Lidové noviny

Jill Bidenová – učitelka z Bílého domu

- MARTIN HAMPEJS

Bylo to v roce 2003. Tehdejšího senátora státu Delaware Joea Bidena přišly k němu domů přesvědčit špičky demokratů, aby se ucházel o post prezidenta USA. Jeho žena Jill nechtěla, aby se do voleb Joe zapojil, a tak se rozhodla, že to stranickým pohlavárům dá najevo. Napsala

si na břicho velký nápis: „NE“a promenádov­ala se kolem politiků jen v bikinách. Jasně vyslanou zprávu Joe přijal.

O křeslo v Bílém domě se nakonec ucházel až v roce 2008. Sice neúspěšně, ale do Oválné pracovny se přesto dostal. V roli viceprezid­enta Baracka Obamy. Jill se stala druhou dámou a získala roli, po které netoužila. Rozhodla se tedy, že ji bude ignorovat. Ponechala si svou práci učitelky, a stala se tak první pracující druhou dámou v historii. Naprosto odlišný postoj k boji o Bílý dům má Jill Bidenová letos. Cesta k tomuto momentu však nebyla jednoduchá.

Jill se poprvé vdala v roce 1971, ještě před nástupem na vysokou školu. O necelé čtyři roky později však již požádala o rozvod. „Bylo to velmi emotivní,“uvedla v roce 2008 Jill Bidenová pro magazín Vogue. Ještě ten samý rok ji kamarád Frank poslal na rande na slepo se svým bratrem. Když se ve dveřích objevil Joe Biden, čtyřiadvac­etiletá Jill si prý pomyslela jen: „Díky bohu, že je to jen jedno rande.“

Třiatřicet­iletý Biden byl již tehdy senátorem státu Delaware a na Jill nakonec velmi zapůsobil. Když dorazila domů, řekla prý své matce, že „konečně potkala pravého gentlemana“.

Nová maminka

Mladý senátor ale tehdy neměl lehký život. Tři roky před setkáním s Jill přišel při autonehodě o svou první ženu Neiliu a jednoroční dceru Naomi. Havárii přežili jen Bidenovi synové Hunter a Beau. Jill s nimi velice rychle navázala blízký vztah a rozuměla si s nimi. Své „ano“ale Joeovi řekla až při páté žádosti o ruku.

„Chlapce jsem milovala, ale chtěla jsem si být jistá, že naše manželství vyjde. Už přišli o jednu mamku a nemohla jsem dopustit, aby přišli o další,“popsala Bidenová pro Vogue. Svatba se nakonec uskutečnil­a v červnu roku 1977 a novomanžel­é vzali na líbanky i Huntera a Beaua. O čtyři roky později se manželům narodila dcera Ashley.

Přestože Biden již tehdy žil v záři reflektorů, jeho manželka se jich stranila. Neměla politiku v lásce a chtěla svou vlastní kariéru. Během těhotenstv­í si dodělala magistersk­ý titul a začala pracovat jako učitelka. V roce 2007 ve svých pětapadesá­ti letech získala doktorát na Delawaresk­é univerzitě a nadále učila na základní škole. Do vyšší politiky se poprvé zapojila až o rok později – během Joeovy druhé prezidents­ké kampaně (první neslavně skončila po několika týdnech v roce 1988). Několikrát se tehdy objevila na mítincích po boku budoucí první dámy Michelle Obamové, ale snažila se spíše držet mimo masivní volební kampaň.

I během osmi let v roli druhé dámy Spojených států zůstávala mimo dosah médií a nechtěla budit pozornost. Nutila proto i své bodyguardy, aby nenosili obleky, ale chodili v civilu. Během pracovního týdne učila a o víkendech obrážela akce jako doprovod svého manžela. Nechtěla, aby život jejího manžela ovlivnil ten její, a tak dokonce svým studentům říkala, aby ji oslovovali „paní B.“.

„Když se mě studenti ptali, zda jsem manželkou viceprezid­enta, odpovídala jsem, že jsem příbuzná. To je většinou umlčelo,“řekla Bidenová letos pro deník The New York Times.

Další rány

Drama se do rodiny Bidenových vrátilo v roce 2015. Joe tehdy přišel o další své dítě. Šestačtyři­cetiletý Beau zemřel na rakovinu mozku. Ztráta nevlastníh­o syna zasáhla i Jill. „Po celou dobu jeho nemoci jsem věřila, že to překoná. Nikdy jsem nepřestala věřit. Až do chvíle, kdy naposledy zavřel oči,“uvedla Jill. Po Beauově smrti Joe Biden z Bílého domu oznámil, že nebude v roce 2016 kandidovat na prezidenta, zatímco Jill stála po jeho boku.

Letos se však vše změnilo a Bidenovi se znovu vydali do víru volební kampaně. A tentokrát je Jill podle deníku The Washington Post poprvé připravená být první dámou. Jezdí na setkání s voliči (v Los Angeles chránila Joea vlastním tělem před demonstran­ty), podílela se na výběru viceprezid­entky, pronášela proslovy, a dokonce přestala vyučovat. „Je jako jeho vrchní poradce. Pokaždé zůstává jako poslední v místnosti,“sdělil médiím rodinný přítel a bývalý senátor Ted Kaufman.

Podle amerických médií je již teď jasné, že Bidenová by byla v případě vítězství svého manžela v listopadov­ých volbách rozhodně aktivnější první dámou než Melanie Trumpová. Ta doposud využívala platformu první dámy jen sporadicky – třeba k boji proti kyberšikan­ě, již chtěla řešit i při turné po afrických státech.

Jill ve svém projevu na nominačním sjezdu demokratů slíbila, že Joe se zachová k národu stejně jako ke své rodině: „Jak spravíte zničenou rodinu? Stejně jako národ. Za pomoci lásky, pochopení a malých projevů vřelosti. S odvahou a neochvějno­u vírou.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Připravena být první dámou. Jill Bidenová desetiletí ignorovala manželovu kariéru. Letos se o devět let mladší žena demokratic­kého kandidáta na prezidenta Joea Bidena prvně ve velkém zapojila do volební kampaně. Na snímku stojí s manželem na pódiu při stranickém nominačním sjezdu ve Wilmington­u.
FOTO REUTERS Připravena být první dámou. Jill Bidenová desetiletí ignorovala manželovu kariéru. Letos se o devět let mladší žena demokratic­kého kandidáta na prezidenta Joea Bidena prvně ve velkém zapojila do volební kampaně. Na snímku stojí s manželem na pódiu při stranickém nominačním sjezdu ve Wilmington­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia