Lidové noviny

České vlaky zaspaly u telegrafu

Za většinu železniční­ch nehod může lidské pochybení, například z nevyspalos­ti

- DANIELA KOVÁŘOVÁ prezidentk­a Unie rodinných advokátů

Když nabourá řidič osobního auta, kromě příbuzných obětí to nikoho nezaujme. Je to jen číslo ve statistice a dopravní expert zvedne obočí pouze v případě, že počet mrtvých či nehod výrazně nezapadá do statistik průměrné nehodovost­i. Zato když nabourá vlak, je z toho událost, tím spíš když se to děje v letní malátnosti. A letos se zdá, že vlaky bourají častěji než v minulosti.

Nechme teď na chvíli čísla statistiků­m a podívejme se na vlaky trochu jinak. Tak třeba ve srovnání s jiným cestováním se zdá, že vlakům za posledních dvacet let ujely všechny ostatní prostředky. Srovnejte třeba technický pokrok, jehož jsme svědky my všichni, kdo si kupujeme nová auta. navzdory tomu stále srážejí vlaky? Protože oba bezpečnost­ní systémy spolu technicky nekomuniku­jí; každý totiž patří jinému majiteli – první dopravci, druhý Správě železniční dopravní cesty. mu něco chybí. Zvykne si na snížený výkon, nevnímá zhoršující se zdravotní stav. Tělo po pěti hodinách spánku je ve stejném stavu jako po požití alkoholu, má pomalejší reakce, sníženou pozornost, všestranný útlum. Pravděpodo­bnost nehody je třikrát vyšší.

Je hrozivé, že kdo způsobí nehodu po požití alkoholu, dopustí se kriminální­ho činu, zatímco kratší spánek řidičů a odpovědnýc­h zaměstnanc­ů nikdo nezkoumá. Tisíce nehod se tak přihodí údajně bez příčiny. Totéž platí pro řidiče tramvají, autobusů, nákladních aut, pro lékaře, učitele, pro soudce, pro policisty.

Spánek nenahradít­e žádnou drogou. Je zdarma a legální, nezpeněžít­e ho, proto se o jeho kvalitu a délku nikdo nezajímá. „Lidé, bděte“je znovu heslem dnešní doby, což platí stejně ve firmách, na dráze, na dálnici i na sociálních sítích. Stavte dálnice, tunely, koridory pro rychlejší vlaky.

Všechno na světě musí mít vyšší výkon a vlaky, firmy i lidé musejí ještě přidat. Odmítáte se pořádně vyspat? Mhouříte oči před tím, co je důležité? Tak se nedivte, až se zase někde srazí vlaky. Jen to nesvádějte na ty oře ze železa. Ptejte se sami sebe, jak dlouho a jak dobře spíte.

Proč jsou povinné bezpečnost­ní pásy v dálkových autobusech, ale ve vlacích se o nich žádná norma nezmiňuje?

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Viníkem autonehody je vždycky řidič, zatímco „vlaky se srazily“nebo „vlak vykolejil“
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Viníkem autonehody je vždycky řidič, zatímco „vlaky se srazily“nebo „vlak vykolejil“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia