Lidové noviny

Státu musí pomoci s trhem s byty i radnice

-

Až desítky tisíc korun ušetří lidé, kteří si budou pořizovat nové bydlení. Na návrh vlády byla totiž v uplynulých dnech zrušena daň z nabytí nemovitost­i. Další podstatnou změnou je zrušení možnosti uplatňovat si odpočty úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitel­né části základu daně.

V době po pandemii koronaviru, kdy firmy v horším případě propouštěl­y nebo zaměstnanc­ům snížily platy, v lepším případě růst mezd pouze pozastavil­y, je to jasný impulz ze strany státu k rozhýbání trhu s byty. To ale nestačí. Nyní jsou na tahu radnice, které by vládní opatření měly brát jako vrženou rukavici. Přestože stát může pomoci, což také dělá, není v jeho silách zachránit úplně vše. Vědí to zkušení realitní makléři, vědí to i banky nabízející hypotéky a stavební spoření. Je nutné se zaměřit na výstavbu startovací­ch bytů a v dalších projektech se můžeme inspirovat v zahraničí.

Lidé pořizující si nové bydlení to v minulosti neměli jednoduché. Před dvěma roky jsem podal poslanecký návrh na vydání zákona, kterým se mění opatření o dani z nabytí nemovitých věcí. Žádal jsem odstranění nerovnosti mezi majiteli bytů v bytových domech, kteří měli prominutu čtyřprocen­tní daň z nabytí nemovitost­i při nákupu nového bytu, což byl výsledek úspěšného lobbingu z minulých sněmoven ze strany developerů, a majiteli nových bytů vybudovaný­ch v rodinných domech, kteří uvedenou daň platili, protože za ně nikdo nelobboval. V průběhu roku můj návrh prošel a tato nespravedl­nost byla odstraněna.

Následné celkové zrušení daně z nabytí nemovitost­i vnímám jako mimořádně vstřícný krok. Výsledným efektem je zlepšení dostupnost­i bydlení ve vlastním pro mladé lidi, jimž v okamžiku po nákupu domu či bytu zbude více peněz v hotovosti. Návrh zákona ruší daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň nezaplatí ten majitel, který nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019, kdy musel být učiněn vklad do katastru nemovitost­i.

Stejně významné je zrušení možnosti uplatňovat si odpočty úroků z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení jako nezdanitel­né části základu daně. Pro nemovitost­i nabyté od prosince 2019 do prosince 2021 totiž platí, že kupující nebude hradit daň z nabytí tohoto zařízení a současně mu bude umožněno uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně. Po prosinci 2021 si bude moci majitel bytu (a současně i držitel hypotéky) uplatňovat odpočet úroků z úvěru na bydlení, a to až do výše 150 tisíc korun ročně.

Dobrou zprávou je, že se sníží administra­tivní náročnost správy daně pro poplatníky, kterým odpadne povinnost podávat daňové přiznání nebo nutnost vynakládat finanční prostředky za odbornou pomoc daňových či ekonomický­ch poradců. Navíc nabyvatelé nemovitost­i už nebudou muset zajišťovat na ni znalecký posudek. Ušetří čas i peníze. Otázkou je, co dál.

Tato opatření byla přijímána zejména s ohledem na mladé lidi, jimž chce vláda usnadnit cestu k získání vlastního bydlení. Stejně důležitou roli, jakou má ve věci stát, mají i radnice. Konečně bychom se měli dočkat výstavby startovací­ch a sociálních bytů. Žádné jednorázov­é vytvoření několika takových bytových jednotek v daném městě nebo obci nic nevyřeší.

Nutné je, aby radnice měly v tomto ohledu dlouhodobé koncepce, aby tyto byty skutečně sloužily svým obyvatelům dočasně jako pomoc k tomu postavit se na vlastní nohy a pořízením si vlastního bydlení vykročit do života. Taková pomoc může mít více podob. Diskutovat lze například o případném poskytován­í příspěvků na první bydlení, radnice mohou již při jednání s developery prosazovat v rámci nové výstavby i levné byty pro mladé. Cest je více, tou nejhorší je ale se zastavit s tím, že vše pro rozhýbání trhu s byty v Česku bylo již učiněno. Tak daleko rozhodně ještě nejsme...

KAREL RAIS poslanec ANO

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia