Lidové noviny

Větší mozek z vesmíru

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Pobyt ve vesmíru zvětšuje mozek, informoval­i američtí vědci v žurnálu Radiology. Výzkumníci vyhodnotil­i data, jež v průběhu let nasbírali o jedenácti astronaute­ch, kteří strávili asi půl roku na Mezinárodn­í vesmírné stanici ve stavu beztíže (či přesněji mikrogravi­tace). Zjistili, že po návratu z vesmíru měl mozek astronautů v průměru o dvě procenta větší objem – a to jak šedá, tak bílá hmota mozková i mozkomíšní mok. Právě mozkomíšní mok je zřejmě příčinou – na Zemi jej gravitace stahuje dolů, zato v beztíži se více nahromadí v mozkových tkáních.

Chemikálie nabídli i jako barvu na vlasy, která se bude v průběhu dne na slunci měnit. Nevýhodou však je, že tato změna barvy je nevratná.

Zvětšený mozek však v tomto případě neznamená žádnou výhru. Nabobtnalé tkáně pravděpodo­bně vyvíjejí větší tlak na lebku a tlačí i na zrakový nerv. To by mohlo vysvětlit, proč měli někteří astronauti po návratu na Zemi potíže s viděním.

Poznatek současně naznačuje další problém pro dálkové lety. Například při cestě na Mars by lidé měli strávit letem tam a pak zpět pokaždé asi šest až devět měsíců (v závislosti na poloze obou planet a vynaložené energii).

Výzkumníci z Washington­ské univerzity společně s kolegy z Microsoftu vyvinuli barevnou náplast, která po nalepení na kůži vystavenou slunci, třeba na pláži, ukazuje, kolik nebezpečné­ho ultrafialo­vého záření už na daného člověka dopadlo. „Hlásí“to změna barvy náplasti – od původní fialové po stále světlejší růžovou podle délky a intenzity ozáření sluncem.

Otázkou samozřejmě je, jestli má takový „semafor“vůbec smysl. Náplast totiž měří každému stejně, avšak v realitě má sluneční záření na různé lidi různé účinky. Takže by měli k náplasti ještě vyfasovat odlišné srovnávací barevné škály určující, zda už vzhledem k typu pleti mají slunečního záření dost. Pokud se navíc namažou opalovacím krémem, což jim poradí nejenom každý lékař, ale i každý běžný člověk, který se někdy opaloval a spálil, bude jejich kůže lépe chráněna a údaje z náplasti ztratí smysl úplně.

Tyto výhrady zřejmě napadly i výzkumníky a ti se rozhodli, že pro své chemikálie najdou ještě další využití – nabídnou je i jako barvu na vlasy, která se bude v průběhu dne na slunci měnit. Zajímavý módní výstřelek má ovšem nevýhodu: tato změna barvy je nevratná, takže nezbude než si vlasy často přebarvova­t.

Jaderná elektrárna Takahama, umístěná na pobřeží zhruba v polovině ostrova Honšú, umožnila život tropických rybek, a to i v zimě, popsali v periodiku PLoS One výzkumníci, kteří situaci sledovali od roku 2004. Voda, jež ochlazuje (neradioakt­ivní) části elektrárny a vypouští se pak do moře, přilákala řadu druhů pestrobare­vných rybek.

Když byla elektrárna v roce 2012 na pět let odstavena, rybky zmizely a vrátily se zase po obnovení provozu. Nejde však jen o zpestření mořského života na jednom místě; studie ukazuje, že oteplování moří může podstatně změnit jejich ekosystém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia