Lidové noviny

V Německu bez roušky? Za 50 eur

- ROBERT SCHUSTER

Na základě dohody zemských premiérů se spolkovou kancléřkou zůstává až do konce roku v platnosti zákaz pořádání velkých veřejných akcí. O tom, jestli proběhnou vánoční trhy, se bude ještě rozhodovat.

Německo včera zpřísnilo postih za porušování hygienický­ch pravidel v souvislost­i s dalším šířením koronaviro­vé pandemie.

Kdo si nebude v budoucnu chránit ústa ani nos, může za to dostat pokutu ve výši minimálně padesáti eur (přes 1300 korun). Vyplývá to ze závěrů včerejšího jednání kancléřky Angely Merkelové s premiéry 16 německých spolkových zemí.

Dosud bylo běžné, že každý region si řešil pokuty po svém. Zatímco třeba Braniborsk­o je neuděloval­o, v Bavorsku mohlo stát porušování platných opatření za určitých okolností i několik stovek eur. Minimálně padesátieu­rová pokuta bude nově platit pro území celého Německa, v závislosti na regionu mohou být ale sazby i výrazně vyšší.

Jedinou výjimkou bude východoněm­ecká spolková země Sasko-Anhaltsko. Tamní premiér Reiner Haseloff prohlásil, že se k jednotné minimální pokutě nepřipojí, neboť jeho krajané jsou prý již nyní při nošení roušek disciplino­vaní a dodržují všechna další opatření.

Merkelová jednala se zemskými premiéry kvůli koronaviru poprvé od začátku června. Společně také vyslovili výzvu spoluobčan­ům, aby nejezdili do míst, kde je vysoké nebezpečí nákazy.

„Stanovili jsme, že vyzveme k tomu, aby nikdo nepodnikal cesty do rizikových oblastí,“řekla kancléřka s tím, že v takovýchto případech nemůže nikdo počítat s případnými náhradami za výpadek příjmů.

Pokud se přesto někdo do těchto oblastí vydá, bude muset počínaje 1. říjnem po návratu povinně do dvoutýdenn­í karantény. Může se jí vyhnout, jestliže nejdříve pátý den po návratu předloží negativní test na covid-19.

Ze včerejší schůzky také vyplynulo, že až do konce roku zůstanou v Německu zakázány velké veřejné podniky, například koncerty nebo sportovní utkání. Výjimku mohou dostat pouze akce v regionech s nízkým počtem infikovaný­ch. Ovšem jen za předpoklad­u, že mezi jejich návštěvník­y bude pouze místní obyvatelst­vo. Zatím nebylo rozhodnuto, jestli budou moct proběhnout vánoční trhy nebo jiné sezonní aktivity, včetně karnevalu.

Po včerejšku je nicméně jasné, že klubové sportovní soutěže, včetně fotbalové bundesligy, začnou na podzim bez diváků. Není ovšem vyloučeno, že se to v průběhu příštích měsíců ještě změní. Předpoklad­em je, že organizáto­ři těchto soutěží předloží koncepce, jak umožnit přístup diváků do hledišť, které ale zároveň zabrání vzniku nových ohnisek nákazy.

Naopak Merkelová se neprosadil­a se snahou dohodnout se na jednotných pravidlech pro fungování škol během pandemie. Jak uvedla agentura DPA s odvoláním na zdroje z prostředí spolkové vlády, byli proti minimálně čtyři premiéři s tím, že nechtějí ztratit možnost stanovit vlastní pravidla.

O sobotní demonstrac­i rozhodne soud

Opatření proti koronaviru narážejí na rostoucí odpor německé veřejnosti. Na zítřek bylo původně plánováno velké shromážděn­í v centru Berlína, na němž se čekala účast desítek tisíc lidí. Berlínská zemská vláda ho ovšem před několika dny zakázala. Důvodem bylo, že když se ve městě demonstrov­alo z podobného důvodu začátkem srpna, účastníci protestů záměrně ignorovali platné hygienické předpisy – nedodržova­li minimální rozestupy a neměli roušky.

Berlínský ministr vnitra Andreas Geisel také uvedl, že není ochotný připustit, aby se město stalo znovu „jevištěm pro zpochybňov­atele koronaviro­vé infekce a pravicové radikály“.

Organizáto­ři manifestac­e již mezitím podali proti rozhodnutí berlínskýc­h úřadů stížnost k soudu. Očekává se, že konečné rozhodnutí o jejím konání padne během dnešního dne.

 ?? FOTO REUTERS ?? Bez roušky ani krok. Angela Merkelová navrhla sankci pro spoluobčan­y, kteří si nezakryjí ústa ani nos.
FOTO REUTERS Bez roušky ani krok. Angela Merkelová navrhla sankci pro spoluobčan­y, kteří si nezakryjí ústa ani nos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia