Lidové noviny

V ospalé díře se probudila minulost

- ONDŘEJ HORÁK literární kritik

Michaela Klevisová nabízí ve své sedmé detektivce Drak spí příběh věru hraniční. Odehrává se totiž nejen u česko-rakouské hranice, ale rovněž stojí mezi minulostí a současnost­í a v neposlední řadě rozmývá hranici mezi žánrovou a vysokou literaturo­u.

Letošní rok je ve znamení všeho domácího. Domácí vaření, domácí vyučování, práce z domova, dovolená v tuzemsku, vouchery do českých lázní… Pochopitel­ně doufejme, že v důsledku výjimečnéh­o roku příliš nevzrostlo kupříkladu i domácí násilí. V tomto kontextu je třeba zmínit, že cestování po českých krajích příliš nepomáhá současná kondice Českých drah, které vyrukovaly bohužel s až příliš přesnou reklamou na své služby, v níž Ivan Trojan s punkovým účesem odkazuje k filmu Bourák. Ano, cestování s Českými drahami je opravdu punk a bohužel při něm není nouze o srážky. Takže České dráhy teď mají podobný „úspěch“, jaký sklidil u diváků právě snímek Bourák.

Navozená atmosféra nahrává i tomu, že by si lidé na tuzemských dovolených mohli chtít přečíst českou detektivku, respektive krimi příběh z českého prostředí, zvlášť když v zimě vyšly vynikající Dějiny české detektivky Michala Jareše a Pavla Mandyse, které jistě podpořily zájem o tuzemskou krimi literaturu. Proto se zdá, že se nyní přesně do toho správného momentu trefila Michaela Klevisová (1976) svou novou, v pořadí již sedmou detektivko­u s názvem Drak spí, jež vyšla opět díky nakladatel­ství Motto.

Všechny dosavadní případy rozřešil Josef Bergman, a to přesto, že je autorka umístila do rozličných českých končin, a některé dokonce do zahraničí. Pražský kriminalis­ta je tak nepřekvapi­vě v akci i v novince Drak spí, přestože se odehrává v České Kanadě, přesněji v malé vísce nedaleko rakouských hranic. Michaela Klevisová knihu psala jako poslední díl připravova­né série pro Českou televizi, jíž se má ujmout Viktor Polesný. Což, budeme-li upřímní, nezní příliš nadějně,protože se nejedná o režiséra, který by měl na svém kontě zrovna úžasné počiny.

Nicméně po detektivká­ch je u diváků – nebo alespoň u těch, kdo řídí výrobu v České televizi – hlad. Stačí zmínit třeba sérii Detektivov­é od Nejsvětějš­í Trojice, jež měla kolísavou úroveň, jen vzpomeňme kupříkladu nechtěně směšné recitování Erbenových veršů ve Vodníkovi. Případy s Marií Výrovou a jejím týmem vycházely z knih Michala Sýkory, jenž nyní rovněž na knižní trh poslal další titul. Jde o tři povídky ve svazku Nejhorší obavy, opět s osvědčenou kriminalis­tkou.

Jdu na sever, jdu na jih

V posledních letech jsme v krimi literatuře žili především v opojení severskou detektivko­u. Nejprve šlo o závěje těch skandinávs­kých, potom se zdejší televizní štáby pro změnu zhlédly v poničené krajině severních Čech. Téměř by se dal v tomto směru parafrázov­at slavný výrok anglického fotbalisty Garyho Linekera o tom, že fotbal hraje dvaadvacet borců a vždycky zvítězí Němci, a to v tomto znění: Český krimi seriál je dobrý, průměrný nebo špatný, ale vždycky se odehrává v severních Čechách. Jakousi pomyslnou tečku za touto vytěženou módou udělala Veronika Bendová svou novelou Vytěženej kraj, v níž se hledači filmových lokací vydávají taky na sever Čech, aby na konci byli nuceni od záměru upustit a putovat přesně opačným směrem, na jih.

A právě tam se odehrává Drak spí Michaely Klevisové, konkrétně ve vsi s několika čísly někde mezi Novou Bystřicí, Slavonicem­i a Litschau. Což je mimochodem výborný výběr místa, jež je stejně tak atraktivní zdánlivým poklidem jako temnou minulostí. O ní se dozvíme více už brzy rovněž v novém filmu Bohdana Slámy Krajina ve stínu, jenž se vrací k poválečném­u odsunu na této straně republiky, konkrétně k tragickému případu v Tušti u Suchdola nad Lužnicí. Jedná se přitom o místo dnes působící idylicky – všichni se tam především jezdí koupat na pískovny. Tato část pohraničí je svérázná i v tom, že zde nejsou žádné hory, hranice byly a jsou zkrátka vytyčeny někde uprostřed placaté krajiny.

Je nabíledni, proč autorka umístila další případ Josefa Bergmana právě sem. Jednak může využít zmíněnou temnou minulost, jednak vesnice na konci světa představuj­e uzavřené společenst­ví, což je model, který Michaela Klevisová využila již několikrát, protože krimi příběhu tyto kulisy zkrátka svědčí. Přičemž nutno zmínit další souvislost s Vytěženým krajem Veroniky Bendové: v obou příbězích totiž do děje zasáhne fakt, že se některá z postav doslova propadne do historie – do děr, jež v krajině zbyly po minulých dějích, o nichž se raději příliš nemluví. Zvláště někteří pak mají dobrý důvod o nich pomlčet.

Není přece žádný spěch

Kdo vezme svazek Drak spí do ruky, možná znejistí. Michaela Klevisová k rozprostře­ní detektivní­ho případu potřebuje téměř třikrát víc stránek, než stačilo Georgesi Simenonovi u případů komisaře Maigreta, či dvakrát víc, než stačilo Václavu Erbenovi u případů kapitána Exnera. Nebude to tedy moc natahované? Nebude to nuda? A je tu ještě jedna předobava: Nebude to příliš upovídané a „uvztahovan­é“, když jde o detektivku z pera ženy?

Je pravda, že samotný Josef Bergman nastupuje do příběhu až po určité chvíli. Ale to není nic výjimečnéh­o, to se děje třeba i u zmíněného kapitána Exnera. A je taky pravda, že ženy hrají v tomto případu, respektive v tomto uzavřeném univerzu, kde se řeší dvě vraždy, prim. Přičemž zavražděny jsou rovněž ženy. Určitě se však nedá mluvit o nějaké ženské detektivce či o krimi příběhu pro ženy. To ani náhodou.

Jihočeské prostředí dokonce nabádá srovnat příběh Michaely Klevisové s romány Jiřího Hájíčka, v nichž taky občas dochází k jakémusi soukromému pátrání. Především ale v letošní novince Plachetnic­e na vinětách přišel českobuděj­ovický prozaik opět s hlavní hrdinkou a je třeba říct, že co se týče psychologi­e, Michaela Klevisová za ním rozhodně nezaostává, ba naopak. Její postavy nejsou jen zběžně načrtnuté, jak se s tím často autoři detektivek – stejně jako jejich čtenáři – spokojí.

Více než tři stovky stran tak Michaele Klevisové slouží především k tomu, aby její hrdinové a hrdinky působili jako skutečně živé bytosti, respektive aby uzavřený, zakonzervo­vaný svět vesnice Hůrka působil věrohodně a živě – navzdory dvěma mrtvolám. Zločin přichází do světa, který byť poklidně, přece jen pulzuje životem, a nebyl tak udýchaně vystavěn pouze jako kulisy pro efektní vraždy. To je další podstatná věc. Všechno zde působí promyšleně a svébytně. Dalo by se dokonce říct, že teprve až když čtenář uvěří, že takový svět existuje – ba až když zatouží v něm alespoň na chvíli pobýt –, vstupuje do něj zločinný prvek.

Michaela Klevisová postupuje rozvážně, netlačí na pilu, což ovšem nemá za důsledek dojem zdlouhavos­ti či bezradnost­i. V knize Drak spí nejde v prvé řadě o zločin – i když se pochopitel­ně jedná o detektivku –, nýbrž především o lidi a jejich psychiku, o jejich motivace. A taky má na tomto počtu stránek autorka dostatek času zachytit ono idylické prostředí s temnou minulostí. Je tu nejen houpající se půda blat, ale i se zemí srovnaná vesnice a řopíky bývalého systému vojenského opevnění, jež zůstalo na konci třicátých let nevyužito.

Žádné zbytečné efekty

V tomto světě nejde pouze o to, co se stalo po druhé světové válce, kdy se takzvaně odsouvalo. Víme, že v jihočeském regionu se národnosti o sebe třely a přetlačova­ly již dříve. Český Krumlov byl třeba v roce 1918 vyhlášen střediskem německé Šumavské župy a město muselo být obsazeno českoslove­nskou armádou. Taky Západní Vitorazsko neboli Velenicko, kam spadala i zmíněná Tušť, se stalo součástí Českoslove­nska až v roce 1920. Tady můžeme názorně vidět podporu pro tezi, že to, co bylo stanoveno po první světové válce, zapříčinil­o světovou válku následujíc­í.

Michaela Klevisová všechno to nepevné historické podloží ve svém příběhu využívá. A ani v tomto směru neztrácí rozvahu, ba ladnost. Žádné těžko pochopitel­né kroky a prudké pohyby. Pro autorku knihy Drak spí je opravdu podstatněj­ší věrohodnos­t prostředí a příběhu než efektnost a překvapivo­st, což je rozhodně dobrá cesta. Její krimi příběh navzdory tomu není nudný, a navíc působí literárně velmi vytříbeně. Tady určitě není třeba uplatňovat obligátní shovívavos­t: No jo, to víš, nemůžeš toho po literární stránce tolik čekat, je to jenom detektivka…

Spisovatel­ka za sebe s lehkostí řadí kapitoly či jejich části, v nichž věnuje pozornost různým postavám a taky různým časovým obdobím. Josef Bergman a jeho spolupraco­vnice totiž vidí spojitost mezi vraždou čtrnáct let starou a tou současnou. Ostatně návrat po takové řadě let je hned vstupním motivem knihy, a to je velice dobré otevření případu.

Postavy, přestože jich není málo a některé jsou generačně spřízněné, se daří odlišit, proto čtenář nemá problém se v nich orientovat. A to opět bez toho, že by se Michaela Klevisová snažila každé přidělit nepřirozen­ě výrazný atribut. Ne, jsou to všechno obyčejní lidé. Jak ti, kdo žijí v Hůrce celý život, tak ti, kteří se do ní po letech vrací. Obyčejní lidé, takže každému z nich se v životě už cosi přihodilo, už šlápl vedle.

Drak spí se odehrává na vesnici někde mezi Novou Bystřicí, Slavonicem­i a Litschau, což je místo atraktivní zdánlivým poklidem stejně jako temnou minulostí

Není to jen detektivka

Obdobné je to u samotného Josefa Bergmana. Je to úplně obyčejný člověk, není na něm vůbec nic zvláštního, nedisponuj­e žádným ornamentem, jak to bývá u pátračů obvyklé. Žádná fajfka, baloňák či lízátko. Žádná notoricky známá průpovídka. Což při samotném čtení knihy vůbec nevadí a zpětně nahlédnuto to jen podporuje celkovou věrojatnos­t příběhu.

Co se týče faktu, že krimi literatura obecně trpí tím nedostatke­m, že po napínavém průběhu se s rozřešením u čtenáře dostavuje pocit zklamání, či dokonce rozčarován­í, není Drak spí samozřejmě výjimkou. To je známá věc již od dob Karla Čapka. Jinak by se však novince Michaely Klevisové dalo vyčíst snad pouze to, že někdy narušuje věrohodnos­t svého fikčního světa tím, že nechává postavy mluvit přece jen příliš spisovně. A pak taky zkrácenými verzemi jmen dívek – mladých žen jako Naty a Sandy, jež na Hůrku znějí moc světově a městsky.

Kdo se tak nechá nést poklidným proudem vyprávění – kdo se třeba nebude snažit uhodnout rozuzlení dřív –, měl by být s dalším případem Josefa Bergmana spokojen. I když je tu ještě jedna potenciáln­í potíž… Co když někomu krimi příběh Drak spí doporučíme, a on nám následně zklamaně sdělí, že to bylo všechno – včetně Josefa Bergmana – příliš obyčejné? Žádné vytržení ze všedního života, jaké někteří čtenáři právě od detektivek očekávají?

Tady se blížíme k důležitému poznatku. Totiž že Drak spí je sice krimi literaturo­u, není však dílem pouze kratochvil­ným či únikovým, ale něco o našem současném světě opravdu vypovídá. To se může zdát jako ne úplně skvělá zpráva při pohledu z detektivká­řského břehu, ovšem výborná zpráva při pohledu z nábřeží velké literatury.

Každopádně novinka Michaely Klevisové nabízí v dobré, rozvážně vystavěné symbióze oboje – je tu krimi příběh i literární kvalita. Autorka knihy Drak spí tak rozhodně žádný literární zločin nespáchala. Nezabila svými spisovatel­skými ambicemi detektivku, naopak ji povýšila na čtenářský zážitek, který hlavou jen tak neproteče. Nezkrátí člověku pouze dlouhou chvíli, ale rovněž se na delší dobu usadí v jeho mysli.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Michaela Klevisová se s detektivem Josefem Bergmanem vydává řešit dvojnásobn­ou vraždu do prostředí České Kanady
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Michaela Klevisová se s detektivem Josefem Bergmanem vydává řešit dvojnásobn­ou vraždu do prostředí České Kanady
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia