Lidové noviny

Naši furianti?

Cesta na Tchaj-wan otestuje rizika i rovnou páteř

- Zbyněk Petráček

Zkuste si vzpomenout, kdy naposledy se nějaký západní státník setkal s dalajlamou. Už je to dávno. Našince napadne Václav Havel. Z dosud aktivních Angela Merkelová. Ale i to bylo v roce 2007, a jak píše Die Welt, v dalších letech na otevřenou kritiku Pekingu rezignoval­a. V tomto smyslu je cesta Miloše Vystrčila na Tchaj-wan – což dráždí Peking jako dalajlama – průlomová.

Není zcela ojedinělá. Před pár týdny navštívila Tchaj-wan delegace z USA v čele s ministrem zdravotnic­tví Azarem, nejvyšší od roku 1979. Ale Česko není ani jaderná supervelmo­c jako USA, ani mistr světa v exportu jako Německo. Nedisponuj­e tvrdou silou, tudíž se Vystrčilov­a cesta jeví tak, že riskuje odvetu Pekingu. Budí pocit, že „dráždíme hada bosou nohou“, ale i pocit furiantstv­í či gest typu, jaká si v 90. letech dovoloval prezident Havel, jenže dnes působí zpozdile.

Ryze černobílý pohled však není namístě. Dokládají to čísla o výši investic u nás: čínské dosáhly 410 milionů korun, tchajwansk­é 5,7 miliardy korun. Dokládá to i historie druhé světové války: naším spojencem byla Čankajškov­a Čína (pro ni pracoval František Kriegel coby smluvní lékař americké armády, ona spoluzaklá­dala OSN), ne Maovi komunisté. Dokládá to i další vývoj. Když Kuomintang prohrál v občanské válce s komunisty a stáhl se na Tchaj-wan, vládl tam autoritářs­ky. K demokracii Tchajwanci dospěli později, asi v téže době jako my. I proto se obě společnost­i mohou navzájem chápat.

Pak je tu další věc: jednu generaci po začlenění Hongkongu do Čínské lidové republiky dává Peking najevo, že na heslo „Jedna země, dva systémy“kašle. Což je důvod pro to, aby se Tchaj-wan podobné cesty vystříhal, a Západ mu raději už preventivn­ě projevil solidaritu. Projevuje-li EU solidaritu s Palestinci (i tím, že evropské peníze napájejí výplaty pro vězněné teroristy), jednala-li hned po referendu o brexitu se skotskými nacionalis­ty, není nic špatného na tom, že delegace Miloše Vystrčila se solidarizu­je s Tchaj-wanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia