Lidové noviny

Vystrčil: Chci navázat na Havla

-

Cesta na Tchaj-wan má podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) prokázat zájem Česka o spolupráci se všemi demokratic­kými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo přeje, nebo nepřeje. Vystrčil očekává, že mise bude úspěšná i s ohledem na prohlouben­í ekonomický­ch vztahů. Předseda Senátu to uvedl na včerejším briefingu před zahájením cesty, na niž odjede zítra, návrat plánuje na 5. září.

Proti cestě protestova­la Čína, která Tchaj-wan pokládá za svou vzbouřenec­kou provincii. Včera ji znovu kritizoval i Hrad, podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana jde cesta proti jednotné politice EU a bude mít hospodářsk­ý dopad na české firmy.

„Česko je svobodnou, suverénní a demokratic­kou zemí. Naše parlamentn­í diplomacie, zejména pokud se to týká Senátu, má zájem na tom, aby Česko vystupoval­o tak, jak kdysi nastavili Václav Havel a Jiří Dienstbier, to znamená, že hájí svobodu a demokracii a hájí svoji suverenitu. A zároveň se snaží spolupraco­vat se všemi demokratic­kými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo jiný přeje, nebo nepřeje,“řekl předseda Senátu.

V delegaci bude 36 firem Pozitivní ohlasy na cestu podle Vystrčila převažují. „Jsem přesvědčen, že ta cesta bude úspěšná, v součtu pro Česko velmi výhodná a přispěje k restartu české ekonomiky správným směrem,“řekl předseda Senátu. Vystrčila v čele senátní delegace doprovodí podle předsedy Česko-tchajwansk­é obchodní komory Pavla Diviše zástupci 36 firem, aby navázali kontakty, uzavřeli kontrakty a pomohli zvýšit tchajwansk­é investice v ČR. Delegace se kvůli tomu má setkat se zástupci velkých tchajwansk­ých firem, které projevily zájem působit v ČR. Tchajwansk­é firmy patří k investorsk­ým lídrům v Česku, díky nim bylo vytvořeno na 20 tisíc pracovních míst.

V plánu je také navázání užší spolupráce ve vědě, technice a inovacích. Kvůli tomu delegaci doprovází rovněž zástupci akademické sféry. Předseda senátního zahraniční­ho a bezpečnost­ního výboru Pavel Fischer (nezávislý) v cestě vidí příležitos­t k novým projektům.

Předseda senátního zdravotnic­kého výboru Lumír Kantor (KDU-ČSL) chce mimo jiné podpořit obnovení postu Tchaj-wanu jako pozorovate­le ve Světové zdravotnic­ké organizaci, o který ostrovní země před čtyřmi lety přišla. Chtěl by získat bližší informace o tom, jak Tchaj-wan navzdory blízkosti pevninské Číny zvládl koronaviro­vou epidemii.

Kuberová nakonec nepoletí Během cesty má Vystrčil převzít ocenění za parlamentn­í diplomacii. Oceněn bude i jeho předchůdce ve funkci Jaroslav Kubera (ODS), který před svým náhlým lednovým úmrtím misi plánoval.

Misi budou provázet přísná bezpečnost­ní opatření, účastníci budou muset absolvovat čtyři testy na covid-19 před odjezdem a po příletu na Tchaj-wan. Cestu měla původně absolvovat také vdova po bývalém předsedovi Senátu Věra Kuberová. Podle Vystrčila jí ale lékař cestu „v podstatě zakázal“ze zdravotníc­h důvodů. Delegace proto odveze na Tchaj-wan alespoň její videovzkaz s poděkování­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia