Lidové noviny

Vojtěch: Byli jsme naivní. Nakažení budou přibývat

-

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že počty nakažených koronavire­m na podzim dál porostou. Důležité dle něj bude to, aby nepřibýval­o vážných případů. Za „světlo na konci tunelu“považuje vakcínu na covid-19. Dostupná by prý měla být v první polovině příštího roku pro asi 3,5 milionu Čechů.

Žádnou druhou vlnu nemoci ministr na podzim nečeká. Podle něj neskončila ani ta první. „Původně jsme si mysleli, dnes už mohu říct – naivně, že přes léto virus poleví, že se nebude tak šířit, možná se změnou počasí. Ale vidíme reálně na datech, že žádná pauza nebyla. Jen pokles daný protiepide­mickými opatřeními, byť poměrně krátký,“uvedl.

Počty nových případů jsou stejně vysoké a v některých dnech i vyšší než v březnu či dubnu. Dle ministra je však situace přesto jiná. „Zdá se, že virus není tak nebezpečný a nezpůsobuj­e vážné stavy,“dodal. V nemocnicíc­h je nyní zhruba 2,5 procenta lidí z těch, kteří si vyslechli diagnózu covidu-19. Na jaře jich bylo i více než deset procent. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, někteří jsou zcela bez příznaků.

Na podzim bude podle Vojtěcha nových případů dál přibývat. Virus je zřejmě více infekční, proto se více lidí nakazí. „Nechceme už život u nás nějak omezovat, zavírat restaurace či něco podobného. Je tak jasné, že bude docházet k mnohem větší interakci mezi lidmi,“řekl ministr a dodal: „Nikdo nedokáže říci, zda se virus bude nějak měnit, jestli bude více zasahovat rizikové skupiny a povede k tomu, že lidé budou muset být hospitaliz­ováni. Toho se jako ministerst­vo obáváme nejvíc.“

Podzimní a zimní souběh covidu-19 s nemocemi dýchacích cest se stejnými příznaky, jako jsou kašel, dušnost a horečka, bude podle ministra znamenat vyšší potřebu testování. Budou-li kapacity naplněné, přednostně se budou testovat rizikové skupiny. „Dnes už neplatí, že každý nad 65 let je rizikový. Primárně jsou to lidé, kteří mají oslabenou imunitu, chronické dekompenzo­vané onemocnění, například cukrovku, kardiovask­ulární, plicní chorobu, lidé po onkologick­é léčbě,“uvedl Vojtěch.

Tito vážně nemocní, pro něž může mít covid závažnější následky, budou také mít možnost nechat se mezi prvními očkovat vakcínou proti novému koronaviru. „V první fázi by měli být očkováni i pracovníci ve zdravotnic­tví, v sociálních službách, hasiči a policisté, abychom zajistili fungování základních institucí státu,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia