Lidové noviny

Když se (ne)stíhá trasovat

Odborníci oslovení LN varují před možným přetížením systému kvůli onemocnění covid-19

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Trasování a následné testování bezpříznak­ových jedinců na nemoc covid-19 má své úskalí v podobě rizika přehlcení systému testovacíc­h kapacit. Upozornil na to Jiří Beneš, přední český infekcioni­sta z pražské Nemocnice Na Bulovce. „Až nastane období podzimních plískanic a dorazí běžné virózy, tak kdyby měl být každý vyšetřován na covid-19, systém se zahltí a nebude schopný to zvládnout. Celá epidemiolo­gická služba se úplně vysílí,“řekl LN Beneš. Soudí, že místo testování osob, které sice nemají příznaky covidu, ale byly hygieniky vytrasován­y coby kontakty člověka s prokázanou nákazou, by stačilo, aby se z hlediska koronaviru hlídali všichni pacienti, kteří přicházejí s příznaky respirační infekce k hospitaliz­aci do nemocnic.

„Dle mého není nutné zjišťovat průchod viru normální populací, která neonemocní či případně onemocní na úrovni banální rýmy,“dodal Beneš s tím, že onu „rýmu“je lepší doma vyležet a tím i zamezit jejímu dalšímu šíření.

Značný nápor na systém testování na podzim očekává i Libor Grubhoffer, ředitel Biologické­ho centra Akademie věd ČR. „Může se stát, že se systém zahltí a hygienická služba na to bude muset velmi rychle reagovat. Těžko nyní ale předjímat, jak rychlý bude nástup akutních respirační­ch onemocnění,“uvedl pro LN.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová tvrdí, že hygienici stíhají trasovat do počtu 400 nových případů koronaviro­vé nákazy za den. Po předpoklád­aném posílení hygienický­ch stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, jež má začít fungovat od 1. září, by se mělo pak zvládat trasování u 750 nových nakažených denně. Kupříkladu v sobotu přibylo v Česku 319 lidí s potvrzeným koronavire­m, vůbec nejvyšší denní počet případů byl 21. srpna, a to 503. V pátek 28. srpna se dostal na 485. Někteří nakažení si stěžují na to, že se jim hygienici ani po několika dnech neozvali a své kontakty museli obvolávat sami.

„Nyní se dokončuje národní strategie testování. Vzniká síť laboratoří. Za den by měly provést minimálně 15 tisíc testů,“řekla včera Rážová v České televizi. Podle ní by však měl být počet i vyšší.

Hlavní epidemiolo­g pražského Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) Petr Smejkal soudí, že v nadcházejí­cí chřipkové epidemii nebude důležité ani tak trasování, jako testování. Měl by se při něm dát odlišit druh nákazy i to, jak moc je pacient infekční.

„Prioritně jsou testováni jedinci, kteří vykazují příznaky respirační­ho onemocnění a byli v rizikovém kontaktu s nakaženou osobou. Indikace k testu u osob bez klinických příznaků má opodstatně­ní v určitých situacích a závisí na rozhodnutí epidemiolo­ga,“řekla

LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. V takovém případě se podle ní testují zejména tzv. rodinné kontakty, a to co nejdříve, u ostatních kontaktů obecně nejdříve pátý den od chvíle, kdy došlo k prokázaném­u kontaktu s nakaženou osobou – to kvůli zvýšení pravděpodo­bnosti záchytu případné přítomnost­i viru v organismu.

„K testování bezpříznak­ových pacientů dochází také před zahájením poskytován­í zdravotní péče v situacích, kdy pacient přichází z prostředí, respektive oblasti s vysokým či narůstajíc­ím počtem osob s nákazou covid-19, či když pacientův zdravotní stav vykazuje klinicky závažné rizikové faktory,“doplnila mluvčí Štěpanyová.

Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocnění­m covid-19 dle hlášení krajských hygienický­ch stanic a laboratoří

Testování bezpříznak­ových osob, zejména těch vytrasovan­ých, není dle infekcioni­sty Beneše směrodatné. „Negativní výsledek neopravňuj­e k žádnému závěru. Je možné, že u vyšetřovan­é osoby vůbec nedošlo k nákaze, ani však nelze vyloučit možnost, že teprve běží inkubační doba a nemoc propukne v nejbližšíc­h dnech. Testování bezpříznak­ových osob proto nemůže být využíváno k potvrzení bezinfekčn­osti na dobu delší než cca 24 hodin,“uvedl.

Zaměřeno na splašky

Jak eliminovat riziko přetížení kapacit? Podle Beneše se nabízí analýza odpadních vod. „Pro základní orientaci a posouzení stavu v lokalitě je mnohem jednodušší a levnější zjišťovat koncentrac­i viru v prostředí, například v odpadních vodách,“uvedl pro LN.

Analýza odpadních vod není nic nového, standardně se využívá třeba při monitoring­u výskytu drog a dalších virů v populaci. Ze splašků experti dokáží určit, kolik je v lokalitě nakažených. „A svedou to rychleji, než nemoc odhalí test u bezpříznak­ových osob,“řekla LN Kateřina Sovová, vedoucí ústavu hydrologie Výzkumného ústavu vodohospod­ářského Brno.

Pilotní průzkum vztahu covidu a splašků provedený v čistírnách odpadních vod již skončil, nyní se vyhodnocuj­e. Snahu vytvořit systém monitorují­cí splašky však komplikuje fakt, že na čistírny je v Česku napojeno zhruba osmdesát procent obyvatel. Pětina populace by tak nemohla být sledována.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia