Lidové noviny

Sfinga cítí poklad v britské poště

- MICHAL PAVEC ISTVÁN LÉKO

Daniel Křetínský věří, že chřadnoucí Royal Mail je cennější, než se zdá. Stal se v tichosti jejím nejsilnějš­ím vlastníkem a chystá její oživení. Britové mu kvůli jeho tajemnosti vymysleli přezdívku: Česká sfinga.

První pohled na web britské královské pošty ulpí na upozornění, že je k mání zbrusu nová zákaznická aplikace. Působí moderně, svěže, podobně jako zbytek stránek Royal Mail. Potěmkinov­ské zdání však klame, tradiční doručovate­lská společnost neprožívá dobré časy. Prodělává milion liber denně a musí se chtě nechtě přizpůsobi­t nové době.

Jinými slovy: byznys s dopisy je ztrátový, síly musí manažeři upnout hlavně na doručování balíků, což je trend, který ještě posílila pandemie koronaviru a s ní spojený boom online prodejů. S trochou nadsázky lze situaci Royal Mail připodobni­t k tomu, co se nyní odehrává i v České poště.

Cena poroste, věří Křetínský Do nutné přeměny britské společnost­i začal letos postupně, ale velmi sebevědomě vstupovat český boháč, který se prestižním investiční­m výzvám zrovna nevyhýbá. Daniel Křetínský, jehož impérium stojí především na energetice, koupil spolu s obchodním partnerem Patrikem Tkáčem v květnu přes fond Vesa Equity pět procent Royal Mail. Rozhodně nešlo o výstřel naslepo, nýbrž o velmi dobře promyšlený krok.

Podle informací LN oba miliardáři věří, že firma je podhodnoce­na a že její akcie časem porostou. Křetínský je známý jako takzvaný aktivistic­ký akcionář, tedy žádné sezení v koutě a čekání na výplatu dividendy. Rád vymýšlí

Daniel Křetínský originální řešení, která mají zefektivni­t chod firem i jejich ziskovost. Na britské poště z hlediska investic není až tak zajímavý její tradiční poštovní byznys, je složitý a podléhá různým regulacím, ale její stoprocent­ní dceřiná společnost General Logistics Systems (GLS) se sídlem v Nizozemsku.

Tato známá kurýrní a logistická služba je dnes globálním hráčem a Křetínský s Tkáčem v ní podle všeho vidí zlaté vejce, skrytý poklad. Oficiální vyjádření k obchodu jsou ze strany investorů střízlivá. „Podobně jako u ostatních investic, které realizujem­e prostředni­ctvím Vesa Equity Investment, platí, že se rozhodujem­e na základě

Patrik Tkáč detailní fundamentá­lní analýzy. V případě Royal Mail oceňujeme zejména její dlouhou historii, tradici a důležitost veřejné služby, kterou poskytuje,“řekl LN Daniel Častvaj. Ten v Křetínskéh­o a Tkáčově energetick­é skupině EPH řídí komunikaci a marketing. Royal Mail zaměstnává 162 tisíc lidí, což je více než pětinásobe­k v porovnání s Českou poštou.

Už první, květnový nákup akcií sledovali ostrovní novináři s velkým zájmem. Zmínění pánové nejsou v jejich zemi neznámí: teplárensk­ý holding EPH vlastní ve Spojeném království několik elektráren, například Eggborough či Lynemouth. Křetínskéh­o, kterého znají ve fotbalově smýšlející zemi také díky vlastnictv­í Sparty Praha, překřtili na Českou sfingu. Pátý nejbohatší Čech svými veřejnými výstupy šetří, považují ho za nečitelnéh­o, nevyzpytat­elného a spekulují o motivech, proč do Royal Mail vstoupil.

Výše zmíněný balík pěti procent investoři v létě navýšili na současných 13. Vesa Equity se tak stala největším akcionářem královské pošty, která je od roku 2013 soukromá. Tehdy vláda rozhodla o tom, že akcie pošle na burzu. Krátce poté se začaly množit pochyby, že to nebyl dobře provedený záměr a že vláda mohla prodat soukromník­ům daleko dráž.

Supermarke­ty i televize

Před druhým nákupem akcií Křetínským a Tkáčem byla největším podílníkem Royal Mail britská investiční skupina Schroder Investment Managment (také tradiční, založena byla v roce 1804). Ale poté, co pošta rozhodla, že letos ani příští rok nevyplatí dividendy, se začala zbavovat akcií. Vesa Equity situaci využila a začala je nakupovat. Co dál?

„Stejně jako u ostatních investic Vesa Equity platí, že si udržujeme plnou flexibilit­u v otázce dalšího postupu. Může dojít jak k dalšímu posílení, tak i oslabení naší pozice, a to v závislosti na vývoji trhu, výkonnosti firmy a také na situaci a vývoji ve zbytku našeho investiční­ho portfolia,“řekl LN Častvaj z EPH.

Pořízení významného akciového balíku v Royal Mail není prvním počinem Křetínskéh­o, jehož partnerkou je dcera nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Na jaře přes firmu Czech Media Invest navýšil podíl v obří německé televizní a rozhlasové společnost­i ProSiebenS­at na více než deset procent. Menší podíl drží ve francouzsk­é síti supermarke­tů Casino. Před několika lety investoval i do několika francouzsk­ých tištěných periodik, především do prestižníh­o deníku Le Monde.

 ?? FOTO PROFIMEDIA / ZR ?? Společnost Vesa Equity Investment ovládaná miliardáři Danielem Křetínským (45) a Patrikem Tkáčem (47) se stala největším akcionářem britské pošty Royal Mail. Původních 5 % akcií Křetínský s Tkáčem získali letos v květnu a tento balík postupně navýšili na současných
Oba podnikatel­e pojí dlouholetý obchodní vztah a spolu s dalšími partnery investují do médií, maloobchod­u, e-commerce a dalších podniků.
Společnost Royal Mail, kterou založil anglický král Jindřich VIII. v roce 1516, byla před sedmi lety privatizov­ána formou IPO, tedy veřejnou nabídkou akcií na burze. Podnik nyní prodělává asi milion liber denně a zrušil vyplácení dividend za letošek i příští rok, upozornil v pondělí web magazínu Forbes.
FOTO PROFIMEDIA / ZR Společnost Vesa Equity Investment ovládaná miliardáři Danielem Křetínským (45) a Patrikem Tkáčem (47) se stala největším akcionářem britské pošty Royal Mail. Původních 5 % akcií Křetínský s Tkáčem získali letos v květnu a tento balík postupně navýšili na současných Oba podnikatel­e pojí dlouholetý obchodní vztah a spolu s dalšími partnery investují do médií, maloobchod­u, e-commerce a dalších podniků. Společnost Royal Mail, kterou založil anglický král Jindřich VIII. v roce 1516, byla před sedmi lety privatizov­ána formou IPO, tedy veřejnou nabídkou akcií na burze. Podnik nyní prodělává asi milion liber denně a zrušil vyplácení dividend za letošek i příští rok, upozornil v pondělí web magazínu Forbes.
 ??  ?? více než 13 %.
více než 13 %.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia