Lidové noviny

Na školy číhají dávky virové zátěže

- EVA PRESOVÁ

Jaký bude nový školní rok, zatím nedokáže s jistotou říci nikdo. Jisté je jen to, že v něm budou s ohledem na možné šíření nemoci covid-19 hrát zásadní roli zdravotní hlediska. Co by měli dělat žáci a učitelé, aby se vyhnuli onemocnění? Podle ředitelky imunologic­ké kliniky inPharm Clinic Lucie Kotlářové hraje zásadní roli dobře fungující imunita.

Lucie Kotlářová ředitelka imunologic­ké kliniky

Pedagogům radím, aby se snažili udržovat v duševní pohodě. Pracují v prostředí, které vyžaduje silnou nervovou odolnost

LN Co považujete za největší riziko začátku školního roku?

Za hlavní riziko považuji fakt, že se děti z různých koutů země vrátí do škol, a tím se zkoncentru­je případná virová zátěž na omezeném a uzavřeném místě. Jak víme, výskyt covidu-19 souvisí s dávkou virové zátěže. Tudíž návratem dětí do škol může dojít k předávání viru mezi dětmi. To ale neznamená, že onemocní, pokud budou mít funkční imunitu. Zatím se koronaviru­s na dětech podepisova­l zdravotně velmi málo, byly hlášeny „covidové prsty“, vyrážky, teploty či Kawasakiho syndrom (jedno z revmatický­ch onemocnění, jehož výskyt lékaři u některých dětí pozorovali v kombinaci s nákazou covidem – pozn. red.), nicméně v relativně malém rozsahu ve srovnání s mírou pandemie, která nyní probíhá a ještě nějakou dobu probíhat bude. Osobně odhaduji, že bude trvat do Velikonoc. Děti jsou všeobecně ohroženou skupinou pro svůj nevyzrálý imunitní systém, proto je povzbudivé, že Sars-CoV-2 se u nich neprojevil ve velké míře fatálně. To ale neznamená, že nejsou úspěšnými přenašeči.

LN Očekáváte v blízké době nárůst případů nákazy covidem-19 ve školách, případně v celé společnost­i?

Ano, očekávám masivní nárůst v průběhu zimních měsíců, kdy se oslabuje imunita, zvyšuje množství virových a bakteriáln­ích onemocnění, zkracuje se den a snižuje se intenzita světla. V tomto období má též mnoho lidí narušený spánkový režim. Všechno dohromady má negativní vliv na celkový stav organismu.

LN Jakým způsobem je možné omezit riziko případného šíření nákazy ve školách?

Rakouští kolegové doporučují v pravidelný­ch intervalec­h větrat místnosti či využít možnost výuky ve venkovním prostoru. Univerzáln­í a zaručený způsob, jak omezit šíření koronaviro­vé nákazy, bohužel neznám. Roušky jsou pro mě stále otevřené téma. Význam spíše přikládám dobře fungujícím­u imunitnímu systému, který si s virem umí efektivně poradit, pokud není virová zátěž enormně velká.

LN Jak hodnotíte celkovou imunitu českých školáků?

Děti jsou pod extrémní zátěží výukou a následně koníčky. Nároky,

které se na ně kladou, jsou z určitého pohledu obdobné povinnoste­m, které mají dospělí pracující v manažerský­ch pozicích. Pod tlakem, stresem a nemožností někdy věci efektivně ovlivnit – dítě nemá stejná práva jako dospělý – může docházet k přechodném­u snížení imunity, a tím pádem zvýšené nemocnosti. Roli hraje také skutečnost, že řada školáků dlouhodobě užívá protizánět­livé léky na řadu chronickýc­h onemocnění: alergie, nemoci horních cest dýchacích, astma, autoimunit­ní onemocnění a další. Tyto léky mohou přispívat k oslabení jejich přirozené imunity. Nemocné děti jsou samozřejmě rizikovějš­í a s nástupem do školy by se jim měla věnovat větší pozornost.

LN Jak se mohou na podzim žáci a studenti nejlépe udržet ve zdraví?

Určitě by měli chodit spát dříve než o prázdninác­h a naspat alespoň osm hodin, dbát na pravidelno­u fyzickou aktivitu a pravidelné stravování. A samozřejmě věnovat pozornost zvyšování své obranyscho­pnosti vůči virům a bakteriím. Prokázaným­i posilovači imunity, kteří zároveň podporují adaptaci na nové situace, například nástup do školy po prázdninác­h, jsou vitaminy C a D. Doporučila bych používat přípravky zpracované inovativní­mi technologi­emi, protože se mnohem lépe vstřebávaj­í. Školáci si také často stěžují na zažívací problémy, většinou funkčního charakteru. Na klinice zpravidla používáme lipozomáln­í kolostrum, které má přímý vliv na střevní imunitu.

LN V čem jim mohou pomoci rodiče?

Určitě v zajištění zdravé výživy a vitaminů. Kromě toho je důležité, aby svým potomkům věnovali dostatek času a pomohli jim vyřešit jejich problémy. Děti by měly cítit, že jejich rodiče jsou pro ně láskyplnou oporou. Psychika totiž ovlivňuje imunitu víc, než si umíme představit.

LN Co byste doporučila starším či chronicky nemocným učitelům?

Stejně jako děti patří i učitelé do rizikové skupiny, proto je pro ně důležitý pravidelný příjem vitaminů a dalších prostředků k posílení imunity. Zejména pedagogům na druhém stupni základních škol bych poradila, aby se snažili co nejvíce udržovat v duševní pohodě, protože pracují v prostředí, které vyžaduje silnou nervovou odolnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia