Lidové noviny

Obavy z vyčerpání kapacit

Od 1. září budou roušky povinné:

-

Už zítra usedne do školních lavic na dva miliony žáků a studentů. Jak přesně bude výuka během podzimu vypadat, nedokáže vlastně nikdo předpovědě­t. Záleží na ředitelích, jak se s náporem žáků a protiepide­mických opatření vyrovnají. Mají se řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy. Některé školy však už v předstihu oznámily, že 1. září kvůli karanténě neotevřou. Podle ministra Roberta Plagy (ANO) by jich mělo být do desítky.

Ožehavá je situace třeba v Praze, kterou hygienici v minulém týdnu zařadili na republikov­ém semaforu do oranžové barvy. Tedy do stupně, pro nějž platí, že už by se měly nosit roušky. Plošnou povinnost pro žáky a učitele pražských škol nosit ochranu dýchacích cest však hygienici nenařídili. Podle Plagy je hlavní město „v přechodové fázi mezi zelenou a oranžovou“. V TV Prima připustil, že komunikaci ohledně povinnosti nosit roušky provázel zmatek.

„Nemůžeme čekat“

Šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, který je zároveň ředitelem základní školy v pražských Klánovicíc­h, neskrýval rozčarován­í. „Nemůžeme čekat na rozhodnutí, které padne za pět minut osm 1. září. Potřebujem­e,

ve veřejné dopravě, jako je MHD, v meziměstsk­é dopravě (autobusy a vlaky) a také při přepravě v taxislužbě

na úřadech v místnostec­h, jež slouží pro kontakt s veřejností, v době, kdy pro tento účel slouží ve volebních místnostec­h v zařízeních zdravotníc­h a sociálních služeb, jako jsou nemocnice, poliklinik­y, ambulance, domovy pro seniory, stacionáře, lékárny a další

během hromadných akcí v uzavřených prostorách s více než stovkou účastníků

aby krajská hygienická stanice jasně řekla: Roušky musejí být, roušky nemusejí být. Čím dřív se pražská hygiena vyjádří, tím dřív budeme mít jasno,“uvedl včera Černý. Ve své škole proto rozhodl o povinném nasazení ústenek se startem nového školního roku. Ve sdělení pro rodiče na školním webu k tomu uvedl: „Je lepší být připraven a pak si roušku případně nenasadit než naopak. Pokud se krajská hygienická stanice nebo ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y vyjádří, budu vás zde obratem informovat.“ Pro děti, jež v první školní den dorazí do lavic bez roušky, má prý připravené „erární“.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová včera uvedla, že o nošení roušek ve školách v Praze mohou rozhodnout jejich ředitelé a ředitelky. „Hygienici to nyní nenařizují,“řekla.

Rostl počet hospitaliz­ovaných Nárůst počtu potvrzenýc­h případů nemoci covid-19 sice v sobotu zpomalil z pátečních skoro pěti stovek na 319, podíl případů na množství provedenýc­h testů však byl vůbec nejvyšší za měsíc. Stoupl z pátečních 4,71 procenta na 5,81 procenta. Vyplývá to z údajů ministerst­va zdravotnic­tví dostupných v době uzávěrky LN.

V uplynulém týdnu také přibývalo lidí, kteří skončili kvůli covidu-19 v nemocnici. Ve srovnání s předchozí sobotou stoupl na konci prvního víkendovéh­o dne celkový počet hospitaliz­ovaných i počet lidí ve vážném stavu o více než čtvrtinu. V nemocnici bylo ke včerejšímu večeru 153 lidí a z nich 33 v těžkém stavu.

Nejvýrazně­jší nárůsty počtu infikovaný­ch zaznamenáv­aly v předchozíc­h dnech Praha a okres Příbram, podle aktuálních dat je však překonalo Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel více než 49 nových případů covidu-19.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia