Lidové noviny

Chorvatský Kýbl

Právo se nakazit, posvátné právo člověka

- Petr Kamberský

Po ovoci poznáte je, říkávalo se s odkazem na jakési staré, dnes už spíše pozapomenu­té řecky psané spisy. Dnes, při pohledu kudy a jak se šíří nemoc covid-19, bychom mohli dodat: Podle jména poznáte je. Slavný je už případ pražského klubu s výmluvným názvem Techtle Mechtle, kde se nakazilo na jedné jediné párty 68 lidí a další dvě stovky jsou v karanténě; teď se nám vracejí desítky nakažených z Chorvatska, kam vozí mladé lidi na divoké večírky cestovní kancelář pojmenovan­á Party Kýbl.

Ano, je to tak: v době pandemie je nejen nutné cestovat a pařit, ale je také zcela nezbytné, aby deset lidí pilo brčkem z jednoho kbelíku – jako se dělo nejen v klubu Techtle Mechtle, ale jak se pravidelně a stále děje na velkolepýc­h chorvatský­ch zábavách. Trošku to připomíná Válku s Mloky Karla Čapka: jeden vážně nemocný koronou nás vyjde na jeden až dva miliony korun, pár set lidí dokonce kvůli nemoci přišlo o život, ale nikdo se neodváží bránit svobodnému podnikání, byť tento způsob vydělávání peněz přímo i nepřímo ohrožuje zdraví a životy. Ale nebojte se, chorvatské úřady jsou už přísné, počet návštěvník­ů takových akcí je přísně omezen: nanejvýše tisíc lidí, ani o nohu více! Jsou i jiná nařízení, třeba tanec s rozestupy... Každý si dovede představit, jak to ve skutečnost­i vypadá.

Ne že by člověk nepřál mládeži nějaké to povyražení, ale od rozšíření viru HIV už nikoho nenapadne jít do swingers klubu bez sady prezervati­vů. Ovšem když v čase korony pije tisíc lidí z pouhé stovky kyblíků, je vše zjevně v nejlepším pořádku? S takovým světem je zjevně cosi v nepořádku.

Když teď české úřady vyhlašují „důrazná doporučení“pro navrátilce z některých evropských regionů, je to poslední krok před vyhlášením karantény. Pesimisté mají přesto důvod k oslavě: přežili jsme letní stěhování národů ve zdraví a první vážné komplikace s dovozem nákazy přicházejí až teď, poslední prázdninov­ý týden. Takže slaví i optimisté: když jsme zvládli léto, zvládneme prý i podzim...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia