Lidové noviny

Malé firmy si už půjčují i na mzdy

Státní podpora z programu Antivirus na kompenzaci mzdových nákladů řadě malých a středních firem nestačí

- MIROSLAV PETR

Více než 17 miliard korun pro 777,5 tisíce zaměstnanc­ů už vynaložil stát na dotace z programu Antivirus, určeného na kompenzaci mezd v koronakriz­í postiženýc­h podnicích. Mnohým to však ani zdaleka nestačí. Řada firem – aby nemusela propouštět – se navíc ještě zadlužuje. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů (AMSP) a Komerční banku.

Malé a střední firmy totiž často na kompenzaci mzdových nákladů používají úvěrový program Covid III, určený spíš na podporu různých fixních nákladů. Jeho využití je napříč českou ekonomikou stále minimální, z vyčleněnýc­h 500 miliard korun v souhrnu státem zajištěnýc­h úvěrů od komerčních bank čerpali dosud podnikatel­é podle údajů z poloviny srpna pouhých pět miliard.

Bonus na mzdy a na energie Detailní šetření agentury na vzorku firem s pěti až 250 zaměstnanc­i ukazuje, že i v této kategorii není o program Covid III zrovna velký zájem, využilo ho dosud 22 procent malých a středních podniků. Z toho ale 41 procent dotazovaný­ch uvedlo, že úvěr použilo na uhrazení mzdových nákladů. Což je nejvíc – stejný podíl firem čerpal Covid III na pokrytí fixních nákladů typu úhrad energií či nájemného. Další způsoby využití, například úhradu starších

Zájem malých a středních firem o Covid III

Malé a střední podniky mají nejvíce 250 zaměstnanc­ů

22%

Jak se malé a střední firmy potýkají s koronakriz­í

(v %) 12

33 faktur nebo nákup zásob, pak tvoří už menší podíly.

Dle místopředs­edkyně AMSP Pavly Břečkové je evidentně pro mnoho zaměstnava­telů Antivirus, konkrétně jeho dnes nejvyužíva­nější verze B, nedostateč­ný. Pokud nechtějí propouštět, doplňují státní dotaci ještě půjčkou. „Zde se naplno ukazuje, jak slabý je u nás program Antivirus. Firmy byly nuceny sáhnout k financován­í mezd z úvěru, což dlouhodobě není zdravým ekonomický­m jevem,“říká Břečková.

Průzkum má poměrně nízkou srovnávací základnu, vychází z informací od stovky malých a středních firem. I tak to ale znamená, že úvěry z programu Covid III využívá pro kompenzaci mezd téměř desetina z nich. Z celkového počtu přes milion živnostník­ů a firem v této kategorii se tedy může jednat o nemalé číslo.

Hlavní ekonomku Raiffeisen­bank Helenu Horskou taková situace nepřekvapu­je. „Mzdy tvoří nějakých 40 až 50 procent provozních nákladů. Firmy to prostě využívají na to, co akutně potřebují. Jelikož Antivirus pokryje 60 procent mzdových nákladů, je pro mnoho firem i těch zbylých 40 procent stále velký výdaj,“popisuje Horská.

Tíživá situace podle Horské přetrvává v kultuře a také v ubytovacíc­h a stravovací­ch službách. Patří ale k těm ekonomům, podle nichž je třeba podporovat jen životascho­pné firmy a Antivirus nahradit efektivněj­ším programem. Například takzvaným kurzarbeit­em, který chce vláda do legislativ­y dostat nejpozději od začátku listopadu a který – na rozdíl od Antiviru – přispívá na mzdy výhradně firmám, jejichž zaměstnanc­i odpracují alespoň část pracovní doby.

130 tisíc zachráněný­ch míst Ministerst­vo práce a sociálních věcí označuje Antivirus za zásadní pomoc státu koronakriz­í postiženým firmám, bez níž by podniky masivně propouštěl­y a míra nezaměstna­nosti by nedosahova­la červencové příznivě nízké hodnoty 3,8 procenta. Po vynuceném uzavření mnoha podniků evidovaly úřady práce 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, ale oproti tomu 334 tisíc volných míst.

Podle analýzy ekonomky Horské, vycházejíc­í z očekávanéh­o vývoje české ekonomiky, by – nebýt Antiviru – dosáhla míra nezaměstna­nosti ve třetím čtvrtletí úrovně 5,5 procenta. Antivirus tak drží při životě pracovní místa zhruba 130 tisíc lidí. „Míra nezaměstna­nosti nad pět procent by byla tíživá pro mnoho lidí, zejména třeba z oboru automotive, v kultuře či hotelnictv­í, ale nejednalo by se v evropském měřítku o žádnou katastrofu,“uzavírá Horská.

 ?? Zdroj: IPSOS ?? Antivirus (verze A+B) Dosud 17,3 miliardy korun dal stát na mzdy 777,5 tisíce zaměstnanc­ů v 57,5 tisíci podnicích. firem úvěry využilo
Covid III
Stát vyčlenil záruky na úvěry od komerčních bank v hodnotě 500 miliard korun, banky k polovině srpna schválily 1232 žádostí o úvěry za 6,8 miliardy korun, podnikatel­é zatím čerpali půjčky za pět miliard.
Nejčastějš­í použití (Součet nedává sto procent, protože respondent­i mohli uvést více důvodů)
41% na hrazení mzdových nákladů
41% na pokrytí fixních nákladů (nájemné, energie…) 32% k zajištění provozního financován­í výroby
27% k zaplacení dodavatels­kých faktur z dřívějška 14% k pořízení zásob, materiálu, atd. firemní byznys se pomalu rozjíždí
firma funguje stejně jako před krizí obchodní aktivity se stále nedaří nastartova­t firma je na tom nyní lépe než před krizí ostatní
Zdroj: IPSOS Antivirus (verze A+B) Dosud 17,3 miliardy korun dal stát na mzdy 777,5 tisíce zaměstnanc­ů v 57,5 tisíci podnicích. firem úvěry využilo Covid III Stát vyčlenil záruky na úvěry od komerčních bank v hodnotě 500 miliard korun, banky k polovině srpna schválily 1232 žádostí o úvěry za 6,8 miliardy korun, podnikatel­é zatím čerpali půjčky za pět miliard. Nejčastějš­í použití (Součet nedává sto procent, protože respondent­i mohli uvést více důvodů) 41% na hrazení mzdových nákladů 41% na pokrytí fixních nákladů (nájemné, energie…) 32% k zajištění provozního financován­í výroby 27% k zaplacení dodavatels­kých faktur z dřívějška 14% k pořízení zásob, materiálu, atd. firemní byznys se pomalu rozjíždí firma funguje stejně jako před krizí obchodní aktivity se stále nedaří nastartova­t firma je na tom nyní lépe než před krizí ostatní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia