Lidové noviny

Alaphilipp­e před Tour: Znovu se budu rvát

- MICHAL KOUBEK

Nakonec nevyhrál, nebyl na bedně ani nezískal puntíkatý dres jako v minulosti. Přesto, když se řekne 106. ročník Tour de France, většině lidí se vybaví jméno Julian Alaphilipp­e. Francouz loni srdnatě dva týdny hájil žlutý dres, letos plánuje: „Pojedu na etapová vítězství, ale rvát se budu stejně.“

Z velké části právě díky němu byla loňská Tour tak poutavá. Do žlutého dresu se oblékl po třetí etapě, poté ho sice na dva dny odevzdal Giuliu Cicconemu z Treku, načež se osmý den znovu dostal do celkového vedení. Tehdy začala jeho pohádka.

Podle expertů měl každým dnem o nejcennějš­í trikot přijít. Jenže Alaphilipp­e bojoval. Senzačně vyhrál časovku, skvěle se držel v Pyrenejích. A Francie byla na nohou. „Francouzsk­á revoluce,“opěvovaly jeho výkony novinové titulky, palce mu držel i prezident Emmanuel Macron a fanoušci věřili: po 34 letech může Tour znovu vyhrát domácí závodník.

Nakonec boj o nejslavněj­ší dres prohrál. V 19. etapě (kvůli špatnému počasí předčasně ukončené) ho z čela sesadil pozdější vítěz Egan Bernal z Ineosu a Alaphilipp­e skončil celkově pátý. I tak se stal symbolem minulého ročníku Tour. Může jím být i letos?

„Pro Juliana bude velmi složité zopakovat loňskou Tour, ale to ani nemusí dělat,“říká Tom Steels, sportovní ředitel týmu Deceuninck–Quick-Step. Samotný Alaphilipp­e pak prohlašuje: „Nejedeme na Tour s tím, že ji chceme vyhrát.“Belgická stáj se soustředí na lov etapových prvenství. V hromadných dojezdech by měl dostávat příležitos­t sprinter Sam Bennett, v kopcích pak má útočit 28letý Alaphilipp­e. „Nevadí mi, že nepojedeme na celkovou klasifikac­i,“říká. „Pro mě je přirozeněj­ší jet na etapy.“

Po jeho loňském představen­í by se možná nabízelo, aby se na slavné Grand Tour soustředil na žlutý dres. I minule byla jeho prvotním cílem etapová vítězství, jak by to tedy asi vypadalo, kdyby jízdě na celkovou klasifikac­i podřídil celou přípravu?

To však Alaphilipp­e nechce. Zatím. „Celkové pořadí Tour bude možná jednou z věcí, na kterou se soustředím v budoucnu. Ale vím jistě, že to nebude příští rok,“měl jasno jen pár týdnů po loňském úspěchu.

Musel by radikálně upravit program a kvůli Tour obětovat podstatnou část sezony. Nehledě na to, že by k sobě potřeboval i typologick­y odlišné jezdce, než které spíše klasikářsk­ý Quick–Step na Tour posílá. „Pokud se chcete opravdu kvalitně připravit na Tour, potřebujet­e na to měsíce, pokud ne rovnou roky,“vysvětlova­l.

To Alaphilipp­e zatím neplánuje. Stále má totiž spoustu dalších cílů. Loni vyhrál klasiky Strade Bianche, Milán – San Remo a Valonský šíp, pro tento rok si dal za cíl poprvé v kariéře vyzkoušet Flandry.

Trať by mu měla vyhovovat Letošní ročník francouzsk­é Grand Tour by mu mohl vyhovovat. Oproti minulosti má méně rovinatých etap a více kopců. Alaphilipp­e navíc prokázal, že pokud na tom bude dobře, může útočit třeba i ve vysokých horách. „Pojedu agresivně, tak jako vždycky,“slibuje. „Začínáme od začátku, je tu nová sezona, nová Tour. Na každém závodu mám velké ambice, ale právě Tour mi dává motivaci navíc.“

Hned druhý den peloton čeká obtížný test. Na 186 kilometrec­h absolvuje dvojici vrcholů, které ční do výšky přes 1500 metrů. „Je důležité dobře odstartova­t a poznat, jak se cítím. Proto bych chtěl hned v neděli zajet dobrý výsledek,“vyhlíží.

Loni se do žluté oblékl po třetí etapě. „A z celé Tour pak byl nezapomenu­telný a jedinečný zážitek, který jsem si zamiloval,“rozplývá se.

Bude moci říct to samé i po letošním ročníku?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia