Lidové noviny

Potíže s vědou

V Evropě panuje epidemie nedůvěry v očkování

- ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel

Podle agentury Median 43 procent Čechů nevěří vakcíně proti koronaviru a očkovat se nenechá. Jinde to není jiné, přes čtyřicet procent Britů i Němců vakcínu odmítá. Jistě to o něčem svědčí, otázka zní, o čem vlastně.

Tvrdá data nemáme, ale dá se odhadnout, že obdobné příčiny má i odstup občanů od očkování proti covidu. Riziko je zjevně malé. Rozumná míra opatrnosti riziko výrazně zmenšuje. Ovšem největší roli jistě hraje dezorienta­ce a nedůvěra.

Když pandemie vypukla, chodily děsivé zprávy o přehlcenýc­h nemocnicíc­h a mrazácích s mrtvolami. Teď chodí děsivé zprávy o dvanáctiho­dinových frontách na hranicích kvůli nařízení rakouských úřadů vyplnit jakési lejstro, které bude někam zasláno. Všichni sledujeme domácí scénu. Celá ta covidová scéna se mění, politici alibistick­y přenecháva­jí rozhodován­í odborníkům. Má to dva následky.

Odborníci se neshodnou, to je jeden následek. Nemají žádnou odpovědnos­t, proto rozhodují hlava nehlava. Tak nějak asi v Rakousku vzniklo rozhodnutí s výsledkem blokády hranic a u nás vznikl chaos s rouškami, kdy se roušky měly nasazovat a snímat v rytmu kankánové tanečnice. To vše se odehrává za situace, kdy je spousta nakažených, ale nikdo pořádně nemocný. Stačí jedno úřední mrknutí a lidé putují do karantény.

Za těchto okolností se nedá čekat, že by se poměr občanů k očkování nějak měnil, a když, důvěra bude spíš klesat. Občana nabádají k nedůvěře i věhlasné autority. Profesor Pirk nabádal k promoření a pak se sám ocitl v karanténě a omlouval se za zbrklý úsudek. Profesor Žaloudík brojí proti rouškám, to je poslední prostředek, ve který lidé ještě aspoň trochu věří.

K dovršení všeho se Akademie věd chystá upálit Johanku z Arku pandemické krize, doktorku Pekovou. Lidé ji asi hájit nebudou, protože se nesplnila její předpověď, že virus v létě vychcípá, protože je čínský, umělý a nevydrží sluníčko. Autoritou tedy už není ani ten, kdo se vzepřel autoritám, a to už je opravdová destrukce důvěry.

Má tedy smysl se dát očkovat? Má smysl se držet rozumného úsudku. Očkování má jistě smysl pro člověka vystavenéh­o častému riziku nákazy. Kdo v té situaci není, stačí mu, když nebude tahat čerta za ocas. Rozumná úvaha je autorita, kterou nezpochybn­í ani Akademie věd.

Očkování má jistě smysl pro člověka vystavenéh­o častému riziku nákazy. Kdo v té situaci není, stačí mu, když nebude tahat čerta za ocas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia