Lidové noviny

Dějepis lze učit i hrou

Přechod od klasických učebnic k interaktiv­ním aplikacím vede děti ke kritickému myšlení

- EVA PRESOVÁ

Dějiny nemusejí být žádná nuda. Přestože 20. století dnešní školáci nepamatují, jeho stěžejní události pro ně mohou díky moderní technice ožít. Webová aplikace HistoryLab využívá místo klasické výuky formu interaktiv­ní laboratoře. Žáci v ní mohou analyzovat dobové dokumenty, historické fotografie i zvukové záznamy. K dispozici mají i bezmála čtyřicet cvičení s různým stupněm obtížnosti.

„Jednotvárn­ému a často nezáživném­u sezení v lavicích při hodinách dějepisu zřejmě zvoní hrana. HistoryLab ukazuje, že se tento předmět dá učit i jinak. Aplikace nabízí interaktiv­ní cvičení, která nutí žáky k zamyšlení a diskusi. Musí se vžít do role badatelů a pátrat v dobových dokumentec­h nebo hledat stopy na fotografií­ch. Při výuce je prioritní vlastní aktivita,“vysvětlil podstatu projektu předseda Technologi­cké agentury České republiky (TA ČR) Petr Konvalinka. TA ČR podpořila projekt z „dílny“Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR) částkou 7,6 milionu korun.

„Aplikaci HistoryLab používám druhým rokem. Za její největší přínos považuji to, jakým způsobem umožňuje práci s historický­mi prameny ve výuce. Žáci se naučí, jak analyzovat pramen, formulují hypotézu a tu nakonec ověřují dalším bádáním. Konkrétně se jedná třeba o analýzu dobové fotografie, filmové ukázky, audio záznamu, ale i textu,“řekl LN učitel dějepisu z pražské Základní školy Vratislavo­va Benedikt Pinc.

Ještě než se aplikace vyvinutá v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů dostala do praxe, podílel se na jejím testování. Podle něj je uživatelsk­y velmi přívětivá.

„Oceňuji, že HistoryLab propojuje jednotlivé prameny, se kterými žáci pracují. Je to prostředí tvořivé, v němž žák hledá odpověď. Výhodou je, že ve třídě může být několik ,správných‘ odpovědí, záleží na náhledu žáka, jak pramen čte, co v dokumentec­h vidí, což je pak výhodné pro diskusi,“uvedl pro LN předseda výboru Asociace učitelů dějepisu České republiky Pavel Martinovsk­ý.

Zcela dokončená by HistoryLab měla být v příštím roce. Přesto už stihla zaujmout asociaci evropských učitelů Euroclio a americké pedagogy. „Již nyní máme tisíce záznamů o tom, jak žáci pracují s historický­mi prameny. To nám umožňuje lépe pochopit, jak přemýšlí o historii. S veškerými poznatky pracujeme při dalším vývoji historické laboratoře. Dbáme i na zpětnou vazbu učitelů,“shrnul Kamil Činátl z ÚSTR.

Potřebujem­e myslící děti

Podle informací LN existuje v Česku jakési volné uskupení zhruba pěti stovek dějepisářů, kteří se aktivně snaží o moderní výuku dějin a vzájemně spolupracu­jí při výměně informací a zkušeností.

„Osobně si myslím, že co se týče pomůcek, zdrojů, pramenů, zkrátka materiálu obecně, český učitel je zásoben dostatečně. Problémem je tedy jednak příprava učitelů na tvořivé a činnostní učení, jednak chuť učitelů se žáky tvořit, pracovat, hrát si. Tento způsob výuky je sice pro učitele pracnější a náročnější, ale vede žáky k samostatné­mu úsudku, ke kritickému myšlení, tvořivé práci. A to je to, co potřebujem­e. Potřebujem­e myslící děti, ne opisovače učebnic,“řekl Martinovsk­ý.

Změnu v přípravě učitelů dějepisu na pedagogick­ých fakultách považuje za potřebnou také Pinc. „Důraz by měl být kladen na didakticko­u přípravu budoucích učitelů, neboť potřebujem­e hlavně učitele dějepisu, nikoli historiky,“vysvětlil.

Kromě „školní“aplikace se děti mohou seznamovat s historií své země zábavnou formou i ve volném čase. Stačí si stáhnout „mobilní hru pro zvídavé děti a hravé rodiče“s názvem Skryté příběhy a pak už jen vyrazit za dobrodružs­tvím. Venkovní hra zahrnuje výletní trasy po celé republice, které stále přibývají. Zajímavými místy pak pomocí mobilní aplikace provází historická postava.

 ?? REPRO LN ?? Děkujeme, odejděte! Iniciativa bývalých studentský­ch vůdců z konce devadesátý­ch let je jedno z témat, které mají žáci na základě dobové fotografie analyzovat.
REPRO LN Děkujeme, odejděte! Iniciativa bývalých studentský­ch vůdců z konce devadesátý­ch let je jedno z témat, které mají žáci na základě dobové fotografie analyzovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia