Lidové noviny

Kniha, do duše okno

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK redaktor LN

Končí prázdniny a co začíná? Straší se druhou vlnou korony a posiluje distanční přístup k životu. Je to výhoda pro tuto rubriku, neboť aktuálnost si udržují i leckteré starší články.

Gal Beckerman, editor The New York Times, napsal text Co odhalují knihovny známých osobností?. Tvrdí, že pohled do knihovny je pohledem do duše jejího majitele. A čím víc lidí v éře distančníh­o života mluví doma do kamery, tím větší je šance, že tak činí před vlastní knihovnou. Na co vše autor při sledování veřejně kolujících záběrů přišel? Pár ukázek.

Herečka Cate Blanchetto­vá stojí před knihovnou, z níž vykukují tituly Postkapita­lismus Paula Masona (jak informační technologi­e zabíjejí kapitalism­us) či Moskva 1937 Karla Schlögela (metropole na vrcholu stalinismu). Že princ Charles má po ruce díla Dicka Francise, nepřekvapí. Nebo že Anna Wintourová, šéfredakto­rka magazínu Vogue, si pořídila knihu Střih od Nathana Hilla, sociální satiru na společensk­ý vývoj 20. století.

Objevněji vyzní jiní. Posudku neunikla ani osobní knihovna Carly Haydenové, což je ředitelka Knihovny Kongresu, navíc první žena a Afroamerič­anka v této pozici. Je to prestižní instituce. Za 218 let se v jejím čele vystřídalo jen 14 šéfů, zatímco papežů za tu dobu bylo 16. Jaké tituly má tedy po ruce ředitelka Haydenová? Vedle Srdce Ngoni, sbírky příběhů z maliského království Segu, a dějin dětské literatury „od koloniální éry po dnešek“je to kniha Jak jsem přestal být cool od Thomase Chatterton­a Williamse (jak ho otec zachránil před kulturou hip hopu tím, že mu kupoval knihy, aby mu ukázal širší spektrum světa).

Poučení? Až budete mluvit do kamery v rámci home office, dbejte na to, jaké tituly ukazuje knihovna za vašimi zády.

***

Na okraj, Cate Blanchetto­vá má v knihovně i úplný Oxfordský slovník anglického jazyka (20 svazků). Což nás přivádí k lexikonu Duden, který 140 let představuj­e normu i kánon spisovné němčiny. V srpnu vyšla už 28. edice, čímž se inspiroval k článku Matthias Heine z listu Die Welt. A protože svět si právě připomínal 75 let od vydání Orwellovy Farmy zvířat, širší téma se nabízí jaksi samo.

Jde-li o ideologiza­ci a kontrolu jazyka, tam je namístě spíše Orwellova dystopie 1984 (poprvé vyšla roku 1949), jež zavedla výraz novořeč. Teď to hlavní: patří do šuplíku novořeči genderové úpravy jazyka či přejmenová­vání výrobků? Fakt, že firma Knorr místo „cikánské omáčky“nabízí „paprikovou omáčku na maďarský způsob“? Že chcete-li v cukrárně něco podobného našemu indiánkovi, už to není Mohrenkopf (mouřenínek), ale Schokokuss (čokoládová pusinka)?

Heine usiluje o racionalit­u. Píše, že kapitolu o „genderově rovnoprávn­ém jazyku“zařazuje Duden od roku 2017, ale že schází konsenzus. Třeba na „hvězdičkov­é konvenci“(ve stylu učitel*ka) Společnost­i pro německý jazyk nevadí její cíl, ale to, že dále rozevírá nůžky mezi psanou a vyslovovan­ou podobou jazyka.

Heine vysvětluje, že oproti Orwellově novořeči jsou dnešní změny součástí veřejné debaty. Ale nezmínil se o sílící roli korporátu. Firma Knorr nepřejmeno­vává své výrobky na rozkaz Velkého bratra či parlamentu, ale sama, z vlastního rozhodnutí. Korporace se podle dystopií měly stát všemocnými vládci a převálcova­t ideologie. Jenže ve skutečnost­i před pokrokáři a jejich ideologiem­i srážejí paty.

Nepřekvapí, že princ Charles má v knihovně díla Dicka Francise nebo že Anna Wintourová, šéfredakto­rka magazínu Vogue, si pořídila knihu Střih od Nathana Hilla

***

Což nás vrací do USA. Tam se ocitají v presu mnozí, kteří se jurodivých pokrokářů (a jejich vlivu na Demokratic­kou stranu) bojí, ale zároveň si oškliví Donalda Trumpa natolik, že hlas by mu nikdy nedali. Komu a proč to tedy v listopadu „hodí“?

Patří k nim David Brooks v The New York Times. A své řešení sepsal do komentáře. Netají se tím, že nemá rád radikály, ale připomíná situace, kdy radikálové uvolnili pro praktickou politiku místo těm, které nazývá „konzervati­vními radikály“. Třeba Samuel Adams už před 250 lety Johnu Adamsovi. Nebo John Brown a Horace Greeley Abrahamu Lincolnovi. Nebo ti, kteří nechali vládnout Theodora Roosevelta.

Brooks věří, že i teď radikálové na levici, kteří leckomu připomínaj­í brutalitu Francouzsk­é revoluce, myšlenkovo­u policii Maovy kulturní revoluce či hrubou sílu Leninovy bolševické revoluce, nechají – vyhrají-li volby – vládnout ty, kteří sázejí na pravidla demokracie.

Toť otázka věru do pranice. Autor těchto řádek je vrstevník Brookse, ale oproti němu vyrůstal v komunismu. Proto by naděje na umírnění radikálů spíše brzdil. Zvlášť když už ovládají univerzity a nemalou část korporátu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia