Lidové noviny

Metnar ukázal na muže z NATO

Zjištění LN: Novým náměstkem ministra obrany se stane Jan Havránek, který radil šéfovi Aliance. Na resort se vrací z Bruselu

- MARTIN SHABU

Plánování ministerst­va obrany bude mít novou tvář. Po Jakubu Landovském, který se loni stal českým velvyslanc­em v NATO, byla funkce náměstka pro řízení sekce obranné politiky a strategie měsíce neobsazená. Nyní se chystá zajímavé přepřahání. A opět souvisí s bruselskou centrálou Severoatla­ntické aliance.

Jak zjistily LN, tendr na nového náměstka na obraně vyhrál Jan Havránek. Dosud pracoval jako poradce v oddělení analýz a plánování kanceláře generálníh­o tajemníka NATO.

Informaci redakci potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Na pozici náměstka sekce obranné politiky a strategie proběhlo výběrové řízení, ve kterém pan Havránek uspěl. Od nového náměstka očekávám především zlepšení v oblasti plánování a krizového řízení resortu. Ke jmenování dojde v nejbližšíc­h dnech v návaznosti na ukončení současného angažmá Jana Havránka v poradním týmu generálníh­o tajemníka NATO Jense Stoltenber­ga,“napsal včera LN Metnar.

Vlivný post. Ale jen dočasně Náměstek pro obranné plánování má ve struktuře silového ministerst­va výsadní postavení – spadá pod něj nejpočetně­jší sekce. Především se tam ale formuje obranná politika státu a určuje úroveň závazků vůči NATO. Sekce kontroluje, jestli tomu odpovídají i prostředky v rozpočtové kapitole ministerst­va. Sbíhají se tu informace a požadavky k rozpočtu. Jinými

slovy, armáda si nemůže koupit nové zbraně, aniž by měla zmíněný požadavek v dlouhodobé­m výhledu. Zásadní akvizice se rodí právě při tvorbě víceletých plánů.

Není bez zajímavost­i, že zmíněný náměstek zastupuje ministra v krizovém řízení, což s ohledem na rostoucí význam armády při zvládání koronaviro­vé pandemie nabývá na významu. Dále připravuje a vyjednává českou účast v zahraniční­ch misích.

Ačkoli jde o vlivný post, měsíce se nedařilo najít vhodného adepta. Mimo jiné proto, že jde o dočasnou funkci. A sice do chvíle, kdy skončí Landovský na postu velvyslanc­e při NATO. Ministerst­vo mu musí post držet. Nyní jde o tříletý úvazek. Standardní doba pro působení ambasadorů v zahraničí jsou čtyři roky.

LN to už dříve potvrdil tiskový odbor ministerst­va obrany. „Pan Landovský po dobu svého působení v pozici velvyslanc­e čerpá služební volno, za jehož dobu mu nenáleží služební plat. Po pominutí ‚překážky‘, tedy po skončení mandátu, může být zařazen zpět na své původní služební místo na ministerst­vu obrany. Zda se tak skutečně stane, či pro sebe zvolí jinou profesní cestu, je však především věcí budoucího rozhodnutí pana velvyslanc­e,“napsal LN Petr Sýkora z tiskového oddělení.

Trojlístek finalistů

Nakonec ale Havránek nebyl jediným kandidátem. O post usiloval také Martin Riegl, ředitel odboru obranné politiky a strategie na ministerst­vu obrany, jenž poslední rok z pověření celou sekci fakticky vedl. Trio uchazečů uzavíral Petr Chalupecký, který je v Alianci vedoucím oddělení, jež má na starosti bezpečnost­ní politiku. Před výběrovou komisí však nejvíce bodoval Havránek, následoval Riegl a Chalupecký.

Na ministerst­vu obrany není Havránek nováčkem. V letech 2011 až 2014 pracoval v sekci obranné politiky a strategie nejprve jako zástupce ředitele a později jako její šéf. Byl také ředitelem odboru zahraniční­ch pracovišť ministerst­va obrany a vedoucím obranných poradců na stálé misi České republiky při NATO.

V resortu začínal Havránek jako poradce pro zahraniční vztahy v kabinetu ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Budoucí náměstek se může pochlubit titulem z univerzity v Bostonu v USA.

Havránek může slavit i proto, že v březnu mu nevyšel jiný tendr. A sice na pozici ředitele Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost. V něm ho předčil současný šéf úřadu Karel Řehka.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Jan Havránek
FOTO ARCHIV MAFRA Jan Havránek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia