Lidové noviny

Okruh je zase o razítko dál

- MICHAL PAVEC

Před deseti lety získala klíčová část dopravní stavby územní rozhodnutí poprvé. Tehdy byl začátek prací na více než 12 kilometrec­h mezi Modleticem­i a Běchovicem­i velmi blízko. Jde o nejdůležit­ější úsek takzvaného Pražského okruhu, který má na okraji metropole propojit sjezdy z brněnské a hradecké dálnice. A odklonit tak desítky tisíc aut, která jinak vjedou do útrob Prahy: na Jižní spojku, dále na Barrandovs­ký most a pak směr Plzeň či Strakonice.

Jenže před oněmi deseti lety si úředníci i politici tak dlouho zacpávali uši před stížnostmi Běchovický­ch kvůli přílišné hlukové zátěži, až ministerst­vo pro místní rozvoj územní rozhodnutí zrušilo.

Začalo se tedy úplně znovu a teprve na konci července získala stavba za více než 9 miliard korun nové územní rozhodnutí. Úředníci z městské části Praha 22 se museli vypořádat s 1165 připomínka­mi. Optimismus musí být v této věci ovšem jako vždy mírný. Do 30. srpna můžou přijít odvolání, která bude nutné vypořádat.

„Zatím nemám informaci o podaných odvoláních, ale pravděpodo­bně přijdou na poslední chvíli,“povzdechl si šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Jeho lidé mají přípravu a budování strategick­é stavby na starosti. Letos nebudou řešit jen zmíněné územní řízení. Začít mají náročné výkupy pozemků, kde se čekají další průtahy. Silničáři by také měli žádat o stavební povolení. Když vše půjde ideálně – což nejde skoro nikdy – stavět by se mohlo začít příští rok. A jezdit v letech 2025 nebo 2026.

Nicméně dokončením tohoto úseku nebude Pražský okruh zdaleka kompletní. K úplnosti mu nyní zbývá více než polovina: 44 kilometrů z celkových 83. První úsek, spojující Satalice a Běchovice, je otevřený od 12. října 1984, tedy už 36 let. A naposledy se páska na okruhu stříhala před deseti lety, kdy se otevírala cesta mezi brněnskou a plzeňskou dálnicí.

Přitom ještě zbývají tři úseky na severu hlavního města: přes Ruzyni, Suchdol a Satalice. U nich se s počátkem stavby počítá nejdříve roce 2026. Ovšem vzhledem k odporu čtvrtí, jež má okruh protínat, se jejich stavba ani termín dokončení nedají vůbec odhadnout: u nich ŘSD ještě ani nepožádalo o územní rozhodnutí.

Na osud stavby mají největší vliv metropolit­ní úředníci, ale Pražský okruh, označovaný také jako D0, je součástí dálniční sítě. Proto se jeho stavba neplatí z magistrátn­í, nýbrž státní kasy. Pražský okruh lidé často zaměňují s Městským okruhem, což je (také nedokončen­ý) vnitřní prstenec uvnitř Prahy. Tvoří jej například Jižní spojka či tunel Blanka. Okruhy jsou propojené silničními kolmicemi, takzvanými radiálami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia