Lidové noviny

Digitální hrozby nejsou vůbec virtuální

- LUDĚK VOKÁČ

Odpírat dětem internet v dnešní době jednoduše nejde a úplně zamezit přístupu k němu asi není ani moudrý nápad. Zpočátku je u nejmenších uživatelů důležité především hledat míru využívání různých digitálníc­h služeb a samotných zařízení. Jak se říká, všeho moc škodí – a to platí třeba i pro chvíle, které děti tráví na internetu, ať už na počítači, na tabletu, nebo na chytrém telefonu.

Různé rodičovské zámky a hlídací programy pomohou už s tímto úkolem. V řadě takových aplikací je totiž možné nastavit počítadla času, díky nimž dítě po vypršení vyhrazené doby jednoduše nebude moci v používání zvoleného zařízení nebo služby pokračovat.

Hodina denně

Pro počítače a především chytrá zařízení s Androidem či iOS fungují různá řešení, která umožňují nastavit nejen celkovou dobu používání, ale například i dobu, již mohou děti strávit v určitých aplikacích. Snadno tak můžete určit, že například ve vzdělávací­ch aplikacích nebo v aplikaci online encykloped­ií může vaše dítě strávit více času, zatímco pro YouTube a různé hry na ukrácení dlouhé chvíle dostane jen omezený časový rámec. Jaký to má být, záleží na věku dítěte i jeho zájmech, obecně odborníci doporučují, aby například na mobilu onou pasivní činností, tedy čistou konzumací obsahu, děti netrávily víc než hodinu denně.

Počítač nebo mobilní telefon by rozhodně neměly být náhradou za pozornost rodičů. Pokud se rodiče dovedou dětem aktivně věnovat, povídat si s nimi, hrát si a pracovat na jejich rozvoji, zářivá obrazovka se pro ně automatick­y stává méně atraktivní. Tímto chováním se dá vyhnout možné závislosti na mobilních telefonech či internetu jako takovém.

Děti je zároveň potřeba učit, že internet a různé digitální služby jsou sice místem, kde lze najít spoustu informací, ale kde je třeba také dodržovat určitou etiketu a zároveň být ostražitý a vyhnout se různým nebezpečný­m nástrahám. Ona etiketa se vlastně částečně řídí oblíbeným pravidlem, jež říká, že nemáte činit ostatním to, co je nepříjemné vám. Děti je tak třeba naučit třeba to, že není vhodné natáčet nebo fotografov­at někoho, kdo si to nepřeje, a od samého počátku je třeba vést je k ostražitos­ti ohledně toho, jaké informace, s kým a kde sdílejí.

Aby neskončily v síti

Důležitá je především ostražitos­t na sociálních sítích. Ty mají sice různá omezení týkající se minimálníh­o věku uživatelů, nicméně děti je dovedou snadno obejít tím, že se učiní „digitálně staršími“. Však si vzpomeňte sami, kolikrát jste na internetu potvrdili okénko, že je vám 18 let, ať už vám 18 skutečně bylo, či nikoli. Tato varování nebo požadavky na uvedení věku jsou jen ochranou provozovat­elů daných služeb, nikoli ochranou uživatelů.

Ona ochrana ovšem nemusí být prováděna jen zmíněnými programy rodičovské kontroly, jen represivní přístup totiž dlouhodobě nefunguje a děti mívají naopak větší touhu zakázané ovoce ochutnat. Důležité je tedy vzdělávání. Naštěstí existuje v online světě řada dobrých nástrojů, které dovedou nástrahy internetu a jeho služeb dětem představit srozumitel­nou a jim celkově blízkou formou. Film Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti mimo jiné inspiroval vznik projektu Buď safe online, na jehož stránkách (www.budsafeonl­ine.cz) se nachází interaktiv­ní kurz, který dětem úskalí internetu představí formou chytlavých videí a atraktivní­ho kvízu.

Na webu se také nachází rady, co dělat, když už je na prevenci pozdě. Stránky projektu jsou určeny zejména pro děti zhruba od šesté do deváté třídy, ale poučné mohou být také pro mladší žáky a zároveň i jejich rodiče.

Jednou z autorit, která projekt Buď safe online podporuje, je i známý český youtuber Jirka Král. „Největší přínos kurzu vnímám v tom, že se o bezpečnost­i na internetu konečně začíná mluvit. Studenti téma řeší s učiteli a baví se o něm mezi sebou, což zdůrazňuje naléhavost dodržování jistých zásad, které právě kurz objasňuje,“popisuje Král přímo na stránkách projektu.

Ačkoli lze především mladší uživatele internetu ochránit různými hlídacími programy a rodičovský­mi zámky, neméně důležitou roli hraje vzdělávání dětí. Čím více rizikových situací dokážou děti rozpoznat, tím lépe se budou samy chránit.

Počítač nebo mobilní telefon by rozhodně neměly být náhradou za pozornost rodičů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia