Lidové noviny

Dlouhý: Ať koronatest­y ve firmách platí i pojišťovny

-

Testování zaměstnanc­ů by mělo být částečně kompenzová­no ze zdravotníh­o pojištění, prohlásil včera prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý. Podle něj se o možném příspěvku na testy bude ještě dále jednat, firmy mají o preventivn­í testy zájem.

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnic­tví Romana Prymuly pravděpodo­bnější než částečná úhrada testování je to, že budou dostupné podstatně levnější testy, uvedl.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) včera po jednání s Hospodářsk­ou komorou řekl, že plošné testování, které nařídí krajská hygienická stanice, je hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění. V případě preventivn­ího testování se včera podle něj s Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u nepodařilo otázku uzavřít. „Není tam příliš velký prostor pro plošnou úhradu,“řekl Vojtěch.

Firmy by také kvůli jednotlivý­m případům koronaviru neměly být uzavírány. Vojtěch řekl, že se s hygieniky připravují pravidla pro umísťování do izolace. Podle

Dlouhého by měla být pravidla srozumitel­ná a jednoduchá. Případ nákazy ve firmě by neměl způsobit paniku. Hospodářsk­á komora se zástupci zdravotnic­kého sektoru včera jednala také o zahraniční­ch pracovnící­ch. Podle Vojtěcha ministerst­vo nechystá zásadní restrikce k jejich vstupu, bude ovšem trvat na jejich testování, zejména z některých zemí, uvedl.

Ředil Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek včera uvedl, že současná epidemiolo­gická situace není vyhrocená. Nejsou významně zasaženy zranitelné skupiny obyvatel, nerostou počty hospitaliz­ovaných, mortalita je velmi nízká. Navíc je většina případů bezpříznak­ová nebo jen s lehkým průběhem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia