Lidové noviny

Babímu létu na Jadranu odzvoní

Příjemné počasí, prohřáté moře, nižší ceny, méně turistů. Zářijová chorvatská pohoda se letos konat nebude. Zemi nadále hrozí

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Na Jadranu tráví svoji dovolenou momentálně na šedesát tisíc Čechů. Obavy, že Česko ze dne na den přeblikne semafor ze zelené na červenou a hranice budou pod navrátilci praskat ve švech, zůstaly naštěstí liché. „Pokud by Česko vyřadilo nyní Chorvatsko ze seznamu bezpečných zemí, návrat Čechů z Jadranu by se zkomplikov­al. Chtěli jsme zajistit občanům plynulý přechod do začátku školního roku,“zdůvodnil odklad „červené“, která s sebou nese povinnost negativníh­o testu či karantény, náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Spolu s hlavní hygieničko­u Jarmilou Rážovou ale Čechům důrazně doporučil, ať se vyhýbají splitsko-dalmatské oblasti, kde nákaza řádí nejvíce. „Sama chorvatská vláda v této lokalitě nově zavedla přísnější opatření než ve zbytku země. Turista tam například musí nosit roušku i v restauraci,“doplnil.

Ačkoli cestovní kanceláře ještě začátkem týdne nehlásily pokles zájmu o Jadran, včerejší varování řadu turistů odradí. „Příští sobotu jsme měli vyrazit na týden do Chorvatska, až tam nikdo nebude. Jezdíme každý rok počátkem září a je to skvělé. Letos je to ale risk, každým dnem může přebliknou­t semafor a pak by byl masový exodus ze země a nájezdy na hranice,“řekl LN pan Karel z Prahy.

„Raději pojedeme na Šumavu,“dodal.

Právě nekonečným frontám na hranicích se chtěly české úřady vyhnout, proto se rozhodly nezopakova­t chybu Rakouska a Německa z minulého týdne. Ty své občany „donutily“k rychlému návratu pod pohrůžkou karantény. Pokud by přece jen Česko k přepnutí semaforu na červenou přistoupil­o, diplomaté slibují, že se o tom Češi dozvědí s předstihem.

I přes rostoucí počty nakažených zažívá Chorvatsko úspěšnou turisticko­u sezonu. Jestliže se září nevydaří, zas tak to zemi bolet nebude.

Včera Chorvatsko zaznamenal­o 304 nových případů, počet aktuálně nemocných je v zemi 2420. Mezi nimi je 194 pacientů v nemocnici, z toho 13 na respirátor­u. „Za vysokým číslem odhalených nemocných ale stojí vyšší počet testů. Nyní se dělá kolem tří tisíc testů denně. Předtím to bylo až o třetinu méně. To je potřeba brát v potaz,“řekl LN český velvyslane­c v Záhřebu Vladimír Zavázal.

Chorvaté si velmi slibovali od zákazu nočních barů a diskoték, ke kterému došlo před bezmála 14 dny. Efekt se však zatím podle Zavázala nedostavil.

Pozor na Azurové pobřeží Varování českých úřadů včera padlo i na Francii, kde je ale podle Smolka výrazně nižší počet českých turistů, v řádech nízkých tisíců. Obezřetnos­t by měli dodržovat v oblasti Île-de-France a Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Červené zůstávají nadále Španělsko a Rumunsko. Při návratu z těchto zemí je nutné podstoupit na území ČR do 72 hodin test na covid-19.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia