Lidové noviny

„Covidová“a přísná Tour pro všechny?

-

Od středy jsou v místě startu první etapy Tour de France, v Nice, všichni účastníci letošní první cyklistick­é Grand Tour.

Už v tuto chvíli vstupují do téměř měsíční bubliny. Nejen devítka cyklistů každého z dvaadvacet­i týmů, které jsou omezeny na maximální celkový počet třiceti lidí. Každý se musí prokázat dvěma negativním­i testy na covid-19, další budou následovat. Členy realizační­ch týmů čeká testování během volných dnů (7. a 14. září), cyklisty průběžně.

„Týmoví lékaři musí každý den ráno kontrolova­t závodníky, zda nemají příznaky možné infekce, jako je kašel, dušnost, neobvyklé bolesti, únava či další známky možné nákazy,“zní v osmnáctist­ránkovém manuálu od ASO, promotéra slavného závodu.

Ten zajistí i mobilní lékařskou buňku, kde bude možno kdykoliv provést test na covid-19.

Povinnost nošení roušek i pro cyklisty s výjimkou samotných závodů je tak nějak očekávaný krok, stejně jako dodržování rozestupů při cestování v týmových autobusech a na hotelech, jež budou pro výpravy též exkluzivní.

Co ale zástupcům stájí vadí, je protokol, dle kterého dva pozitivní nálezy během týdne v jedné výpravě znamená její vyloučení ze závodu. „Pokud je nemocný mechanik či řidič autobusu, navíc bez příznaků, jaký to má vliv na ostatní?“řekl za všechny Jerome Pineau, manažer kontinentá­lní stáje B&B Hotels – Vital Concept.

Nejen dává toto přísné pravidlo do kontextu se skutečnost­í, že novináři sice budou mít omezený přístup k závodníkům (tiskové konference budou online), ale nebudou průběžně testováni, jen musejí mít například roušky.

Chybět sice budou také tradiční hostesky na pódiu a pompézní karavana před pelotonem, ale fanoušci u trati budou. Byť v omezeném počtu. „Ale řada z nich nemá roušky a právě jejich snaha fandit, bouřit může zajistit přenesení viru do pelotonu. Měly by pro ně být roušky povinné,“má jasno hvězdný Tom Dumoulin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia