Lidové noviny

Budapešť si na turisty bude muset počkat

-

Proslulou Andrássyho třídou poslední měsíce prošlo jen pár turistů. Ulice v Budapešti, jež před pandemií koronaviru žily hlavně díky zahraniční­m návštěvník­ům, zejí prázdnotou – a to i přesto, že jsou maďarské hranice otevřené. Jenže to se změní.

Aby Maďarsko zabránilo dalšímu šíření koronaviru, nejméně na měsíc uzavře hranice. Výjimku budou mít pouze vojenské konvoje, humanitárn­í tranzit či obchodní nebo diplomatic­ké cesty, oznámila včera vláda premiéra Viktora Orbána.

„Je to bída“

Pro Budapešť to bude další rána. Některé hotely kvůli nízké obsazenost­i pokojů dokonce ani neotevřely. „Hotely, jež otevřely, jsou v současné době obsazené maximálně z deseti procent,“potvrdila pro LN ředitelka agentury MojeMaďars­ko Dorotka Nikolicza. Některé hotely otevírají jen v případě, že o pobyt v nich projeví zájem větší skupina lidí. „Ty ztráty se zatím vyčíslit nedají, ale budou obrovské,“dodala Nikolicza.

Jinak to nevypadá ani v místních restaurací­ch. „Je to bída, spousta restaurací zůstala zavřená a už ani nevidí naději, že by se znovu otevřely,“popisuje Nikolicza.

Na rozdíl od Budapešti podniky v centru Prahy v nejhorších časech drželi těsně nad hladinou samotní Češi, Maďaři se ale rozprchli spíše do místních lázní. „V posledních měsících stoupl počet Maďarů, kteří jezdí do místních lázní, a asi polovina hostů jsou teď místní,“potvrzuje Nikolicza.

Podnikům v centru Prahy se ve srovnání s maďarskou metropolí podařilo po koronapauz­e probudit docela obstojně. Doba, kdy krásy Prahy zůstaly na odiv výhradně Čechům, během léta pominula a ulicemi už se zase linou cizí jazyky. „Paříž východu“ale zůstala napospas pandemii.

„Litujeme, máme dočasně zavřeno.“Podobné nápisy stojí za zavřenými dveřmi desítek budapešťsk­ých restaurací, kaváren, barů i hospod. Jak dlouho tam visí, připomíná jen několik dopisů, které listonoši prohodili škvírou mezi dveřmi kdysi oblíbených podniků. Zavřeno má i většina významných památek.

Lázně za polovic a bez roušky Fronta se stojí jen před vchodem do známých Széchenyih­o termálních lázní – vstupné je teď totiž za polovic. I když jsou roušky v Maďarsku povinné jen v obchodech a v hromadné dopravě, v zástupu před lázněmi si ji musí nasadit každý. Poté, co rekreant přijde na

řadu a tamní pracovníci mu na dálku změří teplotu, léčivých koupelí už může užívat bez roušky.

„Maďaři nemají rádi, když jim někdo cokoli diktuje, roušky spousta z nich nenosila, ani když byly povinné,“přiznává Nikolicza. Podle ní ale vláda uvažuje, že od září znovu zpřísní i toto opatření. Maďaři, kteří se budou vracet ze zahraničí, budou navíc muset od září do karantény.

Do Maďarska letos v červenci zavítalo na 33 tisíc Čechů. „Češi Maďarsko letos volí i místo jiných destinací, do nichž se není jednoduché za současné situace dostat,“řekla LN majitelka cestovní kanceláře Victoria Jitka Jará.

S létem obvykle turistická sezona nekončí. Navštívit Maďarsko a využít tak různých protikrizo­vých slev však nyní budou podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže pravděpodo­bně moci jen turisté s předplacen­ým pobytem.

Kvůli pandemii do Budapešti zatím mnoho zahraniční­ch turistů nepřijelo a podle zavřených hotelů a restaurací je to znát. Navíc, od úterý se hranice Maďarska pro turisty uzavřou.

ALŽBETA TESÁRKOVÁ zvláštní zpravodajk­a LN v Maďarsku

FVoítcoegč­atlěetreii najdete na

 ?? FOTO MAFRA – ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ ?? V centru Budapešti mají nouzi o hosty nejen kvůli nedostatku zahraniční­ch turistů, ale i proto, že řada Maďarů odjela z metropole do lázní, aby využila tamní obdoby vládou dotovaných lázeňských poukazů.
FOTO MAFRA – ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ V centru Budapešti mají nouzi o hosty nejen kvůli nedostatku zahraniční­ch turistů, ale i proto, že řada Maďarů odjela z metropole do lázní, aby využila tamní obdoby vládou dotovaných lázeňských poukazů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia