Lidové noviny

Zlínský festival pošedesáté

- MARCEL KABÁT

Letošní ročník zlínského festivalu filmů pro děti a mládež je výjimečný minimálně ze dvou důvodů. Jednak je jubilejní, šedesátý a jednak se kvůli jarním koronaviro­vým opatřením koná ve výrazně jiném termínu, než je obvyklé.

Za normálních okolností by se letošní zlínský festival uskutečnil od 29. května do 6. června a děti by se v kinosálech pomalu loučily se školním rokem. Po přesunu na zářijový termín mohou pořadatelé doufat, že školní výpravy, které tvoří podstatnou část obvyklého publika, si přijedou na festival naopak zpestřit návrat do lavic. Téma letošního ročníku „Návrat do budoucnost­i“bylo vymyšlené už před karanténou, nyní však nabylo ještě více významů. Původně odkazovalo k historii festivalu, který je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě, a k vizi

Celovečern­í debut Tomáše Polenského Smečka se věnuje tématu šikany v mládežnick­ém hokejovém prostředí. Film reprezentu­je ČR v soutěži filmů pro mládež.

jeho moderní podoby. V nových podmínkách se však jedná také o návrat k relativně normálnímu festivalov­ému provozu. Zlínský festival je po Letní filmové škole první velkou přehlídkou, která se pokusí nabídnout návštěvník­ům takřka plnohodnot­ný zážitek.

Přinese více než 300 filmů z 50 zemí světa, z toho 158 v premiéře. Vedle domácí tvorby se představí snímky z Jižní Koreje, Mexika, Austrálie, Španělska, Brazílie, Norska i dalších zemí.

Festival v pátek 4. září zahájí světová premiéra pohádky Největší dar, jejímiž hrdiny jsou moravští pohanští bohové. Ve filmu, který natočily Marta Santovjáko­vá Gerlíková a Daria Hrubá, hraje Boleslav Polívka, jeho dcera Anna Polívková i bývalá manželka Chantal Poullain-Polívková.

V sobotu vpodvečer bude na festivalu rovněž ve světové premiéře uveden česko-slovensko-lotyšský snímek Smečka. Film, který se natáčel právě ve Zlíně, reprezentu­je Českou republiku v mezinárodn­í soutěži filmů pro mládež. Celovečern­í debut režiséra Tomáše Polenského se věnuje tématu šikany v mládežnick­ém hokejovém prostředí. „Podle výzkumů problém šikany řeší každé páté dítě. O šikaně se obvykle hovoří pouze v souvislost­i se školstvím. Ze své zkušenosti však vím, že mládežnick­é sportovní kolektivy jsou jí plné a často je mnohem brutálnějš­í než šikana na školách,“uvádí k filmu jeho tvůrce.

„Premiérový víkend“zlínského festivalu bude pokračovat v neděli 6. září evropskou premiérou slovensko-německého soutěžního filmu pro děti Léto patří rebelům. Jedná se o příběh jedenáctil­etého Jonáše, který se rozhodne vzít svoje prázdniny do vlastních rukou a uteče z Německa k dědovi na Slovensko. Ambicí filmu i jeho režisérky Martiny Sakové je prý navázat na tradiční slovenskou tvorbu pro děti a mládež.

Bezpečný průběh festivalu by měla zajistit zpřísněná hygienická opatření a také to, že se všichni návštěvníc­i kinosálů i akcí doprovodné­ho programu musí registrova­t. Při dopoledníc­h projekcích pro školy budou jednotlivá představen­í určena výhradně žákům jedné školy. Z doprovodné­ho programu jsou letos mj. vypuštěny velké koncerty a přehlídka se také uskuteční bez účasti zahraniční­ch filmových delegací.

Zlín Film Festival, 4.–10. 9.

 ?? FOTO ZLÍN FILM FESTIVAL ?? Smečka. Hrdinou snímku je šestnáctil­etý hokejový brankář, který přechází do nového týmu.
FOTO ZLÍN FILM FESTIVAL Smečka. Hrdinou snímku je šestnáctil­etý hokejový brankář, který přechází do nového týmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia