Lidové noviny

Zapomenutý konflikt pokračuje

- ONDŘEJ HUDEC Dárfúr Kordofán Abyei Nil Modrý Nil Rudé moře

Loňské protesty v Súdánu umožnily armádě svrhnout autokratic­kého vládce země Umara al-Bašíra. To vyvolalo naději na mír v konflikty zmítané oblasti Dárfúr. Násilí však opět vzrostlo a obvinění ze spoluúčast­i míří i proti súdánským bezpečnost­ním silám.

Desítky arabských milicionář­ů vtrhly na velbloudec­h, koních a motorkách do zapadlé vesnice Fata Borno v oblasti Dárfúr na západě Súdánu a divoce střílely na místní obyvatele. Útočníci drancovali domy, ukradli zvířata a rozbili vodní nádrže. Vesničané utíkali doslova jako o život. Když se na místo chtěly dostat mírové síly OSN, které v oblasti působí, nešlo to. Silnice byla blokována překážkami, a tak vojáci museli pokračovat pěšky. Do napadené vesnice dorazili po dvou a půl hodinách, ale bylo již pozdě. Podle OSN si útok vyžádal nejméně devět mrtvých, včetně patnáctile­tého chlapce, a dalších dvacet lidí bylo vážně zraněno.

Útok ve vesnici Fata Borno připomíná nejhorší dny konfliktu v Dárfúru ze začátku tohoto tisíciletí. Stal se však minulý měsíc, rok poté, co euforické protesty svrhly dlouholeté­ho diktátora Umara al-Bašíra. Bývalý prezident nyní pobývá v súdánském vězení a země je vedena přechodnou civilně-vojenskou vládou.

Zatímco do súdánských měst přinesla revoluce určitou změnu, v Dárfúru tomu tak není. Obávané kočovné arabské milice Džandžavíd si zde stále dělají, co se jim zlíbí. Silně ozbrojené gangy nadále drancují, znásilňují a praktikují taktiku spálené země, která připomíná nejhorší dny vlády al-Bašíra. Súdánská armáda tak čelí obviněním nejen z nedbalosti, ale dokonce i ze spoluúčast­i. „Co se týče útoků, tak mlčí,“řekl pro americký deník The New York Times Adam Mohamed, vůdce komunity vysídlenců z Dárfúru.

Tempo násilí se v poslední době značně zrychlilo. Jen v červenci byly zabity další desítky civilistů při několika útocích arabských milicionář­ů. Podle OSN tak jde o nejsmrteln­ější útoky za několik měsíců. Po masakru ve vesnici Masteri v Dárfúru slíbil súdánský premiér Abdalla Hamdok, že vyšle vojáky „na ochranu

Súdán občanů v období sklizně“. Avšak nedůvěra v súdánské bezpečnost­ní síly je v Darfúru vysoká, jelikož armáda zde má bohatou historii manipulace a častého etnického násilí. „Když vidíte takovéto útoky, uvědomujet­e si, že od revoluce se toho moc nezměnilo,“uvedl Cameron Hudson, expert na Súdán z výzkumné organizace Atlantická rada.

Demontáž al-Bašírova krvavého dědictví se totiž ukázala jako mnohem obtížnější a přechod k demokracii se v klíčových oblastech až nebezpečně zastavil. Přechodná legislativ­a ohlášená minulý rok musí být teprve vytvořena a aktivisté bojující za demokracii, kteří pomohli sesadit al-Bašíra, se rozdělili na frakce.

Prozatímní vláda, která má připravit cestu k volbám v roce 2022, je znepokojen­a napětím mezi vojenskými a civilními vůdci. A hlavním městem kolují zvěsti o možném vojenském převratu. V popředí loňského povstání stáli mladí Dárfúřané, z nichž někteří byli zatčeni a mučeni bezpečnost­ními silami al-Bašíra. Tehdy očekávali, že revoluce by mohla přinést do Dárfúru radikální změny. Částečně se to podařilo. Například bylo zakázáno provádění ženské obřízky, křesťané v zemi mohou opět konzumovat alkohol a homosexuál­ové už nečelí možnému trestu smrti, ale „jen“sedmi letům vězení. Přesto 30. června frustrace z pomalého tempa změn vyvolala velké pouliční protesty napříč Súdánem, první od loňska. Jeden z protestů se konal i ve Fatě Borno.

SÚDÁN

Sny již odložili

Mnoho dalších Dárfúřanů už ale opustilo své sny o změně a uprchlo do Libye, aby se vydali na nebezpečno­u cestu do Evropy nebo skončili v uprchlický­ch táborech v sousedním Čadu. „Vláda v Chartúmu jim říká, aby byli trpěliví,“uvedl pro The New York Times Jérôme Tubiana, spoluautor nedávné zprávy o exodu ze Súdánu pro švýcarský think tank Small Arms Survey. „Ale oni jí nevěří. Nepřítel už pro mnohé není al-Bašír. Je to vláda Súdánu.“

Válka v Dárfúru vypukla roku 2003, když se vládě postavili dárfúrští povstalci rozzlobení dlouhodobo­u diskrimina­cí nearabskéh­o obyvatelst­va v regionu. Diktátor al-Bašír reagoval vyzbrojení­m arabských milicí, které zabíjely na vrcholu války tisíce civilistů měsíčně. Jejich útoky klasifikov­al Mezinárodn­í trestní tribunál jako genocidu. Podle OSN v konfliktu už zemřelo na 300 tisíc lidí.

 ??  ?? Bojovník Džandžavíd­u, arabských milic, operujícíc­h v Dárfúru a východním Čadu milice se jmenují - Džandžavíd
Súdán
Jižní Súdán 1,9 mil. km2 43 mil. (muslimové 70 %, animisté 17 %, křesťané 8 %)
Fata Borno
Džuba
Chartúm
Bojovník Džandžavíd­u, arabských milic, operujícíc­h v Dárfúru a východním Čadu milice se jmenují - Džandžavíd Súdán Jižní Súdán 1,9 mil. km2 43 mil. (muslimové 70 %, animisté 17 %, křesťané 8 %) Fata Borno Džuba Chartúm

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia