Lidové noviny

NBA protestují­cí

Někteří sportovci chtějí pomáhat bojkotem

- Jakub Eichler

Týmy basketbalo­vé NBA učinily ve středu dosud nejsilnějš­í krok v boji za rasovou rovnoprávn­ost, když se rozhodly bojkotovat své zápasy prvního kola play off. Jako první se k akci odhodlali hráči Milwaukee, kteří nenastoupi­li k duelu proti Orlandu. Následoval je Houston, Oklahoma, Portland i Los Angeles Lakers v čele se sportovní superstar LeBronem Jamesem. Osud sezony NBA visel 24 hodin na vlásku. Čtvrtek byl vyhrazen společnému jednání týmů v uzavřené bublině v Orlandu. Závěr: liga by se i přes protesty některých jedinců měla dohrát.

Co emotivní reakci způsobilo? Víkendový incident, při němž policie střelbou do zad vážně zranila černocha Jacoba Blakea. Na basketbali­sty navázaly s bojkotem třeba basebalová MLB, fotbalová MLS či tenistka Naomi Ósakaová, která váhala s nástupem k zápasu na turnaji v New Yorku. Kritiku naopak sklidila hokejová NHL, která zareagoval­a se zpožděním. Teď však vypadají někteří aktéři NBA trochu jako pokrytci, když hrozby bojkotován­í celého zbytku sezony nenaplnili a nechali si domluvit, že finanční ztráty pro ně osobně i celou soutěž by byly nedozírné. Možná ne všichni, od hráčů LA Lakers včera večer hlasitě zaznělo, že má smysl bojkotovat další utkání. Každopádně kritici na sociálních sítích tvrdí, že jde jen o akt znuděných sportovníc­h hvězd zvyklých na luxus, od kterého jsou od konce června odříznuti a čas musejí trávit „jen“na hotelových pokojích. Potřeboval­i se zabavit, takže přišel nanicovatý protest.

K tomu, aby upozornili na nerovnost, basketbalo­ví milionáři využili už i restart ligy . Místo jmen na dresech si zvolili hesla jako „Black Lives Matter“. Palubovku v Orlandu zdobí nápis hnutí podporujíc­í rovnoprávn­ost a hvězdy upozorňují na aktuální kauzy – jako na dosud nepotresta­nou smrt George Floyda. Někteří se opírají o zkušenosti „z ulice“, odkud je vytáhl právě basket. Sportovci tu nejsou jen jako novodobí gladiátoři k pobavení publika. Až čas ale ukáže, jestli bojkot něčemu pomohl. A jestli to nebyla jen další „show“celebrit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia