Lidové noviny

Hurikán Laura řádí v USA. Srazil i kontroverz­ní sochu

- LAKE CHARLES

Po několik týdnů se obyvatelé louisiansk­ého města Lake Charles zaobírali otázkou, zda by měli nechat stát monument glorifikuj­ící obránce Konfederac­e – tedy sil, jež bránily i právo jižanských plantážník­ů vlastnit otroky.

Navzdory peticím a protestům místních obyvatel nakonec zastupitel­é rozhodli poměrem deset ku pěti, že pomník ve městě zůstane. Ve čtvrtek se však všechno změnilo. Městem se prohnal hurikán Laura a srazil sochu vojáka z piedestalu a ta si „ustlala“na mramorovýc­h schůdcích.

Právě ve městě Lake Charles zatím hurikán napáchal největší hmotné škody na území USA. Obecně jsou však menší, než se původně očekávalo.

„Je jasné, že jsme neutrpěli tak katastrofi­cké škody,“uvedl v pátek pro agenturu AP guvernér

Louisiany John Bel Edwards. „I tak jsou škody obrovské,“dodal. Bez elektřiny se ocitlo nejméně 867 tisíc domů a podniků v Louisianě, Texasu a Arkansasu.

Laura za sebou nechala zpustošené domy i celé čtvrti a přes 900 tisíc domovů a podniků bez elektřiny. Určit celkový rozsah devastace potrvá dny – a do té doby může bouře opět zesílit, tvrdí meteorolog­ové.

Varování před tornády

Na území Spojených států si hurikán zatím vyžádal nejméně šest obětí a během pátku zeslábl na méně nebezpečno­u tropickou bouři. Do vnitrozemí s sebou bouře přesto přinesla prudký déšť a varování před tornády, píše agentura AP, podle níž před tornády již varovaly státy Mississipp­i a Arkansas. Patrně větrný vír již poničil střechu kostela v odlehlé části severových­odního Arkansasu. Úřady v Louisianě zatím oznámily čtyři úmrtí způsobená padajícími stromy. V noci na pátek v souvislost­i s hurikánem zaregistro­valy další dva zemřelé. Jeden muž utonul, když se s ním potopila loď, další zemřel na otravu oxidem uhličitým z nouzového generátoru. Na ostrově Hispaniola, o který se dělí Haiti a Dominikáns­ká republika, Laura před přesunem nad jižní část USA zabila 23 lidí.

Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se bouře během pátku stočila na východ nad údolí řeky Mississipp­i a v sobotu zasáhne státy u pobřeží Atlantskéh­o oceánu. Podle předpovědi bude na většině území státu pršet, což může způsobit bleskové záplavy. Prezident Donald Trump do nejvíce zasažených oblastí dorazí v sobotu. zah

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Kontroverz­e smetl hurikán. Socha konfederač­ního vojáka na náměstí v Lake Charles nepřežila nápor větru.
FOTO ČTK/AP Kontroverz­e smetl hurikán. Socha konfederač­ního vojáka na náměstí v Lake Charles nepřežila nápor větru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia