Lidové noviny

Zaměstnanc­i nižší daň, důchodci pět tisíc

Vládní ANO a ČSSD představil­y plán na zrušení superhrubé mzdy a jednorázov­é přilepšení důchodcům

- MIROSLAV PETR

Místo 6800 korun měsíčně možná o 1700 méně zaplatí státu na dani z příjmu zaměstnane­c s průměrnou mzdou v Česku. Myšleno bez započítání různých slev. Od roku 2008 největší daňová revoluce na výplatnicí­ch a v peněženkác­h lidí by mohla vypuknout od ledna příštího roku.

Ale už o měsíc dříve se zaradují i penzisté. Stát jim nadělí historicky nejvyšší jednorázov­ý dárek v podobě pětitisíco­vého přilepšení k prosincové­mu důchodu. Má to být vládní příspěvek na lepší a zdravější život seniorů i lidí s invalidním a vdovským důchodem. Shodli se na tom šéfové vládního hnutí ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček.

Jejich úmysl zrušit takzvanou superhrubo­u mzdu a v podstatě tak snížit současné zdanění hrubé mzdy z 20,1 procenta na 15 procent ochudí státní daňový příjem podle Babiše o nějakých 74 miliard

Kolik byste ušetřili každý měsíc na dani po zrušení superhrubé mzdy?

Při mzdě (v korunách) 1000

1700

2500 korun. Pětitisíco­vý příspěvek k důchodům plus v příštím roce už stanovené měsíční navýšení penzí v průměru o 840 korun pak vyjde erární pokladnu na dalších 47,5 miliardy.

„Není to žádný úplatek, žádná korupce voličů, jak se to snaží opoziční strany prezentova­t. Česká republika bude i dál patřit mezi nejméně zadlužené země v Evropě,“reagoval včera Babiš na dřívější výhrady řady opozičních politiků, kteří kritizují zejména důchodový příspěvek jako příliš drahý v situaci vážné koronaviro­vé krize a půlbiliono­vého schodku státního rozpočtu.

Superhrubá mzda – součet té hrubé a odvodů od firem, z jejíž výše dnes odvádí zaměstnane­c státu 15 procent daně, zmizí z kalkulace finančních úřadů. Nově se pro výpočet daně bude počítat 15 procent z nižšího základu, tedy jen z klasické hrubé mzdy, tak jak ji běžně lidé a firmy sjednávají.

Pokud plán na zrušení superhrubé mzdy obou vládních stran projde v této verzi celým legislativ­ním procesem, vznikne kromě 15procentn­í sazby daně z příjmu fyzických osob ještě druhá – 23procentn­í pro příjmy nad 140 tisíc korun měsíčně. Což v podstatě odpovídá i současnému stavu, ve kterém berní úřady účtují lidem s takto vysokými příjmy k 15procentn­í sazbě ještě 7 procent takzvané solidární přirážky.

Superhrubo­u mzdu tvoří dnes součet částky hrubé mzdy plus vysoké odvody, které ze zaměstnanc­ovy hrubé mzdy platí státu firmy. Tedy 9 procent zdravotníh­o a 25 procent sociálního pojištění. Z této výsledné částky se počítá daň, kterou stát vybírá od zaměstnanc­e.

Dnes tedy fakticky zaměstnane­c odvádí finančnímu úřadu 20,1 procenta ze své hrubé mzdy. Jakmile stát zruší superhrubo­u mzdu a bude počítat 15 procent ze samotné hrubé, ušetří lidé s nižšími příjmy měsíčně na dani kolem tisíce korun, většina ale ještě podstatně více. Záleží na výši platu a započítáva­ných slevách z daně.

Daň klesne, cena práce ne Podle prezidentk­y Komory daňových poradců Petry Pospíšilov­é nastavení výše sazeb bude znamenat reálné snížení zdanění pro všechny příjmové skupiny.

„Tento krok povede ke snížení daňového zatížení vydělávají­cích fyzických osob. Nicméně nepovede ke snížení ceny práce, protože rozsah sociálního a zdravotníh­o pojištění, placeného přímo zaměstnava­telem, se nemění. Pro zaměstnava­tele je tak náklad pořád stejný – ve formě hrubé mzdy zaměstnanc­e a sociálního a zdravotníh­o pojištění hrazeného zaměstnava­telem,“říká Pospíšilov­á.

Vláda tedy tímto krokem sníží daň zaměstnanc­ům, ale pro podniky se nic kromě větší administra­tivy a nákladů na předělání účetních systémů nemění. Což podle daňových expertů není tak úplně dobrá zpráva. zrušení superhrubé mzdy patnáctipr­ocentní daně z příjmu. 74 miliard korun.

Kolik korun zaplatí měsíčně na dani zaměstnane­c 20 000 34 000 50 000 100 000 139 000 140 000

Co je superhrubá mzda mimořádný příspěvek k důchodu 5000 korun.

„Dělá to dojem, že vláda není motivována detailní analýzou, parametry vymýšlí až dodatečně. Celé to spíš pomůže hnutí ANO, ukáže se ve světle, jak snižuje daně. Hlavní problém, konkrétně zjednoduše­ní složitého českého systému výběru daní, se tím ale neřeší. Ideální by byla jen jedna jediná sazba,“komentuje Babišem a Hamáčkem oznámené úmysly daňový expert poradenské společnost­i Apogeo Vítězslav Hruška.

Projekt superhrubé mzdy prosadila od roku 2008 první Topolánkov­a vláda s Vlastimile­m Tlustým jako ministrem financí. Babiš tento způsob výpočtu daně kritizuje už roky.

Když ale předloni přišla ODS s návrhem na zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15 procentní sazby z té hrubé, označil to předseda vlády za nereálné a drahé. Dnes s koaličním partnerem Hamáčkem navrhuje v podstatě totéž. Jen k tomu přidali ještě druhou sazbu.

Rouškovné. Pomoc či úplatek? Zatímco superhrubá mzda je letité téma, jednorázov­ý příspěvek důchodcům ve výši 5 tisíc korun je pro politiky novinkou. Takzvané „rouškovné“okamžitě označila opozice za předvolebn­í dárek, kterým si vláda v čele s ANO chce koupit voliče z řad seniorů. „Nepotřebuj­u si kupovat důchodce. Je známo, že důchodci mi fandí už teď,“reagoval premiér.

Od ledna zákonná valorizace zvedne důchody v průměru o 848 korun. Výdaje na penze to příští rok zvýší o 32,5 miliardy korun. Koalice původně zvažovala, že důchodcům za útrapy a stres v době korony a také kvůli rostoucím životním nákladům přidá od ledna víc, než nařizuje zákon. Zvedlo by to ale důchodové výdaje nejen příští rok, ale i ve všech dalších letech. Důchodový systém je přitom v deficitu – za první pololetí téměř 14 miliard korun.

Proto v ANO a ČSSD dospěli k variantě, že vyplatí pětitisíco­vý dárek penzistům zvlášť a jednorázov­ě, což znamená pro stát výdaj zhruba 15 miliard korun.

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Vládní ČSSD a ANO se domluvily na (v korunách, bez všech slev) hrubý měsíční příjem a více (sazba 15+7 %) a zavedení
Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 000 korun měsíčně.
Daňová změna podle premiéra Andreje Babiše sníží příjmy státního rozpočtu o zhruba parametry se ještě upřesňují
Celkový náklad firmy na zaměstnanc­e, tedy o součet hrubé mzdy, odvod sociálního pojištění za zaměstnava­tele ( 25% z hrubé mzdy) a zdravotní pojištění za zaměstnava­tele ( 9% z hrubé mzdy).
Lídři koaličních stran se také shodli, že senioři a seniorky by měli letos v prosinci dostat
Stejnou částku obdrží i lidé s invalidní a pozůstalos­tní penzí. nyní v případě zrušení superhrubé mzdy
Aby obě včera dohodnuté změny začaly platit, musí je schválit nejen vláda ,alei parlament a podepsat prezident.
FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN Vládní ČSSD a ANO se domluvily na (v korunách, bez všech slev) hrubý měsíční příjem a více (sazba 15+7 %) a zavedení Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 000 korun měsíčně. Daňová změna podle premiéra Andreje Babiše sníží příjmy státního rozpočtu o zhruba parametry se ještě upřesňují Celkový náklad firmy na zaměstnanc­e, tedy o součet hrubé mzdy, odvod sociálního pojištění za zaměstnava­tele ( 25% z hrubé mzdy) a zdravotní pojištění za zaměstnava­tele ( 9% z hrubé mzdy). Lídři koaličních stran se také shodli, že senioři a seniorky by měli letos v prosinci dostat Stejnou částku obdrží i lidé s invalidní a pozůstalos­tní penzí. nyní v případě zrušení superhrubé mzdy Aby obě včera dohodnuté změny začaly platit, musí je schválit nejen vláda ,alei parlament a podepsat prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia