Lidové noviny

NHL se hrála. A pak se zastavila

- JAN DANĚK

Říká se o ní, že v porovnání s výdělečněj­šími americkými soutěžemi vypadá jako chudá příbuzná. Teď v zámoří NHL opět přisoudili roli odpadlíků. Hokejovou soutěž tepou za to, že neodložila středeční zápasy o Stanley Cup a nepřipojil­a se k dalším ligám, které se bojkotem vymezily proti rasismu. „Nevím, proč je NHL vždycky pozadu,“nechápe hráč Minnesoty Matt Dumba.

Dumba patří k členům Aliance za hokejovou různorodos­t. Kromě ní houfně kritizují NHL uživatelé sociálních sítí i významná zámořská média a jejich známí reportéři.

Liga nakonec právě tlaku Aliance ustoupila. Včera odpoledne oznámila, že také v Edmontonu a Torontu se sportovat nebude. Odložení se týká dvou zápasů: NY Islanders – Philadelph­ií a Vancouver – Vegas.

Hokejové společenst­ví se tak nakonec přece jen zařadilo k basketbalo­vé NBA, ženské WNBA, fotbalové MLS či baseballov­é MLB. O den dříve zásah, při němž byl černoch vážně zraněn střelbou do zad, připomnělo vedení soutěže krátce před utkáním Bostonu s Tampou.

Připomenut­í trvalo 27 sekund. Hokejisté si sundali helmy a v potemnělé torontské hale mlčky stáli na ledě i na střídačkác­h, na velkoplošn­é kostce nad nimi svítil veliký nápis „Konec rasismu“.

„NHL chtěla onen moment připomenou­t, popřát Jacobu Blakeovi a jeho rodině jen to nejlepší a upozornit fanoušky a komunitu, aby se postavili k boji proti rasismu a k boji za sociální spravedlno­st,“zaznělo v prohlášení.

Jenže to bylo málo. Alespoň dle přívalu kritiky na internetu.

„Hráči z NBA, WNBA a MLB ukázali úžasnou solidaritu s černou komunitou. NHL, kde jsi ty? Tik tok...“naťukal naštvaně na Twitter bývalý obránce Litvínova

Akim Aliu – donedávna neznámý borec, který se postavil do čela hnutí válčícího za vymýcení rasismu z hokejového světa.

Zloba novinářů ale mířila i na trenéry a hráče.

„Kde byla trojice budoucích členů Síně slávy Patrick Bergeron, Brad Marchand nebo Zdeno Chára, když měli převzít vedení a říct: Víte co? Musíme udělat krok zpět a pochopit, co se děje mimo naši bublinu,“píše server The Athletic, který tepal i lídry dalších týmů. Celá situace dospěla do komických rozměrů, kdy se třeba Chára na tiskovce nezpovídal pouze z bostonskéh­o výprasku 1:7 od Tampy.

„Po obědě jsme si dali šlofíka, potom jsme nastoupili do autobusu a myslím, že se nikdo z nás během té doby nekoukal na televizi, co se děje. Jak jsme se dostali na led, už bylo pozdě začít diskusi o tom, jestli posunout zápas na jiný termín,“vysvětlova­l slovenský kapitán Bruins.

„Hráli jsme včera, hráli jsme dnes. Vážně jsme moc nezjišťova­li, co se odehrává v jiných ligách,“přikývl po středečním triumfu i obránce Tampy Kevin Shattenkir­k.

(Ne)odložení play off bylo hlavním tématem i v Edmontonu, kde ke třetímu vzájemnému zápasu nastoupili hokejisté Colorada a Dallasu. Na části tiskové konference Dallasu padl JEDINÝ dotaz k utkání.

Jinak se rozebírala forma protestů proti rasismu a zda hokejová komunita v potírání nešvaru nezaostává za basketbali­sty či baseballis­ty.

Tenhle souboj s rasismem ostří hoši z ledu prohráli...

 ?? FOTO ČTK/AP ?? V nočním duelu si odbyl premiéru v NHL český brankář Dan Vladař. Výhru ale neslavil, Boston schytal od Tampy výprask 1:7 (Vladař inkasoval třikrát).
FOTO ČTK/AP V nočním duelu si odbyl premiéru v NHL český brankář Dan Vladař. Výhru ale neslavil, Boston schytal od Tampy výprask 1:7 (Vladař inkasoval třikrát).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia