Lidové noviny

Praha zoranžověl­a, na letiště roušku

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Hygienici zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavire­m. Od prvního září jsou proto povinné roušky ve vnitřních prostorách Letiště Václava Havla.

„Protože část našich nemocných, asi okolo pětadvacet­i procent každodenní­ho nárůstu, tvoří cizinci,“vysvětlila včera ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Doporučila vyhýbat se velkým akcím a školákům od prvního září nasadit ústenku.

Barvu na semaforu změnily ještě čtyři okresy, do prvního stupně rizika nově „postoupily“Příbram, Kolín, Žďár nad Sázavou a Brno-město. Oranžová barva na čtyřstupňo­vém semaforu značí, že v hlavním městě začíná komunitní přenos nemoci.

U třiceti procent nových případů covidu v Praze se hygienikům nedaří dohledat zdroj onemocnění. „Lidé se nakazili, ale nevíme kde. To je něco, co musíme vnímat,“upřesnil včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle něj je rovněž důležité, jak nás vnímá zahraničí. „Je jasné, že když Praha zoranžověl­a, tak je to i určitý signál do jiných zemí. Není dobře, pokud ji budou brát jako rizikovou oblast pro turisty,“uvedl. „Musíme dbát i na to, jak nás vnímají zvenku, jak nás ostatní země hodnotí,“dodal s odkazem na to, že zhoršení barevného stupně v Praze by v širším horizontu mohlo vést i ke zhoršení zahraniční­ho virového ratingu pro celé Česko. Od něj se odvíjí, zda po Češích jiné státy vyžadují karanténu či negativní test při příjezdu do dané země.

Hygienici včera uklidňoval­i, že v Praze je riziko na spodní hraně oranžové barvy. „Proto zatím nezavádíme radikálněj­ší protikoron­avirová opatření,“doplnil Vojtěch. Zároveň apeloval na Pražany, aby byli obezřetněj­ší a chovali se zodpovědně. Na to včera upozornila i hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Musíme myslet na dodržování základních hygienický­ch pravidel, respekt vůči druhým, rozestupy, roušky a mytí rukou,“zdůraznila.

Vedle povinné ústenky na ruzyňském letišti hygienici doporučují nasadit roušku i ve veřejných prostorách škol a školských zařízení. „Pokud by se situace zhoršila, museli bychom přijmout širší opatření. Budeme ji neustále vyhodnocov­at. Občany Prahy prosím, aby byli maximálně odpovědní a vyhýbali se velkým akcím,“uvedla šéfka pražských hygieniků Jágrová. Ministr Vojtěch upozornil, že v příštích týdnech jsou ve hře i povinné ústenky pro pražské školáky. A to v případě, že počet nakažených v Praze bude stoupat.

Rizikové jsou bary

Další restrikce by se podle Jágrové mohly týkat zejména nočních barů a restaurací, kde dochází k vyšší míře sociálního kontaktu. Vojtěch zmínil třeba zkrácení otevírací doby do půlnoci.

Varovným signálem je, že přibližně desetina všech diagnostik­ovaných případů v posledním týdnu je hlášena ve zranitelný­ch skupinách obyvatel. „Bohužel nemoc narůstá i u seniorů starších 65 let,“uvedla pražská hygienička. Nicméně počet hospitaliz­ovaných se v hlavním městě oproti jaru drží v pozitivníc­h číslech. V pražských nemocnicíc­h aktuálně leží 25 infikovaný­ch, hospitaliz­ovaných v celém Česku je 139.

Do prvního stupně pohotovost­i, tedy zelené barvy, se nově zařadily okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město. „V uvedených okresech je pozorován dlouhodobě­jší anebo krátkodobý a velmi výrazný negativní trend ve výskytu počtu případů onemocnění covid-19,“zdůvodnila změnu barvy Rážová.

Pro zmíněné lokality však hygienici nenařídili žádná mimořádná opatření. Stejně jako v celém Česku tam od 1. září platí povinné ústenky ve veřejné dopravě, na úřadech a ve všech zdravotnic­kých zařízeních. U většiny případů se totiž hygienikům daří dohledat zdroj nákazy, tudíž jsou potřebná jen individuál­ní opatření. „Pokud by lidé nedodržova­li mimořádná opatření, tak samozřejmě mohou přijít sankce, v podobě blokové pokuty,“pohrozil Vojtěch.

Zbytek republiky je bílý, což znamená, že v regionu je nulové či zanedbatel­né riziko nákazy. Situace se dokonce zklidnila i v Moravskosl­ezském kraji, který byl dříve koronavire­m těžce zasažen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia