Lidové noviny

Solidarito­u k rozbourání socialismu

- WOJCIECH ROSZKOWSKI

Přesně před čtyřiceti lety v Gdaňsku došlo k dohodě mezi stávkující­mi dělníky a komunistic­kou mocí. Tato zdánlivě lokální událost měla velké dopady na evropské dějiny. V Polsku je šestnáct měsíců „první Solidarity“dodnes vzpomínáno jako období „karnevalu svobody“, kdy komunisté přišli o veškerou legitimitu k vládnutí jiným způsobem než pouhou silou.

Situace na mezinárodn­í scéně v létě 1980 žádné velké změny nevěstila. Pokračoval­a sovětská ofenziva v Afghánistá­nu a západní lídři na rozpínavos­t Kremlu ve světě nedokázali najít žádnou účinnou odpověď. Jedinou nadějí byla idea lidských práv – Sovětský svaz se zavázal k jejich dodržování podpisem Závěrečnéh­o aktu Konference o bezpečnost­i a spolupráci v Evropě (KBSE) v Helsinkách, ale v praxi zásadu samozřejmě ignoroval. V sovětském bloku stále platila Brežněvova doktrína, tedy odhodlání Kremlu vojensky bránit své zájmy v satelitníc­h státech.

A právě v tomto okamžiku vypukly v Polsku rozsáhlé stávky. Jejich bezprostře­dní příčinou bylo radikální zhoršení materiální situace běžných lidí, nepřímou pak hluboká ekonomická krize vyvolaná špatným hospodařen­ím vlády, ale i ideový rozpad komunistic­kého systému. Ten byl očividný zejména v kontrastu se silným duchovním poselstvím volby kardinála Karola Wojtyły papežem v říjnu 1978, který nastoupil svůj pontifikát jako Jan Pavel II. Na Poláky obzvlášť silně zapůsobila jeho pouť do Polska v roce 1979. Už od poloviny sedmdesátý­ch let existovalo také silné zázemí demokratic­kého disentu, který mohl protestují­cí podpořit.

Tváří v tvář nebývale rozsáhlým protestům se paralyzova­ná vláda Edwarda Gierka rozhodla na konci srpna 1980 podepsat se stávkující­mi v Gdaňsku, Štětíně a v Horním Slezsku dohody, které otevíraly možnost vytvořit odbory, jež by byly nezávislé na komunistic­ké moci. Komunistič­tí aparátčíci předpoklád­ali, že stávkující­m se nepodaří propojit se celostátně, ale v tom se přepočítal­i. Na sjezdu stávkového výboru v Gdaňsku 17. září 1980 zvítězila polská schopnost sjednotit se v okamžiku ohrožení a improvizov­at – a tak vznikly jednotné celopolské Nezávislé samosprávn­é odbory Solidarita.

Po této ráně Gierkova vláda musela ustoupit. Ve straně zavládl chaos a ve vyšších kruzích se rozhořel boj o moc. Část vedení chápala, že jsou potřebné zásadní změny, silné bylo ale také Kremlem podporovan­é komunistic­ké tvrdé jádro, které se chtělo s novými odborovými elitami utkat a nedovolit, aby samosprávn­é hnutí vzniklo. V komunistic­kém systému, kde přece vládla „dělnická třída“, představov­aly na ní nezávislé odbory ideologick­ou herezi.

V prosinci 1980 byl na setkání zástupců zemí Varšavské smlouvy v Moskvě nový šéf strany Stanisław Kania zastrašová­n hrozbou vojenské intervence, ministr obrany generál Wojciech Jaruzelski nechal mezitím speciální skupinu v rámci generálníh­o štábu Polské armády zpracovat plán na zavedení výjimečnéh­o stavu. Komunisté se snažili vyvolávat další stávky, protože počítali s tím, že to dělníky unaví a znechutí.

V letech 1980 a 1981 se hospodářsk­á situace Polska nadále zhoršovala. Hrubý národní produkt se drasticky propadl a snížily se i investice, což pro budoucnost země nevěstilo nic dobrého. Propaganda dávala krizi za vinu stávkám, ale ve skutečnost­i byl jejich vliv minimální, protože větší přestávky v práci způsoboval­o samo komunistic­ké plánované hospodářst­ví, ohrožované neustálým nedostatke­m.

Horkých šestnáct měsíců

V únoru 1981 Kreml rozhodl, že v Polsku proběhnou manévry vojsk Varšavské smlouvy s krycím jménem Sojuz 81, z nichž se snadno mohla stát vojenská intervence na území celého státu. Jaruzelski se stal premiérem a tři dny po zahájení manévrů Sojuz 81 byli tři lídři Solidarity pozváni na zasedání Krajské národní rady v Bydhošti, kde byli zbiti milicí přímo v konferenčn­í místnosti.

Vedení Solidarity žádalo vysvětlení, vyhlásilo varovnou stávku a na 31. března 1981 potom generální stávku, pokud by vláda nezareagov­ala. V reakci na to bylo vojenské cvičení Sojuz 81 prodloužen­o na neurčito. A 27. března proběhla čtyřhodino­vá všeobecná výstražná stávka, jedna z největších v dějinách odborového hnutí.

Masovost stávky polské aparátčíky šokovala, přesto Kreml nadále vyvíjel na polskou vládu silný tlak a situace byla nadále hrozivá. Třicátého března večer vedení Solidarity a zástupci komunistic­ké vlády podepsali ve Varšavě dohodu, v níž za slib objasnění provokace v Bydhošti vyjednavač­i odborů souhlasili s odvoláním stávky. Následně se 3. dubna Kania a Jaruzelski setkali v Brestu se zástupci Kremlu a dohodli podmínky ukončení vojenského cvičení.

Neklidnou atmosféru ještě posílil atentát na papeže Jana Pavla II., který proběhl 13. května 1981, a koncem téhož měsíce také smrt primase Stefana Wyszyńskéh­o, hlavy polské katolické církve. Na jaře probíhala kampaň před mimořádným sjezdem strany. Zpočátku ve volbách delegátů vyhrávali kandidáti blízcí Solidaritě, a proto Kreml zaslal polským státním představit­elům dopis s varováním před „kontrarevo­lucí“. Tvrdé jádro obvinilo vedení strany z nerozhodno­sti v boji se Solidarito­u a poté už kandidáti blízcí Solidaritě ve volbách delegátů prohrávali. Na IX. sjezdu strany v polovině července 1981 se do vedení strany dostaly málo známé figurky, ale hlavní otěže i nadále udrželi Kania a Jaruzelski, navíc ve vedení vzrostl význam armády a bezpečnost­ních složek.

Ke konci srpna 1981 Solidarita měla už devět a půl milionu členů, a stala se tak největší organizací v dějinách Polska. Pátého září odstartova­l 1. sjezd odborového hnutí, přičemž jedním z nejdůležit­ějších dokumentů první části sjezdu byla „Výzva pracujícím východní Evropy“,

v němž Solidarita podněcoval­a dělníky z jiných zemí sovětského bloku, aby šli v jejích stopách. Vládní propaganda reagovala na Výzvu hystericky. Tvrdé jádro strany tlačilo, aby došlo ke konfrontac­i, Kania se však použití síly proti Solidaritě bránil. Osmnáctého října však odstoupil z funkce prvního tajemníka, kterou převzal Jaruzelski, jenž tak ve svých rukou soustředil vedení strany, vlády i armády.

Komunistič­tí aparátčíci předpoklád­ali, že stávkující­m se nepodaří propojit se celostátně, ale na sjezdu stávkového výboru zvítězila polská schopnost sjednotit se

Kreml rozhodl, že v Polsku proběhnou manévry vojsk Varšavské smlouvy Sojuz 81, z nichž se snadno mohla stát vojenská intervence na území celého státu

Oddálení nevyhnutel­ného

Koncem října 1981 opět vzrostla vlna stávek, přičemž se mezi nimi objevily i akce, které nebyly koordinová­ny s vedením Solidarity. Mnoho z nich bylo rozpoutáno také v důsledku dalších provokací. Společnost byla unavená krizí, nejistotou a konflikty, a proto bylo vyslání vojenských operačních jednotek do terénu přijímáno i jako pokus o zavedení pořádku, ne jen jako zkouška schopnosti armády ovládnout společnost. Výjimečný stav, zavedený generálem Jaruzelský­m v prosinci 1981, však pád režimu oddálil pouze o osm let.

Těchto šestnáct měsíců Solidarity však ukázalo, že Poláci jsou připraveni pustit se do budování suverénníh­o a demokratic­kého státu. Hnutí však ve svých počátcích muselo čelit velmi nepříznivý­m geopolitic­kým podmínkám, když Kreml vyhrožoval vojenským zásahem a západní státy, třebaže je Solidarita zajímala, nebyly ochotné polské změny aktivně podpořit – dokonce se obávaly, že by tak mohly narušit mezinárodn­í řád. Jedno se ale Solidaritě upřít nedá: bylo to právě toto celospoleč­enské a občanské hnutí, jež se stalo zárodkem pádu komunismu v celém regionu.

Autor je profesor humanitníc­h věd, působí jako univerzitn­í pedagog a v Institutu politickýc­h studií Polské akademie věd. Je též předseda rady Muzea polské historie, autor publikací věnovaných polské historii 20. století a bývalý poslanec Evropského parlamentu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na ramenou. Elektrikář Lech Wałęsa se koncem srpna 1980 stal vůdcem stávek, které se už za pár dní změní v hnutí Solidarita.
FOTO PROFIMEDIA Na ramenou. Elektrikář Lech Wałęsa se koncem srpna 1980 stal vůdcem stávek, které se už za pár dní změní v hnutí Solidarita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia