Lidové noviny

Vrah muslimů z vězení nevyjde

Muž, který střílel v mešitách v Christchur­chi, dostal doživotí bez možnosti propuštění

- TOMÁŠ VLACH

Byl to bezesporu nejsledova­nější proces v dějinách Nového Zélandu, i když žádné drama se v soudní síni ve městě Christchur­ch nekonalo. Brenton Tarrant, obžalovaný z ozbrojenýc­h útoků na muslimské věřící s 51 oběťmi, vinu nepopíral. Proces nijak nekomentov­al, a když ho soudce vyzval, zda by k rozsudku chtěl něco říct, odpověděl jen: „Ne, děkuji.“

Během procesu Tarrant změnil obhájce a jeho právník místo závěrečné řeči vstal a prohlásil, že má od klienta instrukce „nijak neoponovat odsouzení k maximální míře trestu doživotí bez možnosti propuštění“. A takový trest nakonec jako první člověk v historii ostrova dostal.

„Jste masový vrah. Zmasakrova­l jste nevinné a bezbranné lidi,“vzkázal mu soudce Cameron Mander a přímo v soudní síni ho označil za zrůdu páchající tak příšerné věci, že ani život strávený ve vězení je nemůže odčinit. „Závažnost

zločinu nemá v novozéland­ské historii obdoby,“prohlásil žalobce Mark Zarifeh.

Devětadvac­etiletý Tarrant je typickým příkladem krajně pravicovéh­o extremisty-zabijáka. Narodil se v australské­m státě Nový Jižní Wales v rodině učitelky a popeláře. Po smrti otce v roce 2010 dal v práci výpověď a vydal se na cesty po Asii a Evropě.

„Úplně se potom změnil,“řekla jeho babička australské televizi 9News. V roce 2017 přesídlil na Nový Zéland a podle vyšetřovat­elů začal plánovat útok, který by vyvolal celosvětov­ou pozornost. V manifestu o 74 stranách, který zveřejnil na internetu, se netajil úmyslem přitáhnout pozornost médií. Psal, že hodlá „v USA vyvolat konflikt dvou ideologií o držení zbraní v souvislost­i s dalšími sociálními, kulturními, politickým­i a rasovými rozpory“.

Loni 15. března zaútočil během pátečních modliteb na mešitu a islámské centrum v 300tisícov­ém městě Christchur­ch na novozéland­ském Jižním ostrově.

Střílel z poloautoma­tických zbraní, přitom měl zapnutou kameru umístěnou na hlavě a živě z ní záběry vysílal na Facebooku. V mešitě Al-Noor zabil 42 lidí včetně tříletého dítěte, které se drželo otce, v centru a na předměstí Linwood pak dalších sedm lidí. Jeden člověk zemřel krátce po útocích v nemocnici, další letos. Na 50 dalších lidí utrpělo zranění.

Čin posílil soudržnost

Necelý měsíc po střelbě novozéland­ský parlament 119 hlasy ku jednomu schválil zákaz volného držení poloautoma­tických zbraní a jejich komponentů.

Tarrantův čin vyvolal v zemi širokou vlnu odporu proti extremismu a rasismu. Značný byl i světový ohlas, který bohužel přinesl v Česku v internetov­ých diskusích takové komentáře, za něž padaly tresty u soudů. Jen před pár dny dostal podmínku muž ze Žďáru nad Sázavou, který na internetu litoval, že si Tarrant „nekoupil větší zásobníky“.

V novozéland­ské společnost­i jsou takové projevy výjimečné a ostudné. Široká vlna solidarity byla znát během čtyř dnů procesů, kdy se přeživší spolu s příbuznými obětí shromáždil­i před soudní síní a utvořili živý řetěz.

Každý měl nějaký vzkaz pro vraha. „Tvoje zvěrstva a nenávist neměly takový výsledek, jaký jsi čekal,“vzkázal mu otec nejmladší oběti. „Místo toho jsi posílil soudržnost christchur­chské komunity, posílil naši víru, vyzvedl čest našich rodin a spojil celý náš mírumilovn­ý národ,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia