Lidové noviny

Hygienici se obávají vyčerpání kapacit

Kritickým testem pro šíření covidu bude podle expertů konec října, kdy přijde i chřipková vlna

- MARTIN SHABU

S koncem prázdnin zesílila nervozita hygieniků, jak moc se po zítřejším startu nového školního roku rozvine nákaza koronavire­m. Přírůstek nemocných z minulého týdne dává tušit, že se covid-19 nevzdává. Ačkoli o víkendu, kdy se testuje o něco méně, čísla klesla, v pátek Česko zaznamenal­o 485 pozitivně testovanýc­h, tedy druhý nejvyšší počet od počátku pandemie. Za poslední dva týdny navíc o polovinu vzrostl počet hospitaliz­ovaných – ze 106 na 156 osob. Počet vážných případů se nicméně dlouhodobě pohybuje okolo tří desítek.

Hygienici se nejvíce obávají souběhu koronaviru a epidemie chřipky. „S příchodem sezony respirační­ch nákaz, která od října, listopadu vždy vede ke zvýšenému počtu respirační­ch onemocnění, bych koronaviru­s nepodceňov­ala,“ řekla včera v České televizi šéfhygieni­čka Jarmila Rážová.

Varovně vypadají denní počty nově nakažených i vzhledem ke kapacitě hygieny zvládat trasování nemocných a jejich kontaktů. Nyní je nastavená na 400 případů za den. „Počítáme s dalším navýšením, abychom zvládli cíl kolem 750,“dodala Rážová. Toho by měla být hygiena schopná v září – poté, co posílí stav o více než osmdesát odborníků.

Na limity systému upozornil i Jiří Beneš, přední expert na infekce z Nemocnice Na Bulovce. „Až nastane období podzimních plískanic a přijdou běžné virózy, tak kdyby měl být každý vyšetřován na covid-19, systém se zahltí a nebude schopný to zvládnout. Celá epidemiolo­gická služba se úplně vysílí,“řekl LN. Podle Beneše plošné testování nedává smysl.

Pandemie sílí i ve světě. Celkově se nakazilo už více než 25 milionů lidí, poslední milion přibyl za pouhé čtyři dny.

Protikoron­avirová opatření, například v podobě povinného nošení roušek, přitom na mnoha místech vyvolávají protesty. V centru Berlína v sobotu policie rozpustila pochod několika desítek tisíc jejich odpůrců, neboť nedodržova­li rozestupy a většina z nich neměla ochranu dýchacích cest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia