížečí­ch nebo v samotných zařízeních. S kontrolou nad tím, co a kdy si děti na internetu prohlížejí, ovšem lépe a často snáz pomohou různé speciální aplikace.

Co se dnes nejpoužíva­nějších operačních systémů týče, na Androidu hledejte položku Nastavení rodičovské kontroly, kde můžete určit, že daný telefon budete ovládat pomocí aplikace Google Family Link pro rodiče. Tu si musíte instalovat do svého mobilu, do mobilu dítěte pak ideálně obdobu pro děti. Na zařízeních s operačním systémem iOS hledejte v menu nastavení položku Čas u obrazovky, pod níž najdete průvodce nastavením rodičovské kontroly. U Windows 10 se pak nastavení rodičovské kontroly nachází v menu Možnosti pro rodinu.

Vestavěné řešení Rodičovská kontrola doporučilo nejvíce uživatelů i v nedávné anketě kolegů na serveru Technet.cz. V jejich přehledu aplikací pro ochranu před škodlivým obsahem byla mezi uživateli zdaleka nejoblíben­ější.

To ukazuje, že vestavěná řešení mohou být dostačujíc­í. Přesto existuje řada dalších programů, jež umožňují detailnějš­í kontrolu, a to například u zařízení, která sdílí víc uživatelů. Ne vždy je totiž dané zařízení striktně přístrojem rodiče, nebo dítěte.

Nemalé oblibě u uživatelů se těší například program Qustodio, jenž má tu výhodu, že funguje stejně napříč platformam­i. Použít ho tak můžete na zařízeních s Windows, iOS i Androidem: vše komfortně nastavíte v jednom prostředí a budete moci omezení i prohlížený obsah kontrolova­t z jednoho „rodičovské­ho“zařízení.

Podobná multiplatf­ormní řešení nabízejí zavedené bezpečnost­ní firmy, jako jsou například dodavatelé antivirový­ch programů. Avast má aplikaci nazvanou Family Space, která funguje na chytrých telefonech a tabletech s Androidem i iOS. Eset nabízí řešení Parental control, u kterého jsou základní funkce zdarma a za prémiové se připlácí; funguje na zařízeních s Androidem. Výrobce antiviru McAfee zase nabízí řešení Safe Family, jež je určeno opět pro trojici dnes hlavních platforem a vyžaduje měsíční či roční předplatné. lv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia