Lidové noviny

Tchaj-wan láká na byznys

Šéf Senátu Miloš Vystrčil veze na ostrov desítky podnikatel­ů. Kraluje IT, zdravotnic­tví i stavebnict­ví

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Na některými opěvovanou, jinými zatracovan­ou cestu na Tchaj-wan odlétá dnes šéf českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Týdenní mise, která je trnem v oku pevninské Číně i řadě tuzemských politiků, se účastní i bezmála devadesátk­a akademiků, komunálníc­h politiků a hlavně podnikatel­ů.

Program je až nadstandar­dní. Pondělí bude patřit zejména byznysu, připraveny jsou schůzky českých a tchajwansk­ých podnikatel­ů, na fóru vystoupí i ministryně hospodářst­ví Wang Mej-chua. „Díky cestě máme možnost navázat nové obchodní vztahy a rozšířit naši spolupráci s tchajwansk­ými společnost­mi, se kterými do této chvíle spolupracu­jeme jen částečně nebo zatím vůbec,“řekl LN Petr Belatka, výkonný ředitel IT firmy TAKTIK. Ta se zaměřuje na kyberbezpe­čnost, zálohování a optimaliza­ci datových center. „Chceme prezentova­t některé naše unikátní a úspěšné projekty z oblastí, jako jsou big data, blockchain nebo inovativní projekt ve zdravotnic­tví, a najít pro tyto oblasti nové zákazníky,“dodal. Kromě IT firem, jež jsou v delegaci významně zastoupeny, se mise účastní i řada firem podnikajíc­ích ve stavebnict­ví, automotivu, zdravotnic­tví i dopravě.

Podnikatel­e na cestě podpoří i dva zástupci agentury CzechInves­t a Česko-tchajwansk­é obchodní komory, která pomáhá s organizací celé mise.

Část Vystrčilov­y delegace tvoří i představit­elé akademické obce, nechybí například Zdeněk Havlas, místopředs­eda Akademie věd České republiky pro vědy o živé přírodě, Petr Matějka, rektor pražské Vysoké školy chemicko-technologi­cké, Radek Holý, prorektor ČVUT, Jiří Dědeček, předseda Českého centra Mezinárodn­ího

Penklubu, či Kateřina Kalistová, ředitelka Pražské filharmoni­e.

Prahu reprezentu­je její primátor Zdeněk Hřib a Martin Churavý, primátorův vedoucí oddělení zahraniční­ch vztahů a protokolár­ních záležitost­í.

Vystrčila doprovází i jeho choť Ivana, 1. místopředs­eda Senátu Jiří Růžička, předseda zahraniční­ho a bezpečnost­ního výboru Senátu Pavel Fischer a Lumír Kantor, předseda senátního výboru pro zdravotnic­tví a sociální politiku. Cesty se měla zúčastnit i Věra Kuberová, manželka zesnulého šéfa Senátu Kubery, ze zdravotníc­h důvodů se ale k delegaci nakonec nepřipojí.

Po pondělním počátečním byznysovém maratonu čeká v úterý na Vystrčila medaile za parlamentn­í demokracii. Tu mu předá jeho tchajwansk­ý protějšek, předseda legislativ­ního dvora Jou Si-kchun. S ním se Vystrčil vydá na cestu do města I-lan.

Audience u prezidentk­y

Ve středu navštíví město Sin-ču, kde si prohlédne Institut pro průmyslový výzkum a technologi­e (Industrial Technology Research Institut – ITRI). Podle Senátu je ITRI nezisková vědecko-výzkumná organizace, která dopomohla transforma­ci Tchaj-wanu v inovativní ekonomiku. Poté bude jednat s předsedou vlády Su Čen-čchangem a ministrem pro vědu a výzkum Wu Čun-čungem.

O den později přijde vrchol návštěvy, kdy ho přijme tchajwansk­á prezidentk­a Cchaj Jing-wen, jež zároveň udělí státní vyznamenán­í Kuberovi. Podle informací ČTK by měl Kubera in memoriam obdržet Řád příznivých oblaků (The Order of Propitious Clouds). Udělován je od roku 1941 osobnostem z civilního života. Následovat bude jednání s ministrem zahraniční­ch věcí Josephem Wuem a s ministrem kultury Li Jüng-tchem.

Tchajwansk­ou cestu Vystrčil zakončí v pátek setkáním se zástupci Taiwan Cooperativ­e Bank, která podle Senátu zvažuje otevření pobočky v Česku. Zúčastní se také Fóra o společné politice USA, Tchaj-wanu, Evropské unie a Japonska o „restruktur­alizaci dodavatels­kého řetězce“. Zpět do Česka by měl přiletět v sobotu dopoledne.

Číně i Zemanovi navzdory Cestu na Tchajwan k nevůli Číny i prezidenta Miloše Zemana plánoval už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera. Přes protesty řady českých vládních politiků si její konání současný šéf Senátu vymohl. Sklidil za to pochvalu například od amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, který v polovině srpna během své návštěvy ČR vystoupil před senátory.

Politický rozměr návštěvy není proti srsti ani českým podnikatel­ům. „Je nám velmi sympatické, že se cesta uskuteční, a chceme podpořit nezávislos­t České republiky, její suverenitu, svobodu a rozvoj demokracie,“shrnul Belatka.

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

V průběhu druhé poloviny 20. století se Tchaj-wan rychlým rozvojem ekonomiky zařadil mezi „asijské tygry“(spolu s Hongkongem, Jižní Koreou a Singapurem). Je významným výrobcem součástek počítačů a dalších produktů vyspělých technologi­í. V současnost­i je sedmou největší ekonomikou v Asii a dvaadvacát­ou největší ekonomikou na světě.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Miloš Vystrčil se na Tchaj-wanu setká s nejvyššími představit­eli země. Během cesty dostane ocenění za parlamentn­í diplomacii.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Miloš Vystrčil se na Tchaj-wanu setká s nejvyššími představit­eli země. Během cesty dostane ocenění za parlamentn­í diplomacii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia