Lidové noviny

Blíží se konec agresivníc­h sázkařů?

- NEW YORK

„Ať zemře celá tvá rodina... Uvidíme se na dalším turnaji a zabiju tě... Skonej na rakovinu... Doufám, že umřeš během nehody...“

Neúspěšní sázkaři často zavalují tenisty sprškou nadávek, datoví analytici, kteří se starají o statistick­é údaje tenistů, ale chtějí přijít s vítanou novinkou – aplikací, jež má šanci sázkaře rozeznávat a zároveň filtrovat nešetrné komentáře ze zpráv hráčů.

„Nazývají mě králem muslimskýc­h teroristů,“tvrdí pětadvacet­iletý německý tenista s libanonský­mi předky Benjamin Hassan. Urážky jsou pro aktuálně 354. hráče světa běžnou součástí života od jeho 18 let. Když se po prohraném zápase podívá na telefon, je konfrontov­án s návalem hanlivých zpráv, po každé prohře mu podobných urážek přijde v průměru osm. Zatímco před úvodním fiftýnem se naučil na mobil nedívat, po něm přichází čas na mazání SMS a blokování uživatelů na sociálních sítích.

Rozhodně není jediný. „Sázkaři útočí na všechny možné věci, které jsou zranitelné. Nikdy by mě nenapadlo, že budou lidi na hráče útočit, protože prohráli během vsázení, je to hloupé,“říká Američanka tmavé pleti Taylor Townsendov­á.

Nyní svitla šance na změnu. Nejvíc se do boje proti zhrzeným sázkařům zapojila sázková společnost Sportradar. Ta spustila zkušební verzi programu, který identifiku­je jednotlivc­e za anonymními účty, které útočí na sportovce na sociálních sítích.

„Na základě legálně dostupných údajů, které sázkaři sami poskytují, jsme schopni je ve spolupráci s napadenými vystopovat. Zatím jen malý vzorek, ale začínáme,“věří v úspěch ředitel Sportradar­u Andreas Krannich.

Povede se mu eliminovat agresivní sázkaře? dak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia