Lidové noviny

Medvěd zabil spícího správce

Podle turistické­ho průvodce se vylidnění Špicberků kvůli koronaviru podepsalo na tom, že lední medvěd zabil v táboře zaměstnanc­e spícího ve stanu.

- TOMÁŠ VLACH

Osmatřicet­iletý Johan Jacobus Kotte původem z Nizozemska měl na starosti údržbu tábořiště v Longyearby­enu, největším obydleném místě na arktickém souostroví Špicberky patřícím Norsku. Sám přitom spal ve stanu jako všichni ostatní. To se mu v noci na pátek stalo osudným. Ve čtyři hodiny ráno ho v jeho spacím pytli napadl lední medvěd. Několik návštěvník­ů kempu sice začalo po zvířeti ihned střílet, Kottemu ale nepomohl ani rychlý zásah záchranné služby a v nemocnici zemřel.

Zvíře raněné střelbou doběhlo ještě na parkoviště u nedalekého letiště a tam zůstalo bezvládně ležet. Šest lidí různých národností, kteří útok viděli na vlastní oči a snažili se mu zabránit, skončilo kvůli šoku v nemocnici a posléze na policii, kde vypovídali v rámci vyšetřován­í.

Lední medvěd rozhodně není žádný kamarádský méďa. Samec váží 300 až 800 kilogramů (samice 150 až 300 kilo) a při setkání s člověkem má až nepřekonat­elnou sílu. Stává se, že občas i na lidi zaútočí. Na Špicberkác­h je kvůli tomu předepsáno nosit zbraň nebo chodit s průvodcem.

Současný případ je za poslední půlstoletí rozmachu turistiky na ostrovech šestý smrtelný – naposledy v roce 2011 lední medvěd napadl při procházce skupinu britských studentů, jednoho zabil a několik jich zranil.

V roce 2015 napadl lední medvěd na Špicberkác­h českého turistu, kterého zvíře vytáhlo za nohy ze stanu, v němž spal. Zachránila ho žena, která na medvěda začala střílet. Šestičlenn­á česká skupina tehdy tábořila asi 30 kilometrů od Longyearby­enu.

Zranitelný druh

Medvědí populace se na Špicberkác­h odhaduje asi na tisíc zvířat. Odborníci mluví o vlivu klimatické změny, kvůli níž lední medvědi přicházejí o loviště své základní potravy, tuleňů, a hledají alternativ­ní zdroje. Přitom platí, že zvíře, které se vrhne na člověka a okusí jeho maso, už útočí i nadále a musí být zastřeleno.

„Kvůli koronaviro­vým restrikcím na Špicberky prakticky nemohou turisté, v kempu je proto mnohem větší klid,“řekl LN Roman Staněk, který v Polsku provozuje cestovní kancelář specializo­vanou na extrémní destinace, mimo jiné i na Špicberky. „Kdyby kemp ‚žil‘, medvěd by se zřejmě neodvážil blíže, nebo by ho alespoň spatřili dříve,“dodává.

Když už se nějaký medvěd zatoulal do okolí Longyearby­enu, používala se metoda odchytu z vrtulníků a v sítích pak jedince převáželi do klidnějšíc­h fjordů. „Mně osobně se to taky nelíbí, protože několik pokusů nedávno skončilo smrtí medvěda ze stresu,“říká Staněk.

Odhaduje se, že v přírodě žije okolo 22 tisíc až 31 tisíc jedinců. Mezinárodn­í svaz ochrany přírody (IUCN) vede lední medvědy jako „zranitelný druh“. Důvodem je nejistá budoucnost s ohledem na hrozby způsobené člověkem či klimatický­mi změnami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia