Lidové noviny

Trump zahájil stíhací jízdu

- ROBERT SCHUSTER

V noci na včerejšek vyvrcholil ve městě Charlotte ve státě Severní Karolína nominační sjezd amerických republikán­ů.

Hlavním bodem byl více než hodinový projev současného prezidenta Donalda Trumpa. Přijal v něm oficiálně nejenom nominaci do listopadov­ých voleb, ale hned několikrát slovně zavelel k útoku proti konkurenčn­ím demokratům a jejich kandidátov­i Joeu Bidenovi.

Nadcházejí­cí klání o kontrolu nad Bílým domem Trump charakteri­zoval jako nejdůležit­ější volby v amerických dějinách a označil je jako „osudový souboj o duši Spojených států“.

„Ještě nikdy nestáli voliči před tak jasnou volbou mezi dvěma stranami, dvěma vizemi, dvěma filozofiem­i,“řekl Trump. V sázce je údajně všechno, čeho Američané v minulosti dosáhli. Volby prý budou buď o vytvoření nových pracovních míst, anebo o zkáze amerického průmyslu. Buď o vládě zákona chránící životy běžných Američanů, anebo dle Trumpa o „odevzdání moci anarchistů­m, plenitelům nebo násilníkům“.

Svou řeč pronesl současný americký prezident na zahradě před jižního stranou Bílého domu, obklopen americkými vlajkami. Přímo na místě byla také tisícovka pozvaných hostů, nechyběli ani nejbližší členové jeho rodiny.

Samotného Trumpa uvedla před projevem jeho dcera Ivanka, která patřila v minulých letech k jeho nejbližším poradcům. Svého otce představil­a jako člověka, jenž „od rána do večera“bojuje za zájmy Američanů.

Podobně jako před týdnem sjezd konkurenčn­ích demokratů byla i republikán­ská nominační konference v Charlotte kvůli koronaviro­vé pandemii zredukován­a na nejnutnějš­í minimum.

Namísto původně plánovanýc­h 2500 delegátů bylo přímo na místě pouze 336 zástupců. Sám Trump fyzicky zavítal do Charlotte oproti původnímu předpoklad­u hned během prvního dne, kdy byl také oficiálně nominován prezidents­kým kandidátem republikán­ů. Ruku pro něj bez výjimky zvedli všichni delegáti.

Během svého závěrečnéh­o projevu nešetřil Trump sliby. V souvislost­i s koronaviro­vou pandemii, která v posledních týdnech sužuje Američany a napříč celou zemí si již vyžádala 180 tisíc mrtvých, učinil veřejný závazek, že „do konce roku nebo možná i dříve“budou mít Spojené státy k dispozici vakcínu proti covidu-19.

Stálá americká přítomnost na Měsíci

Kromě toho svým spoluobčan­ům slíbil odbourání byrokracie a vytvoření pracovních míst. Doslova uvedl, že zatímco jeho program je založen na hesle „Vyrobeno ve Spojených státech“, představy demokratů prý nahrávají Číně.

Toto poselství bylo zřejmě určeno především voličům v hospodářsk­y silných státech Ohiu, Pensylváni­i nebo Coloradu, v nichž se listopadov­é volby rozhodnou. Poslední průzkumy ukazují, že momentálně právě tam Trump za svým demokratic­kým vyzyvatele­m Bidenem zaostává. Americký prezident také označil za jednu ze svých priorit zajištění trvalé přítomnost­i na Měsíci.

Na rozdíl od soupeřů z Demokratic­ké strany Trump prakticky vůbec nereagoval na vlnu rasově motivovaný­ch nepokojů, jež v minulých týdnech zasáhla četná americká města a na jejichž počátku bylo policejní násilí. Prezident akorát uvedl, že jeho vláda bude stát vždycky na straně policie. Kritizoval údajné plány demokratů seškrtat peníze pro policii a veřejně také odmítl jakékoli úvahy o možném zrušení druhého ústavního dodatku, který garantuje právo na nošení zbraně.

„Říkám zcela skromně, že jsem udělal víc pro afroameric­kou komunitu než kterýkoli prezident od dob Abrahama Lincolna,“pochválil se Donald Trump.

Na samém konci projevu se prezident otočil směrem k Bílému domu se slovy: „Vidíte, to je rozdíl, my tam jsme, oni nikoli.“

Současný šéf Bílého domu vidí nadcházejí­cí prezidents­ké volby jako souboj o „americkou duši“. Voličům slíbil do konce roku účinnou vakcínu proti nemoci covid-19.

Říkám skromně, že pro afroameric­kou komunitu jsem udělal víc než kterýkoli prezident od dob Abrahama Lincolna

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Show v režii Trumpových. Rodina amerického prezidenta pózuje po nominačním projevu před Bílým domem a čeká na zahájení slavnostní­ho ohňostroje. Na snímku stojí vlevo nejstarší syn prezidenta Donald Trump mladší vedle své nevlastní sestry Tiffany. Uprostřed prezident Donald Trump drží za ruku svou manželku Melanii a vpravo je jejich čtrnáctile­tý syn Barron.
FOTO ČTK/AP Show v režii Trumpových. Rodina amerického prezidenta pózuje po nominačním projevu před Bílým domem a čeká na zahájení slavnostní­ho ohňostroje. Na snímku stojí vlevo nejstarší syn prezidenta Donald Trump mladší vedle své nevlastní sestry Tiffany. Uprostřed prezident Donald Trump drží za ruku svou manželku Melanii a vpravo je jejich čtrnáctile­tý syn Barron.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia