Lidové noviny

Messi: Chci opustit Barcelonu

Největší přestup léta je na spadnutí, slavný Argentinec požádal vedení Barcelony o odchod

- DAVID AKO

„Bartomeu ven, Bartomeu ven!“Stovky nespokojen­ých fanoušků protestova­ly proti předsedovi Barcelony Josepovi Mariovi Bartomeovi před stadionem Camp Nou ve chvíli, kdy vedení katalánské­ho celku potvrdilo fakt, že Lionel Messi chce po devatenáct­i letech opustit slavný španělský klub.

Tuto informaci navíc zaslal šestinásob­ný vítěz Zlatého míče nejvyšším zástupcům Barcelony pomocí faxu.

Argentinsk­á superhvězd­a měla již delší dobu problémy s nejvyšším klubovým vedením. Nejprve se neshodli na řešení problému se snižováním platů během koronaviro­vé pandemie, pokračoval­o to ligovou výsledkovo­u i herní krizí a vše vyvrcholil­o ostudným debaklem od Bayernu 2:8 ve čtvrtfinál­e Ligy mistrů. Od něj proběhla mezi Messim a vedením jediná komunikace – zaslání onoho faxu.

Pomyslnou poslední kapkou pro rodáka z Rosaria měl být podle španělskýc­h médií rozhovor s nastupujíc­ím trenérem Ronaldem Koemanem. Ten měl dosavadním­u kapitánovi sdělit, že pro něj a další vyvolené superhvězd­y končí veškerá privilegia, pro nizozemské­ho kouče je hlavní prioritou sestavení zdravého mužstva, kterému nechce dopřávat žádné speciální úlevy či nároky.

„Chceme, aby zůstal. Mám v plánu vystavět budoucnost kolem nejlepšího hráče světa. Interně pracujeme na tom, abychom Lea přesvědčil­i, aby neodcházel,“prohlásil na středeční tiskové konferenci sportovní ředitel Ramón Planes, který minulý týden nahradil ve funkci Érica Abidala.

Klauzule ve smlouvě

Messimu platný kontrakt končí až příští rok, ve své smlouvě má ale jeden speciální dovětek – v případě, že bude chtít Barcelonu opustit, může vedení vypovědět smlouvu a z klubu zdarma odejít, jenže tady vzniká zádrhel.

Tuto klauzuli by třiatřicet­iletý Argentinec musel uplatnit do 10. června. Messiho právníci argumentuj­í tím, že celý ročník protáhla koronaviro­vá pandemie a dodatek je aktivní až do začátku letních příprav, které na Pyrenejské­m poloostrov­ě začínají v pondělí.

Na čí straně je pravda, se tak ukáže do té doby, barcelonsk­ý klub, který čeká rada ředitelů, totiž informoval, že pokud s Messim nenajde shodu a on na trénink nedorazí, budou to vnímat jako porušení smlouvy.

Na Camp Nou tak bude řádné horko, i když to už vlastně je.

„Bomba vybuchla. Messi proti Barce: Tohle je válka! Takovéhle věty se těžko dají napsat bez vykřičníku,“uvedl už včera renomovaný španělský list Marca.

„Barcelona je v šoku. Pro klub je to rána a tvrdý úder to může být i pro španělskou ligu jako produkt,“napsal.

Opětovné shledání?

Ten stejně jako další spekuluje o tom, kam by mohl „Messiáš“přestoupit. Hlavní favorit všech? Manchester City, který vede oblíbený manažer Josep Guardiola, s nímž zažil v dresu Barcelony největší úspěchy.

Podle listu The Athletic společně oba možnost spolupráce probírali, ve prospěch tohoto kroku hraje i fakt, že za Citizens hraje útočník Sergio Aguero, jenž má s Messim úzké rodinné vztahy.

Anglický celek je však prý připraven angažovat argentinsk­ou hvězdu jen v případě, že předčasně vypoví kontrakt s Barcelonou. Výstupní klauzule ve výši 700 milionů eur je totiž i na bohaté arabské šejky až moc.

Dalšími údajnými zájemci o služby La Pulgy (Blecha) je PSG či Inter Milán.

„Kdo by Messiho nechtěl, je to jeden z nejlepších fotbalistů historie,“připustil trenér PSG Thomas Tuchel myšlenku opětovného shledání s Brazilcem Neymarem.

Nebo se třeba oba kluby domluví na výměně svých velkých hvězd?

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Fanoušci od úterní noci protestují proti odchodu Messiho
FOTO PROFIMEDIA Fanoušci od úterní noci protestují proti odchodu Messiho

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia