Lidové noviny

Daň z přidané hrozby

-

Tak už nám zase začíná školní rok… Doma se chystají nové penály, školní batohy, pastelky, lahvičky na pití a pro jistotu taky roušky. Momentálně sice nebudou povinné plošně, avšak co když právě na místním covidovém semaforu naskočí oranžová, nebo dokonce červená!

Nabídka speciálníc­h dětských modelů na trhu je víc než slušná, velikostně i designově pestrá, od motivů s Barbie a se Supermanem po výrobky cool značek, které by schválily i módní youtuberky. Též české matky a babičky jistě během prázdnin ušily opravdu krásné a personaliz­ované kousky.

A jak jsem se doslechl z rádia, neviditeln­á ruka trhu už má přichystán­y speciální barvy na textil, nepochybně s atestem, že skrz jimi pomalovano­u látku lze bez následků dýchat, takže jimi bude možné bezpečně vyzdobit nudné bílé či světlemodr­é modely.

Představuj­u si, jak prvňáčci nadšeně kreslí na plátno i netkané textilie, a jejich výtvory pak s právě naučenými podpisy tiskacími písmenky zdobí školní nástěnky. Třeťáci dostávají poznámky, že už popáté zapomněli roušku, takže jim musela být vydána náhradní z pohotovost­ní školní zásoby. A rodiče Horáčka s Pažoutem najdou na mobilu důrazně formulovan­ou esemesku, aby se neprodleně dostavili k řediteli školy, protože jejich nezdární synové pomalovali Machovi a Šebestové roušky nevhodnými obrázky, které pak vyfotili smartphone­m a dali na Facebook, ten je však naštěstí okamžitě zablokoval.

Jenomže, ono nejde jen o nový školní rok a zmatky s regulemi. Jde o nesčetné vedlejší účinky momentální pandemie, od ekonomický­ch po kulturní. Říká se tomu obecně život s „koronou“a k tomu se dodává, že si na něj musíme na čas zvyknout, alespoň do doby, než bude na světě vakcína, vlastně vakcíny, nebo než koronaviru­s, který by se přece měl chovat jako všichni jeho viroví předchůdci, dřív nebo později umdlí a zeslábne.

Obávám se však, že to je pohled hodně omezený, zacílený jen na pouhý výřez z celkového obrazu. Panoramati­cký pohled do budoucnost­i nám totiž nabízí spíše život s pandemiemi, nebo alespoň s vědomím jejich trvalého nebezpečí jako průvodním jevem globalizac­e. Bude to jakási daň z přidané hodnoty výhod propojenéh­o světa. Vlastně z přidané hrozby.

Přitom jen před pár roky šlo o pouhé téma dystopický­ch knih a filmů, přičemž nákaza obvykle pocházela z vesmíru. Příběh Michela Crichtona Kmen Andromeda z roku 1969 je z nich asi pořád nejslavněj­ší. Není však zdaleka první. Hra Karla Čapka Bílá nemoc je sice ve světě méně slavná, ale pochází už z roku 1937, a co víc, je i, pokud jde o původ nákazy, o hodně přesnější: pandemická choroba v ní přichází z Číny.

Pohled Googlu neprozradí, zda je Bílá nemoc někde na programu nebo se nechystá. Škoda. Docela by mě zajímalo, zda by se aktualizov­aná verze odehrávala v rouškách. Na jevišti i v hledišti.

JAROSLAV VEIS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia