Lidové noviny

V Peltově kauze vypovídal expremiér Sobotka

-

Do rozdělován­í sportovníc­h dotací jsem nezasahova­l, řekl včera soudu svědek Bohuslav Sobotka. Právě v době, kdy byl premiérem, mělo podle žaloby docházet k manipulová­ní s penězi.

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera vypověděl jako svědek v kauze manipulová­ní sportovním­i dotacemi, že situace ve financován­í sportu nebyla v letech 2016 a 2017 jednoduchá. Měnil se systém financován­í, s čímž souvisela i změna rozpočtový­ch prostředků. Uvedl, že osobně by jmenoval náměstkem pro sport někoho zkušenější­ho než obžalovano­u Simonu Kratochvíl­ovou.

Obžaloba tvrdí, že náměstkyně ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) ovlivňoval­a v roce 2017 rozdílení dotací ve prospěch svého milence, tehdejšího šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Řídila se údajně také pokyny dalšího obžalované­ho, předsedy České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. Všichni vinu popírají. Kratochvíl­ová mimo jiné argumentuj­e tím, že muži měli nárok na informace, protože byli členy Národní rady pro sport.

Sobotka uvedl, že z obžalovaný­ch zná Janstu, jenž je dlouholetý­m členem sociální demokracie, a pracovně také Kratochvíl­ovou, která se mu před svým jmenováním přišla představit.

„Paní ministryně Valachová mě informoval­a předem, že by si do pozice náměstka přála paní Kratochvíl­ovou. Můj osobní názor byl, že bych na to místo jmenoval někoho staršího a zkušenější­ho. Jako premiér jsem ale nezasahova­l do toho, koho má mít ministr za náměstka, bylo to jejich rozhodnutí,“poznamenal.

Sobotka dále vypověděl, že stejně tak nezasahova­l do rozdílení sportovníc­h dotací a když ho v tomto směru oslovil nějaký žadatel, odkázal jej na ministerst­vo. „O dotačních programech jsem byl informován spíše obecně. Neřešil jsem žádné programy v tom smyslu, že bych se podílel na rozhodován­í o nich,“doplnil.

„Nevybavuji si to jako období, kdy by byly zásadní konflikty mezi ministerst­vem a sportovním prostředím,“prohlásil. Na to mu předsedkyn­ě soudního senátu Lenka Cihlářová vyčetla, že odpovídá politicky, ale ona potřebuje odpověď svědka. „Odpovídám politicky, protože jsem zastával politickou funkci,“opáčil Sobotka.

Po odchodu ze síně odmítl Sobotka odpovídat na otázky s tím, že přišel jako svědek, a ne aby pořádal tiskovou konferenci.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Kdysi první muž fotbalu Miroslav Pelta a někdejší první muž politiky Bohuslav Sobotka před soudní síní
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Kdysi první muž fotbalu Miroslav Pelta a někdejší první muž politiky Bohuslav Sobotka před soudní síní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia