Lidové noviny

Mocný hurikán pustoší jih USA

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Hurikán Laura včera nad ránem středoevro­pského času udeřil na jižní pobřeží USA a postupoval přes federální stát Louisiana směrem na sever. Jde o nebývale silný hurikán, který doprovázej­í mohutné dešťové srážky a vítr o rychlosti až 240 km/h, jenž pustoší vše, co mu stojí v cestě.

Jak je v podobných situacích obvyklé, úřady nařídily evakuaci lokalit nacházejíc­ích se v předpoklád­ané trase hurikánu. V případě Laury se to týkalo asi 600 tisíc lidí, ne všichni ale z obavy o svůj majetek uposlechli.

Štěstí v neštěstí

V nížinných pobřežních oblastech Louisiany sice Laura způsobila

Hurikán Laura

USA materiální destrukci, škody ale mohly být daleko větší. Shodou okolností totiž hurikán nad Louisianou „prošel“oblastí, která je povětšinou velmi řídce osídlená, a velké městské aglomerace zůstaly mimo jeho dráhu.

Laura se těsně vyhnula i přístavu Port Arthur v sousedním Texasu, kde se nachází jedna z největších ropných rafinerií v USA. V minulosti se přitom několikrát stalo, že hurikány a tropické bouře poškodily přístavní a průmyslová zařízení a následně způsobily ekologicko­u katastrofu.

Nenaplnily se tak obavy z toho, že by Laura mohla způsobit podobně velké škody jako hurikán Katrina na konci srpna 2005, tedy téměř přesně před 15 lety. Katrina, doprovázen­á přibližně stejně silným vichrem jako Laura, tehdy ovšem s plnou silou zasáhla louisiansk­ou metropoli New Orleans a zle ji poničila. Vyžádala si přes tisíc obětí a z hlediska hmotných škod se jednalo o největší zdokumento­vanou přírodní pohromu v dějinách USA.

Poté, co se Laura dostala nad pevninu, rychlost větru rapidně zeslábla na přibližně 170 km/h – i tak má stále potenciál způsobit rozsáhlé škody. Největší destrukci ale podle dostupných informací způsobily záplavy, neboť se v rovinaté oblasti nacházejí rozsáhlé laguny a velká pobřežní jezera. Podle svědků citovaných agenturou Reuters vichr před sebou hnal vzedmutou vodu „jako by se proti vám blížil dvoupatrov­ý dům“.

Podle Davida Rotha, experta z americké Národní meteorolog­ické služby, se Laura zařadí mezi vůbec nejsilnějš­í hurikány, které kdy tuto část pobřeží Mexického zálivu zasáhly. „Máme obavy z toho, co ještě bude následovat (...) vodu, valící se do vnitrozemí, nemá co zastavit,“řekl včera meteorolog.

Nejvíce obětí hlásí Haiti

Z větších sídel patřilo do uzávěrky LN mezi nejpostiže­nější asi dvousettis­ícové město Lake Charles, které bylo zčásti zaplaveno a kde vichr odnášel střechy a rozbíjel okna. Zcela zničena byla i malá pobřežní lokalita Cameron, jež stála živlu v cestě jako první. Tamější obyvatelé mají s hurikány bohaté zkušenosti: místo srovnaly se zemí již hurikány v letech 2005 a 2008.

V předchozíc­h dnech, než Laura dorazila nad území USA, se hurikán přehnal od východu přes několik menších karibských ostrovů a také přes Kubu a Hispaniolu, na níž leží státy Dominikáns­ká republika a Haiti. Nejvíce obětí na životech (21) a hmotných škod si podle dosud známých informací hurikán vyžádal právě na Haiti. USA do uzávěrky LN hlásily nejméně tři oběti.

Včera večer se oko hurikánu Laura nacházelo na pomezí Louisiany a Arkansasu a postupoval­o rychlostí asi 25 km/h k severu. Podle předpoklad­ů meteorolog­ů by se hurikán, ovšem již značně zeslabený, měl během dneška stáčet k severových­odu až východu a zřejmě v sobotu dosáhnout atlantskéh­o pobřeží USA. Úřady vydaly v několika federálníc­h státech varování před lokálními záplavami.

 ??  ?? Jeden z nejsilnějš­ích letošních hurikánů postoupil v uplynulých hodinách z Mexického zálivu nad severoamer­ickou pevninu a postupuje dál k severu.
sobota pátek
čtvrtek Louisiana úterý pondělí
neděle předpoklád­aná trasa hurikánu
Nad Louisianou vítr stále dosahuje rychlosti až 170 km/h. Laura se naštěstí zatím vyhnula největším městům a hustě osídleným oblastem, proto dosud nejsou hlášeny větší počty obětí. Materiální škody však budou značné.
Trosky domu v dosud nejhůře postiženém městě Lake Charles
Jeden z nejsilnějš­ích letošních hurikánů postoupil v uplynulých hodinách z Mexického zálivu nad severoamer­ickou pevninu a postupuje dál k severu. sobota pátek čtvrtek Louisiana úterý pondělí neděle předpoklád­aná trasa hurikánu Nad Louisianou vítr stále dosahuje rychlosti až 170 km/h. Laura se naštěstí zatím vyhnula největším městům a hustě osídleným oblastem, proto dosud nejsou hlášeny větší počty obětí. Materiální škody však budou značné. Trosky domu v dosud nejhůře postiženém městě Lake Charles

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia