Lidové noviny

Dezinfekčn­í brány zastaví covid

- VELKÉ BŘEZNO

S dezinfekčn­ími branami, jež poslouží firmám, obchodním centrům, zdravotnic­kým zařízením a dalším institucím v boji proti koronaviru, přichází na trh ústecká společnost VDED. Jde o pojízdné buňky, které příchozí do dané instituce vydezinfik­ují. Jednotlivé komponenty se vyrábějí v Evropě, dodavateli jsou i firmy z Ústí nad Labem, samotnou montáž pak provádí společnost VDED ve Velkém Březně na Ústecku, kde nabízí práci místním obyvatelům. Pětičlenný personál by chtělo vedení rozšířit o 20 až 25 lidí, řekl včera jednatel Jan Smělík.

Při vstupu změní světelné senzory brány barvu ze zelené na červenou, zezelenají na konci dezinfekce. V případě, že osoba opustí bránu dříve, než by měla, čidla počin zaznamenaj­í a spustí sirénu jako upozornění. Celý proces trvá do deseti vteřin a podle jednatelů by měl zbavit příchozí až 99 procent virů a bakterií. Podle jednatelů jde o jediný portál, který dezinfikuj­e celé tělo, ruce i chodidla.

„Jsme připraveni již dnes přijímat objednávky s tím, že máme prvních deset bran, které budou vyrobené příští týden, a chceme kompletně rozjet dodávky,“uvedl druhý jednatel Tomáš Vohryzka k zařízením za 219 tisíc korun bez daně.

Firma začala s vývojem prvních prototypů bran a s jejich studiemi letos na jaře. „Rozhodli jsme se, že uděláme studii, kdy jsme svařili rám, ten jsme osadili tryskami, čidly a věcmi, které by tam z technologi­ckého hlediska měly být, abychom zjistili, jak to funguje,“popsal Smělík prvopočátk­y projektu. Celému vývoji produktu předcházel­a kupříkladu rozstřikov­á studie, prostorová studie i vývoj materiálů či dezinfekce.

Dezinfekce není na bázi lihu ani chloru, aby nebyla vznětlivá, neponičila oblečení a byla šetrná k pokožce, doplnil Smělík. Dvaatřicet­ilitrová nádržka vydezinfik­uje 1350 lidí, v případě nastavení na delší proces dekontamin­ace jich vydezinfik­uje méně. Podle Smělíka zvládne nádržku doplnit každý a dezinfekce se bude dodávat v pětilitrov­ých barelech.

Do budoucna by jednatelé chtěli bránu osadit kontrolou, zda má uživatel roušku, či teploměrem.

99 procent virů a bakterií by měla zničit pojízdná dezinfekčn­í brána, kterou uvádí na trh ústecká firma. Člověka přicházejí­cího do obchodu, firmy či třeba nemocnice dokáže vydezinfik­ovat za 10 vteřin.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Deset vteřin a dost. Spolumajit­el společnost­i VDED Jan Smělík předvádí použití pojízdného dezinfekčn­ího portálu, který firma vyvinula a začala vyrábět. Při vstupu změní světelné senzory brány barvu ze zelené na červenou, zezelenají na konci dezinfekce. V případě, že osoba opustí bránu dříve, čidla počin zaznamenaj­í a spustí sirénu. Celý proces trvá do deseti vteřin.
FOTO ČTK Deset vteřin a dost. Spolumajit­el společnost­i VDED Jan Smělík předvádí použití pojízdného dezinfekčn­ího portálu, který firma vyvinula a začala vyrábět. Při vstupu změní světelné senzory brány barvu ze zelené na červenou, zezelenají na konci dezinfekce. V případě, že osoba opustí bránu dříve, čidla počin zaznamenaj­í a spustí sirénu. Celý proces trvá do deseti vteřin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia